Jezdci MMČR v motokrosu změří síly v Petrovicích

Další podnik mezinárodního mistrovství České republiky Buksa / Ados motokros 2016 je na programu v Petrovicích u Karviné dne 10.července 2016. Závod v Petrovicích patří mezi ty, které hýbou vývojem celého šampionátu, a v minulosti se na tamní trati MMČR překlenulo do druhé poloviny. Letos si na polovinu šampionátu musíme počkat, jelikož se jede sedm závodů místo šesti.

Kapitoly článku

Stalo se …

Minulý rok byly Petrovice vzhůru nohama. V MX1 poprvé v kariéře zvítězil Petr Michalec, který všechny uchvátil svojí jízdou. Bohužel Petra v Petrovicích neuvidíme, jelikož na závodech mistrovství Evropy EMX Open v Chorvatsku upadl a má zlomenou klíční kost, žebro a paži. Petrovi přejeme brzké uzdravení a šťastný návrat do sedla. Druhý byl loni Jára Romančík, třetí Martin Michek a čtvrtý Marek Sukup. Sukupovi i Michkovi se ale závod moc nepovedl a oba měli své slabé chvilky – Michek jednou vylétl mimo trať a Sukup měl katastrofální start. Ten je v Petrovicích klíčem k úspěchu, jelikož předjíždění je dle slov jezdců opravdu těžké.

Letos tedy MX1 opět vévodí Martin Michek, který má po dvou odjetých závodech 3 body náskok před super rychlíkem Petrem Smítkou. Smítka je však vázán v německém týmu a díky termínové kolizi jeden závod MMČR vynechá. Další v pořadí šampionátu je Marek Sukup, který by rád poskočil o něco výše. Žhavým kandidátem na vítězství je Jára Romančík. Romančík v Kramolíně vyhrál svůj první závod, ale v průběžném pořadí je až šestý kvůli výpadku z Pacova.

V MX2 se opakuje situace z loňské sezóny. Sulivan Jaulin se dostal do vedení a bude velmi těžké ho překonat. Snažit se o to bude maďarský “killer” Bence Szvoboda, který v Kramolíně zápasil s bolestmi kolene. Nejlepším Čechem je zatím Milan Špičák na třetím místě. Zadní blatník mu ale okusuje Martin Krč na čtvrtém místě. Stejně jako loni jede velmi rychle Tomáš Šimko. V Petrovicích se bude snažit dohnat bodovou ztrátu způsobenou závadou motocyklu v Kramolíně.

Ženám letos vévodí Bára Laňková, která trochu zaskočila Janu Antošovou. Antošová byla žhavou favoritkou na titul, jelikož loni byla o hodně rychlejší než Laňková. Do trojice nejlepších se letos zařadila i Kristýna Vítková, která neustále zrychluje.

Ve Veteránech není co řešit, protože Martin žerava je pojem českého motokrosu. Opět vládne a na druhém místě se objevil nový jezdec ze Slovenska Ivan Černý. Třetí je Ladislav Mikas.

Co se děje venku

Již v polovině sezóny se odjel poslední závod evropského šampionátu EMX OPEN, kde stejně jako loni vlála česká vlajka. Martin Michek obhájil titul a druhý skončil Petr Bartoš. Jen těsně za stupni vítězů skončil Ondřej Brendl na čtvrtém místě.

Velmi dobře se našim daří i na německém mistrovství ADAC, kde je Martin Krč v Youngster Cupu na 6. místě a závod v Bielsteinu dokončil na druhém místě. Bohužel tento závod byl poznamenán smrtelným zraněním diváka, a tak byla odjeta pouze jedna rozjížďka. Dobře se v kategorii Masters umísťuje Petr Smítka, který dokázal na blátě v Aichwaldu vyjet 3. místo. Průběžně je 12., přičemž 13. je za ním Jaromír Romančík. Filip Neugebauer je po zranění a vynecháním závodu přišel o mnoho bodů.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist