MM ČR v motokrosu v Dalečíně

Velký motokros se po dlouhých letech vrátil do Dalečína. Kdysi slavná trať „Písečská Zmole“ hostila v neděli 22. července pátý závod seriálu Mezinárodního Mistrovství ČR v motokrosu. Tímto závodem se seriál přehoupl do své druhé poloviny.

Dalečín i když leží logisticky celkem příhodně, neboť to tam z ČR nikdo nemá vyloženě daleko, je místo hodně zastrčené, kdesi v kopcích Českomoravské vrchoviny. Poeta by možná řekl, že v krásné přírodě uprostřed malebné Vysočiny, škarohlíd by jistě místo označil zapomenutým krajem na konci světa. Každopádně zpočátku dne to vypadalo celkem tragicky hlavně s počasím. Skoro celou noc pršelo a nepřestávalo ani o volných trénincích. Také do nich nastoupila zhruba polovina jezdců. Navíc byla na červenec i dost velká zima a tak se celé dopoledne obešlo téměř bez diváků.

Karta se začala obracet až před polednem. Trochu se oteplilo, začalo místy svítit i slunce a tak nakonec na odpolední jízdy bylo počasí optimální. Byli i tací jezdci, kdož se ráno do závodu nepřihlásili a pak toho jistě náležitě litovali.

V kvalifikacích jsem zaznamenal hned dva excesy, které by se rozhodně jezdcům MMČR stávat neměly. Ve třídě MX2 nerespektovalo hned několik závodníků žlutý praporek. Předseda jury Jiří Šitina dokonce tuto kvalifikaci na chvíli zastavil, aby mohl jezdcům náležitě vyčinit. Tento čas byl pak jezdcům nahrazen. No a školácké chyby se dopustili i zkušení Veteráni. Nečekali na pokyn pořadatele a začali si bezprostředně po skončení kvalifikace sami zkoušet start. Pak se také párkrát stalo, že se tito nedočkavci na konci startovní rovinky málem „potkali“ s jezdci, kteří dokončovali své poslední kvalifikační kolo, všichni samozřejmě v plné rychlosti.
Na odpolední závody se pak dostavil spolu se sluníčkem i celkem slušný počet diváků. Hlavním tahákem opět byl souboj dvou největší favoritů třídy MX3 Martina Michka a Francouze Florenta Richiera. V pozvánce na závod avízovaná odveta Martina Michka se v Dalečíně nakonec přeci jen konala a po vynikajícím výkonu ve druhé jízdě, kterou Martin s dostačujícím náskokem vyhrál, se stal tento Jihočech celkovým vítězem i navzdory Francouzovu vítězství v jízdě první. Celkově tedy vítězství vybojoval Martin Michek z Orion Litomyšl – RS Petrol týmu a zvýšil si tak opět náskok i v průběžné klasifikaci.

Florent ke svému výkonu ve druhé jízdě řekl následující: „Bohužel jsem špatně odstartoval, stoupl jsem si úplně doprava na kraj, ale neodlepil jsem se optimálně od startovacího roštu a pár soupeřů mě do první zatáčky zavřelo. Než jsem se pak probojoval přes soupeře na druhé místo, Martin Michek měl už obrovský náskok. Protože mi dalečínská trať ne zcela sedla a navíc mám příští víkend závod francouzského šampionátu, rozhodl jsem se moc neriskovat a dojet na druhém místě“.

Jako se prali o celkové vedení Michek s Richierem, bojovali podobně o místo třetí Petr Bartoš s letos výborně jezdícím Michalem Votroubkem. Opět až druhá jízda v podobě Bartošova vynikajícího finiše rozhodla o Petrově celkovém bronzu. Petr Michalec byl tentokrát až pátý a tak se na třetí příčku průběžné klasifikace seriálu o dva body vrátil Michal Votroubek. Smůlu měl v Dalečíně Jiří Čepelák, který v první jízdě urazil po pádu plyn a také Martin Žerava, kterému hned několikrát zhasl motor během jízdy.

Ve startovním poli třídy MX3 se překvapivě objevil i někdejší český juniorský šampión Jaromír Romančík, který se vrátil zhruba po roce z Kanady, kde se intenzivně věnoval motokrosu. „V Kanadě jsem se přes zimu věnoval hodně fyzické přípravě. V sezóně jsem pak absolvoval několik závodů. Tratě tam byly pěkné, ale pěkně těžká byla i konkurence. Na tamních závodech startovalo mnoho kvalitních Američanů a Japonců. Výsledkově se tak bohužel nedařilo zcela dle představ…“. Na lepší umístění Jarda možná pomýšlel i v českém šampionátu. V Dalečíně to bylo pouze sedmé místo.

Ve třídě Veterán je scénář stále stejný. Nejdříve v trénincích určitou dobu trvá Miroslavu Kučírkovi, než se rozjede na své tempo, odsune v kvalifikaci Michala Baborovského na druhé místo a pak mu v odpoledních jízdách už nedá šanci. Takže opět dvě vítězství pro Miroslava Kučírka z týmu MAX2, dvakrát stříbro pro zmíněného Michala Baborovského a dvakrát bronz pro Petra Dokoupila. Ve veteránech se v podstatě bojuje až o bramborovou medaili. Ta tentokráte patřila Severočechovi s německým jménem Herbertu Noskemu. Během dne se velmi rychlým tempem několikrát blýskl na svém dvoutaktu jedoucí Miloš Buříval, do celkových výsledků však bohužel příliš vysoko nepromluvil.
Kategorie MX2 konečně zase po delší době naplnila podstatu slova „kvalifikace“ a nerozhodovalo se tak pouze o postavení na startu. Přijelo 44 jezdců a tak byli i tací, co se do odpoledních jízd neprobojovali, resp. skončili jako náhradníci. Svůj den měl tentokráte Maďar Bence Svoboda v barvách Buksa/Ados KTM teamu. Kdo čekal, že bude Bence na čele chybovat, což se mu často stává, tak tentokrát byl naprosto suverénní, získal si dokonce i dvakrát velký náskok a nedal nikomu šanci. Štěstí bylo Bencemu v cíli vidět z očí a na stupních vítězů doslova zářil. Však to také bylo jeho první letošní vítězné double. Nenápadnou, ale spolehlivou jízdou si vybojoval dvě druhá místa Marek Sukup, čímž si v pohodě nadále udržel vedení v seriálu MMČR a ani do dalšího závodu v Petrovicích nebude muset sundávat ze svého motocyklu červenou tabulku, označující průběžného lídra šampionátu… Třetí místo bral v Dalečíně nakonec Milan Špičák, kterému se podařilo ve druhé jízdě vyhrát holeshot. Až čtvrté místo zbylo na zkušeného Petra Smitku, nutno však podotknout, že do poslední chvíle nevěděl, zda bude moci kvůli zdravotním problémům v Dalečíně vůbec startovat. Velkou smůlu měl opět další Maďarský závodník Erik Hugyecz. Spadl hned v první jízdě po startu a zranil se. Muselo se kvůli tomu pak dokonce i čekat na start další jízdy (kvůli sanitkám), časový deficit však byl záhy smazán vynechanou pauzou mezi prvními a druhými jízdami. Smůlu měl také Tomáš Šimko, který zpočátku druhé jízdy sekundoval Svobodovi, pak měl ale pád a hodně se propadl. Do cíle však nakonec dojel.

Nyní si dá seriál MMČR přestávku, kdo bude chtít, může ji vyplnit závodem MS v Lokti nad Ohří a v rámci seriálu MMČR v motokrosu se sejdeme v neděli 12. srpna na česko-polském pomezí v Petrovicích u Karviné.
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist