MČR Motokros Holice – Bitva o motokrosový trůn stále otevřená

Pátý podnik MR Motokrosu Profi Auto Iveco Cup sice napověděl, ale tajenku, kdo bude mistrem republiky ve třídě Open zcela nevyřešil.

O motokrosovou jedničku se budou ve třídě Open, v posledním závodě v Kramolíně, přetahovat loňský mistr Jiří Čepelák (Yamaha), Martin Žerava (Honda) a Petr Bartoš (Honda). V kategorii „Veterán“ je také vše otevřené, a na titul si brousí zuby duo Roman Heinrich (TM) a Petr Kovář (Honda). Jen ve slabší MX2 má titul na dosah Martin Kohút (KTM), který v Holicích slavil dvojité vítězství.

Veteráni jako za mlada
Již kvalifikace Veteránů ukázala, že jezdci v této kategorii rozhodně veterány nejsou. Trio nejrychlejších Roman Heinrich, Petr Kovář a Zdeněk Špaček (Honda)zajížděli neskutečně našlapané časy,
a za plyn tahali jako v časech největší slávy.
První jízdu nejlépe začal Petr Kovář, kterému se za záda zavěsil Zdeněk Špaček. Start se naopak nepovel Romanu Heinrichovi, mocně dotahoval, a do čela se dostal až v 5. kole. Až do cíle probíhala motokrosová bitva o 1. místo mezi Heinrichem a Špačkem. Tempu vedoucí dvojky postupně nestačil Petr Kovář . Vítězství slavil , vítěz předchozích pěti jízd, Roman Heinrich, stříbrný věnec bral domácí Zdeněk Špaček,
a na třetí místo vystoupil Petr Kovář.
Do druhé jízdy bleskově vyrazil Petr Kovář, následovaný opět Zdeňkem Špačkem. Po litém boji si čelo závodu udržel Petr Kovář, ale Špaček ho během jednoho kola zase předjel. V posledním kole dvojici doplnil Roman Heinrich, a všichni se vtěsnali do jedné a půl vteřiny. Těsné vítězství vybojoval Petr Kovář, druhý byl Špaček a třetí Heinrich.

Kohút vyhrál obě jízdy
Nejrychlejší čas v kvalifikaci zajel ve třídě MX2 Jiří Bittner (Suzuki), který si do MX2 odskočil ze své obvyklé třídy Open. O téměř dvě vteřiny zajel druhý čas slovenský lídr Martin Kohút (KTM), třetím časem se blýskl Michal Špaček (Kawasaki)
Navrátilci po vleklém zranění ruky Františku Smolovi (Suzuki) se nejlépe vydařil start,
a celé čtyři kola vodil startovní pole. Na záda mu dýchal Jiří Bittner. Pozdější suverén Kohút se nepovedl start, a závod rozjížděl z pátého místa. Na startu zaspal i David Čadek, a společně s Kohátem se postupně prokousávali na čelo závodu. Z vedoucí pozice se naopak propadl Smola, projel cílem na 4. místě, o které svedl souboj s Bittnerem. Kohút si vítězstvím spravil chuť po pádu v předchozím závodě v Petrovicích, a učinil důležitý krok k titulu. Druhý skončil Marek Sukup (KTM), a třetí místo bral David Čadek.
Martin Kohút nejrychleji vystřelil do druhé jízdy, kdy jeho nástup zachytil pouze Špaček. Ten Kohútovi sekundoval do čtvrtého kola, potom si slovenský jezdec vybudoval náskok a bezpečně zvítězil. Bohužel kvůli technickým potížím odstoupil Čadek, a na letošní titul může zapomenout. Z chvostu první desítky postupoval dopředu Bittner, a pět kol před cílem vystřídal na druhém místě Špačka. Sympatickým výkonem se prezentoval Němec Dominique Tnuti (KTM), a skončil na čtvrtém místě.

Bartoš a Žerava celkovými vítezi
Kvalifikaci prestižní třídy Open ovládl Jiří Čepelák před překvapivě druhým Tomášem Bučencem (Honda), který na skocích předváděl neskutečnou divočinu. Třetí čas zaznamenal Martin Žerava, za ním se seřadili další kandidáti na titul Martin Michek (Honda) a Petr Bartoš.
Start 1. jízdy nejlépe vyšel Jirkovi Čepelákovi, za ním vypálili Petr Masařík (Honda), Martin Žerava a Tomáš Bučenec. Dravě jedoucí Bučenec se k velkému údivu diváků ocitl v čele, ovšem hned posléze ošklivě spadnul po odskoku z lavice, a musel na vyšetření s otřesem mozku. Po odstoupení Bučence převzal vedení Jiří Čepelák, které ho se jako přilepeni drželi Žerava s Michkem. Drama vyvrcholilo v pátém kole, kdy Čepa spadl po tvrdém souboji a nemohl nastartovat. Po pár stovkách metrech došlo ke kolizi mezi Žeravou a Michkem. Pravidlo, když se dva perou třetí se směje, nahrálo vedení chytře jedoucímu Petru Bartošovi, za nímž se vyvezl Petr Masařík. Stejné pořadí vydrželo až pod šachovnicový praporek, kdy Bartoše a Masaříka doplnil na stupních vítězů Martin Žerava. Čepelák se stačil vyhoupnout na čtvrté místo.

Druhou jízdu vyhrál stylem start-cíl Martin Žerava, až za ním se bojovalo o každý metr. Masařík hájil druhou pozici pouze do třetího kola , kdy byl v krátkém časovém sledu předjet Michkem, Čepelákem i Bartošem. Michek se na druhé pozici moc neohřál, a ve čtvrtém kole byl překonán Čepelákem. Na Michkovi si posléze smlsnul i vítěz 1. jízdy Petr Bartoš, doplnil Žerava s Čepelákem na stupních vítězů. Žerava se vítězstvím posunul na 1. místo průběžného pořadí, jen o bod před Čepelákem.

Výborně připravená holická trať byla svědkem napínavých bojů, a početná divácká kulisa měla trať jak na dlani. Zdejší areál totiž patří mezi nejpřehlednější v celé Evropě a díky skvělé organizaci si místní pořadatelé „zadělali“ na brzký návrat jednoho ze závodů motokrosového Mistrovství světa.

Výsledky pátého podniku MČR motokros Holice

Open:

1. jízda: 1. Bartoš (Honda), 2. Masařík (Hodna), 3. Žerava (Honda), 4. Čepelák (Yamaha),
5. Michek (Honda)

2. jízda: 1. Žerava, 2. Čepelák, 3. Bartoš, 4. Michek, 5. Masařík

Pořadí MČR Open:
1. Martin Žerava 209 b.
2. Jiří Čepelák 208 b.
3. Petr Bartoš 201 b.
4. Martin Michek 172 b.
5. Petr Masařík 161 b.
MX2:

1. jízda:
1. Kohút (KTM), 2. Sukup (Suzuki), 3. Čadek (KTM), 4. Smola (Suzuki),
5. Bittner (Suzuki)

2. jízda: 1. Kohút, 2. Bittner, 3. Špaček (Kawasaki), 4. Thuri (Něm./KTM), 5. Sukup

Pořadí MČR MX2:
1. Martin Kohút 172 b.
2. David Čadek 126 b.
3. Milan Špičák (Honda) 116 b.

VETERÁN:

1. jízda: 1. Heinrich (TM), 2. Špaček (Honda), 3. Kovář (Honda), 4. Heřman (Honda), 5. Nejedlý (Yamaha)

2. jízda: 1. Kovář, 2. Špaček, 3. Heinrich, 4. Štaud (Yamaha), 5. Míl (Kawasaki)

Pořadí MČR Veterán:
1. Roman Heinrich 234 b.
2. Petr Kovář 227 b.
3. Milan Heřman 148 b.

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist