Junioři jeli druhý podnik v Nové Pace

Druhé dějství juniorského šampionátu pokračovalo v sobotu 17. května na pěkně připravené dráze v Nové Pace. Nová Paka je v podstatě bránou do Českého ráje a nachází se v podhůří Krkonoš. Panorama zdejší krajiny je úžasné a nabízí skvělou podívanou.

Kapitoly článku

Při bližším pohledu na zdejší pole, luhy a háje je znatelně vidět načervenalá barva hlíny, charakteristická pro místní prostředí. Autoklub v AČR Nová Paka je znám pochopitelně pořádáním ME v autokrosu, navíc vedle slavné dráhy vyrostl v posledních letech zajímavý, moderní motokrosový areál.

Podle různých předpovědí zde mělo pršet v sobotu již od rána, ale k překvapení mnoha tomu tak, alespoň dopoledne nebylo. Z těchto důvodů zřejmě dorazilo do Štikovské rokle pouze 102 závodníků. Volné tréninky, tak proběhly v pohodě a pořadatelé z místního Automotoklubu tvrdili, že avizovaný déšť má dorazit až v podvečerních hodinách. Proto raději načervenalý okruh pokropili, již před vlastními kvalifikacemi a potom ještě jednou v polední přestávce.

85ccm - 23 jezdců

Ovšem těsně před prvním ostrým startem kubatury pětaosmdesátek začalo poprchávat a bylo jasné, že už to dorazilo i sem. První blátivou bitvu po perfektním průběhu ovládl rakouský mladíček René Hofer v dresu MOTOSPORT CHÝNOV a cílem projel na první pozici, čtyři sekundy před Martinem Vondráškem (JD 191 KTM-MRG RACING TEAM) a Jozefem Posluchem ze Slovenska Po problémech dojel až pátý lídr mistrovství Petr Polák (BOAUTOPROFI GLASSGOTEAM).

Druhou jízdu (kde většina kluků už jela bez brýlí) si již Polák pohlídal a šachovnici viděl jako první. Výborně jedoucí Posluch byl tentokrát druhý, trojku bral překvapivě Adam Čermák (TRAINING JB-MX TEAM). Z favoritů měl tentokrát potíže Vondrášek a v cíli byl registrován až jako osmý.

Celkově – Nová Paka: 1. Posluch (SVK) 42bodů; 2. Polák 41b; 3.Vondrášek 35b; 4.Hofer (AUT); 5.Riedl; 6.Čermák; 7. Jošt (SVK); 8. Švábenský; 9.Stehlík; 10.Nešpor
MMČR Juniorů 2014 (průběžně): 1. Polák 138bodů; 2. Hofer 107bodů; 3. Jošt 107bodů

125ccm 2T - 28 jezdců

Dušan Drdaj (MŇUK MOTOKROS VYSOKÉ MÝTO) si zde počínal dobře již od rána, kdy opanoval kvaldu a určitě chtěl zapomenout na potíže z Jinína, kde prorazil pneumatiku v druhé rundě a tím přišel o jasné vítězství. První moto ukořistil pro sebe Drdaj a s pohodlným náskokem projel cílem, za nim skončil Polák Gabriel Chetnicki (JD 191 KTM-MRG RACING) a třetí stále se zlepšující Slovák Tomáš Kohút. Po zranění ramene (zlomená lopatka) obsadil čtvrtou příčku Jakub Terešák (MOTOSPORTKLUB MÁLKOV) a naznačil, že po letošních peripetiích je zpátky v peletonu.

V druhém závodě rozhodně překvapil promoklé diváky Kohút, nenechal se rozhodit Drdajem, který zle dotíral a zasloužené prvenství si skvělou jízdou pohlídal. Favorit Chetnicki dojel tentokrát až třetí a o bedně bylo tedy rozhodnuto. Zajímavý výkon podal na zmoklém terénu Kryštof Kouble (BOAUTOPROFI GLASSGOTEAM), který potrápil v druhém klání několik předních riderů.

Celkově – Nová Paka: 1. Drdaj 47bodů; 2. Kohút (SVK) 45b; 3. Chetnicki (POL) 42b; 4.Terešák; 5.Zmeškal; 6.Plch; 7.Pach; 8.Mencl; 9.Vymazal; 10Kulhánek
MMČR Juniorů 2014 (průběžně): 1. Drdaj 91bodů; 2. Kohút 88bodů; 3. Chetnicki 87bodů

65ccm - 22 jezdců

Nejmladší motokrosoví junioři měli po Jiníně jasné hrdiny a v Nové Pace maďarští mladíci svoji dominanci obhájili. Pro kluky (7-13 let) to byla velká fuška v této třídě dojet za takových podmínek vůbec do konce, ale většina jich to dokázala a určitě si všichni v cíli oddechli (s rodiči), že to mají zdárně za sebou. Adam Kovács nová akvizice MOTOSPORTU CHÝNOV potvrdila, že suverénní vítězství v Jiníně nebyla náhoda a první rozjížďku maďarský reprezentant vyhrál s velkým náskokem před Petrem Rathouským (ORION-RS PETROL). Kovácsův krajan Kristof Jakob po špatném startu doháněl nemožné a trojku nakonec přece jenom dal.

Ve druhém dějství si Kovács přijel pro dalších 25 bodíků a letos ještě nepoznal porážku. Ve finiši měl před svými soupeři náskok skoro 50 vteřin. Druhé místo si připsal Jakob a třetí příčkou rozhodně zaujal Matyáš Chlum startující s licencí SMS STŘEDNÍ ČECHY.

Celkově – Nová Paka: 1. Kovács (HUN) 50bodů; 2. Jakob (HUN) 42b; 3. Chlum 33b; 4,Straka; 5.Větrovský; 6.Rathouský; 7.Příhoda; 8.Novák; 9.Venhoda; 10.Hedrlín
MMČR Juniorů 2014 (průběžně): 1. Kovács 100bodů; 2. Jakob 86bodů; 3. Rathouský 65bodů

MX2 - 29 jezdců

Hlavní třída slibovala velký souboj a také se to potvrdilo. Vašek Kovář (HT GROUP RACING TEAM) si chtěl spravit chuť po Jiníně a jak prohlašoval (že se na tento podnik v týdnu připravoval), tak také splnil. Na své konto si totiž připsal plný bodový zisk a tato dráha mu očividně seděla. Jako druhý pokaždé dojel Martin Krč (SZA RACING), který Kováře potrápil zejména v první části. Krč má letos skvělou formu, ale tady na Vaška prostě nikdo neměl. Jonáš Nedvěd opět nezklamal a dvakrát bral holeshot. Jeho dres BUKSA/ADOS byl po startu k nezastavení, ale potom se trošku propadal a z Paky si odvezl zaslouženě bronz. Pochvalu za bojovnost v prvním závodě si bezesporu zaslouží Jan Vondrášek (JD 191 KTM-MRG RACING) a 16letý slovenský talent Richard Šikiňa (MX SLOVAKIA), kterého bedlivě sledoval jeho trenér Míra Kučírek.

Celkově – Nová Paka: 1. Kovář 50bodů; 2. Krč 44b; 3. Nedvěd 38b; 4.Vondrášek; 5.Šikiňa (SKV); 6.Rejsek; 7.Forman; 8.Blažek; 9.Kulhánek; 10.Mňuk
MMČR Juniorů 2014 (průběžně): 1. Kovář 93b. 2. Krč 85b. 3. Vondrášek 78b.

Třetí díl MMČR Junior zavítá 14. června do moravské Mohelnice.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist