Inter mistrovství ČR MX v Třemošnici

První podnik sezony 2014 odstartovali motokrosaři na dráze Kubíkovy Duby v Třemošnici, která leží přibližně třicet kilometrů jižně od Pardubic. Jezdci Inter mistrovství České republiky v motokrosu bojovali o první body už první dubnový víkend v pěti kategoriích – třída do 65ccm, do 85ccm, MX2 Junior, MX2 Senior a Open.

Kapitoly článku

Každá z tříd absolvovala volný trénink, kvalifikaci a dvě jízdy. Tři body jsou za vítězství v kvalifikaci, po jednom bodu mají jezdci, kteří v jízdě nastavili nejrychlejší kolo a k tomu pak body za umístění v závodu. To vše nakonec stanovilo průběžné pořadí jednotlivých tříd po prvním podniku sezony.

V nejslabší kubatuře do 65ccm je v průběžném honocení první Patrik Příhoda na stroji KTM. Lídrem hodnocení třídy do 85ccm je Šimon Jošt, který je jezdcem KTM stejně, jako vedoucí závodník kategorie MX2 Junior Jakub Terešák. Třídu MX2 má nyní pod kontrolou Rudolf Weschta na Suzuki a třídě Open momentálně dominuje jezdec Yamahy Jiří Čepelák.

Druhý podnik letošního seriálu přivítají v polovině června Vícenice u Moravských Budějovic.

Třída OPEN

Nejrychlejší start dal jen na pomíjivý moment naději Romančíkovi, který ale po kolizi s Petrem Bartošem upadl a z čela závodu se na chvíli vytratil. Nepatrný náskok na veterána Čepeláka i další soupeře si v této fázi udržoval nadále Bartoš. První půlka závodu pak nenabídnula divákům takovou dramatičnost, jako jízda MX2. S přibývajícími minutami začalo ale přituhovat. Čepelák si na takřka domácí trati vzpomněl na svůj tradiční závěrečný finiš a zapnul rezervoár fyzických sil naplno. Bartoš se sice snažil, ale konkurovat Čepelákovi nedokázal a podlehl. Za vedoucí dvojicí se seřadili loňští medailisté Sukup a Smitka, neztratil se ani na větší kalibr nasednuvší Honza Brabec, který dojel čtvrtý před po pádu bojujícím Romančíkovi na 5.místě.

Jízda OPEN byla opravdovým vyvrcholením třemošnického závodu
. Přestože nepřinesla žádné zásadní překvapení, nepostrádala dramatické souboje. Stylem start-cíl odvodil jezdecké pole Sukup, za ním se drželi Čepelák s Bartošem, v tomto pořadí až do cíle. Příjemným oživením byl sympatický výkon nestárnoucího Žeravy. Ten se po startu držel dokonce čtvrtý, ale ani pozdější pátá konečná pozice nebyla pro tohoto matadora k zahození. I když si zkušení jezdci drželi své pozice na špici závodu, závěr byl hodně napínavý. Konečné pořadí za suverénním Sukupem bylo dlouho na vážkách a souboj tria Čepelák, Bartoš, Smitka byl vrcholem jízdy i celého závodu.

Výsledky - třída OPEN:

1.jízda: 1.Čepelák 25b. (Yamaha), 2.Bartoš (KTM) 22b., 3.Sukup 20b. (KTM, KRTZ)
2.jízda: 1.Sukup 25b., 2.Čepelák 22b., 3.Bartoš 20b.
Celkově: 1.Čepelák 50b., 2.Sukup 46b., 3.Bartoš 43b.

Třída MX2

Nejrychlejší start měl Finěk, ale na čele se ohřál jen krátce, brzy ho překonal vloni bronzový Weschta, který měl dlouho zdatného soupeře v Poláku Wysockém. Špičák, kterému loni unikl titul o pouhý bod, začínal z konce první desítky, ale stále zrychloval, překonal svého loňského přemožitele Krče a postupně se dostal na dohled vedoucí trojici. Ve fantastickém závěru, kdy si Špičák s Fiňkem několikrát prohodili pozici, odkázal nakonec Špičák Fiňka mimo stupně vítězů na 4. místo.

Ani útok Slováka Šimka na KTM nezměnil nic na tom, že úvodní podnik motokrosového šampionátu ve třídě MX2 patřil Rudolfu Weschtovi. Šimko se sice ve druhé jízdě pohyboval chvíli na čele, ale pak neodolal drtivému českému útoku Špičáka, Weschty a Fiňka. Weschta jakoby zařadil v závěru jinou rychlost a nechal všechny soupeře za zády, slovenský reprezentant začal naopak uvadat a ztrácet tempo. V posledních dvou kolech se ještě prosadil Špičák přes Fiňka a po třetím místě z první jízdy si o příčku polepšil. Obhájce titulu Martin Krč jakoby ztratil loňské kouzlo a na bednu se ani v jedné z jízd neprosadil.

Výsledky - třída MX2:

1.jízda: 1.Weschta 25b. (Suzuki), 2.Wysocki (Pol., ktm) 22b., 3.Špičák 20b. (Honda, HT Group racing team),
2.jízda:1.Weschta 25b., 2.Špičák 22b., 3.Finěk (KTM) 20b.
Celkově: 1.Weschta 53b., Špičák 42b., 3.Wysocki 41b.

Třída MX2 Junior

Z nováčků juniorských stopětadvacítek zaujal rozhodně velký talent Jakub Terešák, loňský mistr v nižší kubatuře 85ccm. Po první jízdě, kde skončil na 10. místě MX2 a stal se nejlepším juniorem se ani ve druhé jízdě neztratil a ve své třídě skončil třetí, což mu nyní stačí s jednobodovým náskokem na první pozici průběžného hodnocení.

Výsledky - MX2 Junior

- společná jízda s MX2, samostatné hodnocení

1.jízda: 1.Terešák (KTM) 25b., 2.Chetnicki (Pol., KTM) 22b., 3.Drdaj (Yamaha) 20b.
2.jízda: 1.Chetnicki 25b., 2.Drdaj 22b., 3.Terešák 20b.
Celkově: 1.Terešák 49b., Chetnicki 48b., 3. Drdaj 42b.

Třída 85ccm

Výsledky - 85ccm:

1.jízda: 1.Jošt (Osička – Pfeil MX team) 25b., 2.Vondrášek M. (JD 191 KTM racing team – MRG) 22b., 3.Osieleniec (Pol., všichni KTM) 20b.
2.jízda: 1.Jošt 25b., 2.Vondrášek M. 22b., 3.Osieleniec 20b.
Celkově: 1.Jošt 55b., 2.Vondrášek M. 44b., 3.Osieleniec 40b.

Třída 65ccm

Výsledky - 65ccm:

1.jízda: 1.Příhoda 25b., 2.Rathouský 22b., 3. Novák 20b. (všichni KTM)
2.jízda: 1.Příhoda 25b., 2.Rathouský 22b., 3. Novák 20b.
Celkově: 1.Příhoda 55b., 2.Rathouský 44b., 3. Novák 40b. (všichni KTM)

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Milan Zajíc - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist