Kaplice: O poslední motokrosové tituly

Minulou sobotu vešla v Přerově ve známost jména letošních individuálních motokrosových mistrů republiky a závěrem toho týdne se dozvíme název vítězného týmu mezinárodního mistrovství České republiky motokrosových DRUŽSTEV. Vyvrcholení sezóny uvidí příznivci kvalitního motokrosu tuto sobotu 22. října v jihočeské Kaplici.

Kaplický motokrosový areál "Blanská kotlina" nebude hostitelem týmových bitev poprvé. V minulých osmi letech tam byl titul motokrosových družstev ve hře už dvakrát, v sezónách 2005 a 2008. V obou případech předváděli čeští i zahraniční jezdci v Blanské kotlině napínavou podívanou plnou dramatických zvratů, takže diváci opouštěli závodiště plní adrenalinových pocitů. A vše nasvědčuje tomu, že nejinak tomu bude i tentokrát.

Kaplice, dějiště sobotního závodu mezinárodního mistrovství České republiky motokrosových družstev, se nachází 35 km jižně od Českých Budějovic. Deset kilometrů pod Kaplici leží Dolní Dvořiště se známým česko – rakouským hraničním přechodem. Příjezd po státní silnici první třídy č. 3 (E55).
Pohled na nominaci přihlášených družstev napovídá, že okruh favoritů bude v Kaplici poměrně obsáhlý. V roli obhájce titulu mezinárodního mistra České republiky přijede do Blanské kotliny jihočeský J.H.racing.team.eurotrans.cz, kterému se podařilo uchovat loňskou vítěznou sestavu. Tu tvoří špičkoví Rakušané Mathias Walkner - na snímku, Michael Staufer a Oswald Reisinger.

„Jsme spokojeni, že můžeme jet v loňské sestavě. Cíle si nedáváme, ale chceme udělat vše pro dobrý výsledek,“ nepotrpí si šéf loňských mistrů Jaroslav Holub na velkohubá prohlášení.

Velkou sílou sálají družstva Osička Pfeil teamu. První z nich nahlásilo trio Marek Sukup, Jiří Čepelák, Philip Ringhofer (Rakousko), ještě větší hrozbu vysílá na adresu soupeřů Osičkova „dvojka“ s rychlým francouzským tandemem Florent Richier, Boris Maillard a jihomoravským Filipem Neugebauerem, který už několik sezón úspěšně brázdí motokrosové tratě v Německu a jeho starty v tuzemském terénu jsou výjimečnou záležitostí.

Žulově tvrdými protihráči budou i reprezentanti smíšeného družstva Orion Litomyšl – RS Petrol – KRTZ IV. v AČR, jehož dres obléknou letošní česká motokrosařská esa Josef Kulhavý (mistr republiky třídy MX2), Martin Michek (mistr republiky třídy MX3–OPEN a bronzový v mistrovství světa MX3) a Petr Bartoš (vicemistr republiky třídy MX3–OPEN a mistr Evropy třídy Open).

Michek je v Kaplici jako doma, Bartoš tam zajel v minulosti skvělé výsledky, a pokud Kulhavý mákne s motorkou třídy MX2, máme šanci na medailové umístění. Družstva jsou však vždy velkou loterií,“ soudí manažer Orionu a bývalý motokrosař světového renomé Petr Kovář.
S velkými ambicemi půjde na start také LR Cosmetic – Ados KTM team, který stejně jako obhájce titulu J.H.racing.team.eurotrans.cz bude v Kaplici sázet výhradně na zahraniční kvalitu. Konkrétně to budou Maďaři Kornél Németh a Bence Szvoboda, podporovaní slovenskou jedničkou Martinem Kohútem.

Zajímavě zní i složení Motoman Teamu, jehož barvy budou hájit úspěšní jezdci světového šampionátu MX3 Martin Žerava a Petr Michalec, doplněni překvapením letošní domácí motokrosové sezóny Miroslavem Jiránkem. Jihočeský Motorsport Chýnov v AČR vyšle do boje už tradičně dvě družstva. V roli chýnovské týmové jedničky nastoupí David Soldát, Zdeněk Blábolil a Michal Gregor, odpovědnost za výsledek „béčka“ ponese vedle Jana Charváta rakouské duo Manuel Bermschläger a Stefan Hauer.

„V souvislosti s posunutím termínu závodu družstev nám odřekli výborní Rakušané Obermair a Reitbauer. A tak jsme se na složení prvního týmu dohodli se Soldátem, Blábolilem a Gregorem. Družstvo tak má veškeré jihočeské atributy – přední jihočeské jezdce startující na domácí jihočeské trati za jihočeskou stáj, Michal Gregor dokonce jede na jihočeském motocyklu VM,“ vysvětluje manažer Evžen Zadražil důvody letošního odklonu Chýnovských od tradičních rakouských posil k lokálním jezdeckým zdrojům.

Systém závodu: Je stejný jako v případě závodů družstev v mistrovství světa či mistrovství Evropy. V každém tříčlenném týmu nastoupí tři jezdci, přičemž družstvo má k dispozici po jednom motocyklu tříd MX1, MX2 a MX3. Do jednotlivých jízd (1.jízda MX2 + MX3-OPEN, 2. jízda MX2 + MX1, 3. jízda MX1 + MX3-OPEN) nastoupí z každého týmu dva jezdci a protože nasazení motocyklů podle tříd se protáčí, během podniku se postupně střetnou všichni se všemi. Boduje se podle klíče 1. místo – 1 bod, 2. místo – 2 body, 3. místo – 3 body atd. Nejhorší výsledek se každému družstvu škrtá. Vítězí družstvo s nejmenším počtem nasbíraných bodů.
Loňský výsledek MM ČR DRUŽSTEV loni v Přerově:
1. J.H. Racing team – Eurotransport (Staufer, Walkner, Reisinger, vš. Rakousko) 23
2. Osička MX team (Ringhofer/Rakousko, Čepelák, Baudrexl/Německo) 26
3. LR Cosmetic – Ados KTM team I. (Kulhavý, Zaremba, Németh/Maďarsko) 28
4. Motorsport Chýnov v AČR (Rauchenecker, Reitbauer, Obermair, vš. Rakousko) 35
5. Bonver M.C. F. cz racing (Smitka, Michek, Kadleček) 43
6. Motoman team (Sukup, Smola, Žerava) 52
7. Orion Litomyšl – RS Petrol (Romančík, Kolenčík, Bartoš) 57
8. Team Max 2 (Kosmák, Hrabica, Rožec) 63
9. LR Cosmetic – Ados KTM team II. (Brendl, Šimko/Slovensko, Špičák) 73
10. Mňuk Motokros team Vysoké Mýto (R. Mňuk, Votroubek, J. Mňuk) 87
Pohled do historie (od roku 2003): Dva tituly mezinárodního mistra České republiky vybojoval LR COSMETIC – ADOS team, po jednom triumfu zaznamenala družstva YOKO CZ Racing Team, BONVER KTM CZ Motosport, ORION LITOMYŠL – GOLD FREN, LR COSMETIC – UFO racing team, OSIČKA MX Team I a J.H. Racing team – Eurotransport.

Program sobotního motokrosu v Kaplicích:
08.00 – 10.15 hod. Volný trénink družstev a třídy Klasik
10.50 – 11.05 hod. Kvalifikační trénink třídy Klasik
11.15 – 11.35 hod. Kvalifikační závod družstev (MX2), 15 min. + 2 kola
11.45 – 12.05 hod. Kvalifikační závod družstev (MX3–OPEN), 15 min. + 2 kola
12.15 – 12.35 hod. Kvalifikační závod družstev (MX1), 15 min. + 2 kola
13.10 – 13.30 hod. Slavnostní zahájení závodu s představením týmů
13.30 – 14.05 hod. 1. závod družstev (MX2 + MX3-OPEN), 30 min. + 2 kola
14.20 – 14.40 hod. 1. jízda třídy Klasik, 15 min. + 2 kola
14.55 – 15.30 hod. 2. závod družstev (MX2 + MX1), 30 min. + 2 kola
15.45 – 16.05 hod. 2. jízda třídy Klasik, 15 min. + 2 kola
16.20 – 16.55 hod. 3. závod družstev (MX1 + MX3-OPEN), 30 min. + 2 kola
17.00 hod. Vyhlášení vítězů

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist