Junioři závodili v jihočeském Jiníně

Český juniorský šampionát odstartoval ve čtvrtek 8.května prvním podnikem v jihočeském Jiníně u Strakonic. Zkušený pořadatel OFF ROAD KLUB JINÍN v AČR připravil místní dráhu velice pečlivě, trať byla dobře prokypřená a zalitá deštěm.

Ráno dokonce pořadatelé ještě některé úseky raději pro jistotu trošku pokropili. K úvodnímu klání seriálu dorazilo 131 mladých závodníků z Česka, Maďarska, Slovenska, Rakouska, Polska, dokonce i jeden zástupce z Rumunska a pozor, nevedl si vůbec špatně. Během dne bylo počasí dá se říci optimální, jednu chvíli to sice vypadalo, že to z vrchu spadne, ale nakonec se přece jenom vyjasnilo a ke konci druhých jízd se dokonce na všechny aktéry zasmálo i sluníčko.
Na kvalifikaci pětašedesátek (nejmladších krosáků - věk od 7 do 13ti let) vyrazilo na trať 26 nabuzených klučíků a jedna holčina - Krystýna Tomišková. Zde kralovali cizinci (dva Maďaři a Rakušan), vše tedy nasvědčovalo, že odpoledne to bude bitva jako řemen. A také byla, naši borci to neměli rozhodně jednoduché, nejlépe z nich dopadl Petr Rathouský (ORION-RS PETROL TÝM), bral celkem 34 bodů a skončil čtvrtý. Bronz po standardních výkonech získal rakouský rychlík jedoucí v barvách Motosport Chýnov Marvin Salzer. Po špatných startech udělal bezesporu dobrý závod Jakob Kristof z Maďarska, když cílem prolétl nakonec vždy druhý. Zlatý věnec ukořistil jeho krajan Adam Kovács, který tady neměl konkurenci. Další pozice v elitní desítce - 5. Příhoda, 6. Venhoda, 7. Novák, 8. Větrovský, 9. Straka, 10. Vašíček.
Ve třídě 85ccm se divákům představilo 34 riderů, kde byl jasný favorit Petr Polák Z BOAUTOPROFI GLASSGOTEAM, který ovládl první souboj v Kaplici a navíc si tu loni při mistrovství světa juniorů odvezl bronzovou medaili. Neměl to ale vůbec jednoduché. V kvaldě byl až třetí, když překvapil Slovák Šimon Jošt (OSIČKA-PFEIL MX TEAM). Všem soupeřům ale nahnal strach druhým umístěním dosud neznámý Rumun Krisztián Tompa.
Po zajímavém průběhu se přece jenom radoval z celkového prvenství Polák, když byl nejdříve druhý a posléze první. Jošt měl vyrovnané výkony a zaslouženě vystoupil na druhý stupínek. Martin Vondrášek (JD 191 KTM-MRG RACING TEAM) bojoval, dokonce opanoval druhou rozjížďku a celkově tak získal v Jiníně bronz. Rumunské dopolední překvapení skončilo nakonec na bramborové pozici a pokud pojede dál v seriálu, tak se s ním musí rozhodně počítat v boji o bednu. Další pořadí v cíli - 5. Posluch (SVK), 6. Maliha, 7. Hofer (AUT), 8. Horák, 9. Stehlík, 10. Kleich.
Po vážném zranění nohy se na motokrosovou scénu vrátil v kubatuře 125ccm 2T pražský jezdec Dušan Drdaj (MŇUK MOTOKROS TEAM VYSOKÉ MÝTO) a hned dopoledne naznačil měřeným časem, že bude po obědě patřit k velkým uchazečům o zlatý věnec. Jako druhý skončil v ranní kvaldě (38 bojovníků) Polák Gabriel Chetnicki, další zástupce stáje JD 191 KTM-MRG RACING a bylo jasné, že tito kluci, kteří již letos získali v mistrovství Evropy body, budou tady zřejmě tvrdit muziku. Škoda, že do Jinína nedorazil kvůli zranění ramene loňský šampion z pětaosmdesátek, medailista z MS juniorů v Jiníně Kuba Terešák, jenž už má letos zajímavé výsledky. Určitě by to byla pěkná bitva této trojky, která se tím pádem odkládá.
V samotném motu měl dvakrát holeshot Slovák Tomáš Kohút, mimochodem jeho slavnější bratr Martin se stále doléčuje ze zranění kolena a údajně je již v procesu lehkého trénování. Kohút nakonec divákům zamával ze stupňů vítězů jako třetí. Smolařem se stal na úvod mistrovství rozhodně Drdaj ... už, už to vypadalo na triumf, ale Dušana v jeho snažení zastavila proražená pneumatika. Šance se tak chopil Polák Chetnicki a do své vlasti si odváží zlatý pohár, věnec a pochopitelně také červenou tabulku. Další umístění - 4. Prammer (AUT), 5. Poláš (SVK), 6. Kouble, 7. Kohout, 8. Mencl, 9. Hůla, 10. Kulhánek.
Hlavní třída MX2 (33 aktérů), kde je strop věku jednadvacet let, naznačila již z rána, že divákům nabídne zajímavý a dramatický průběh. Jediný mistr z minulého roku, který nezměnil působiště ze tříd, je Jihočech Vašek Kovář (HT GROUP RACING TEAM). Dalo se tedy logicky předpokládat, že Vašek se bude chtít prát o vítězství, což potvrdil nejlepším časem v kvalifikaci. Za Kovářem skončil jen o chloupek Jan Vondrášek (JD 191 KTM-MRG TEAM) a Moravák Martin Krč (SZA RACING TEAM).
V obou závodech měl nejlepší startovací manévry Jonáš Nedvěd (202), potom se trošku propadal a v cíli z toho nakonec byla celkově pětka. Později přiznal, že ještě není 100% fit kvůli poranění ruky. Čtverku vybojoval jeho stájový kolega z družstva BUKSA/ADOS KTM TÝMU Ondřej Brendl. Martinu Krčovi (377) opět v Jiníně nevyšla první runda. Ve druhé již nenašel přemožitele a tak byl nakonec s bronzem asi spokojen. Kovář (1) dominoval úvodnímu motu, druhý start se mu příliš nepodařil a své soupeře začal stíhat z šesté pozice. V posledním kole se natlačil na Brendla (331), bylo jasné, že když ho předjede zvítězí celkově, ale Brendl se nenechal a ataky Kováře ustál. Vondrášek (25) tak mohl v cíli slavit zlatý úspěch se svými příznivci, protože mu k tomu stačily dvě druhé příčky. Honza měl v loňské sezoně zdravotní problémy. Letos se ale zdá dobře připraven, takže ho na dalším podniku uvidíme s červenou přední tabulkou. Další místa - 6. Šikyňa (SVK), 7. Sandner (AUT), 8. Kulhánek, 9. Rejsek, 10. Svědík.

Juniorský šampionát pokračuje na závodní dráze v Nové Pace již 17. května a myslím si, že se máme zase na co těšit.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist