Druhý podnik sezony MMČR Junior míří do Horažďovic

Z moravské Mohelnice se kolotoč juniorského motokrosového šampionátu přestěhuje na jihozápad Čech. Druhý závod „Lorenc – Logistic 2016“ MMČR Junior se uskuteční v sobotu, 7. května na tradiční trati v Horažďovicích.

Mohelnický závod se povedl, opět se na startu objevilo hned několik kvalitních zahraničních jezdců, ostatně více jak polovina vítězství putovala právě do zahraničí a pokaždé do jiné země. To by mělo být tou nejlepší motivací pro mladé české motokrosaře, kteří se však rozhodně v dobré konkurenci neztratili.

Pořadatelem druhého závodu je Motocross club Horažďovice v AČR a dle slov jejího zástupce Martina Mídy je motokrosový areál „Svaté Pole“, jak se trať nazývá, vysečen, trať bude před závodem naorána a dostatečně zavlažena. Vše bude připraveno na vrcholný podnik. „V pátek večer bude ve stanu živá hudba,“ ještě doplňuje Mída.

Spokojen je po prvním závodě i promotér juniorského motokrosového seriálu Václav Vizinger: „Kdyby se závod povedl stejně jako v Mohelnici, budu spokojen. Snad jen více jezdců ve třídě 50ccm bych si přál, ale právě v Horažďovicích se mají další jezdci objevit. Spokojen jsem i s českou juniorskou reprezentací v kvalifikační zóně ME. Jezdci pochopitelně nemohou letos dosahovat tak vynikajících výsledků, jako v loňském roce, protože většina z nich postoupila mezi starší kluky do vyšší objemové kubatury. Systematická práce je ale na dobré cestě a za rok či dva by zase měly přijít úspěchy. Náš juniorský mistrák je rozhodně dobrou a snadno dostupnou přípravou pro naše mladé reprezentanty a pevně doufám, že některé z nich uvidíme na finálovém závodě juniorského ME v Lokti předposlední červencový víkend při MXGP.“

Situaci kolem tří výborných českých juniorských reprezentantů popisuje trenér Jan Froněk ml. „Kluci se na závody do Horažďovic už moc těší. Vzhledem k tomu, že jsme poslední měsíc závodili a trénovali hlavně na písku, bude pro nás rychlá trať v Horažďovicích docela příjemná změna. Petr Polák předvedl v Kegumsu vzhledem ke špatným startům dvě skvělé stíhací jízdy. Radkovi Větrovskému se na mistrovství Evropy 85ccm nedařilo, jak by si přál, v každé jízdě dvakrát upadl, a tak doufá, že to v Horažďovicích bude lepší. Dan Stehlík bohužel do Horažďovic nepřijede, minulý týden si na tréninku zlámal klíční kost, ale chtěl by stihnout alespoň další závod ADAC za tři týdny.“

Vítězem prvního závodu seriálu se v nejmenší kategorii 50ccm stal Václav Janout z SMS Praha, svěřenec Davida Čadka, který se před závodem nechal slyšet: „Kluci se do Horažďovic hodně těší, trať se jim líbí a mají tam i hodně natrénováno. Vašek by si rozhodně chtěl udržet vedoucí pozici. Tak snad bude přát i to sportovní štěstí,“ říká trenér a jezdec v jedné osobě z nedalekých Strakonic, který ještě sám aktivně a úspěšně závodí v MMČR Senior.

Největším soupeřem Václava Janouta bude zřejmě Víťa Marek z CERMEN Racing teamu, který bude startovat hned ve dvou třídách (50ccm a 65ccm). „Víťa se zde bude snažit vyvarovat svých chyb, kterých se dopustil při prvním závodě v Mohelnici. Za tým se dále představí Pepa Novák (85 ccm) a Petr Grof (125 ccm). Otazník stále visí nad účastí Patrika Příhody ve třídě 85 ccm, který ještě doléčuje zranění z předsezónní přípravy. Udržení a případné vylepšení pozic v průběžném pořadí je jasným cílem všech týmových jezdců pro tento závod … ,“ informuje Víťa Marek senior, taktéž trenér a zároveň stále ještě aktivní závodník.

Ve třídě 65ccm bral v Mohelnici zasloužené vítězství rumunský závodník Mario Popovici z Motosportu Chýnov. „První závod se povedl skvěle, budeme se snažit přijet i na další závody, ale Horažďovice jsou přeci jen 1.100km daleko, a tak se definitivně rozhodneme až v týdnu před závodem“, zněl vzkaz od rumunského závodníka, který se podobně jako čeští reprezentanti soustředí na kvalifikaci juniorského ME a hlavně pak na finálový závod v Lokti při MXGP, jen každý v jiné evropské zóně. Podobně to mají i mladí maďarští reprezentanti Bence Pergel a Laslo Tecsi, kteří v Mohelnici doplnili Maria na stupních vítězů. Nejlepším z českých jezdců byl Tomáš Pikart z MaxSpeed Teamu, který si velice dobře vede v kvalifikaci juniorského ME v našlapané severovýchodní zóně. Ve třídě 65ccm se nově objeví i několik nových a rychlých mladých závodníků z Rakouska. Nejistý je zatím start Juliuse Mikuly z Moto Most Clubu v AČR. „Julek za sebou má náročné kvalifikace ME a momentálně ho zchvátila viróza, rozhodne se až v pátek, zda se do Horažďovic vydá,“ informuje manažer klubu Láďa Havej.

Ve třídě 85ccm se bohužel opět poranil rychlík Daniel Stehlík, jak již informoval Jan Froněk. Účast vítěze prvního závodu Maďara Kristofa Jakoba je otázkou, příjemným překvapením úvodního podniku byl Tomáš Pala z SMS Morava, který by určitě v Horažďovicích chybět neměl. Bojovat o medailové příčky s ním jistě budou Radek Větrovský z MRG BO-Oil RT a Martin Venhoda z Motokrosové školy Radka Tomana. „Martin za sebou má tři podniky kvalifikace ME, v Šenkvicích dosáhl i na body. Ostatní kluci se připravovali na juniorský mistrák v ČR. Za tým nastoupí Jiří Pach ve třídě MX2, v nižších kategoriích pak bratři Hedrlínové, Jaroslav Kalný a Petr Berdych,“ uvedl Toman.

Ve dvoutaktních 125ccm se v Mohelnici v nejlepším světle představil Petr Polák z MRG BO-Oil RT. Výborně si vedli i Pavel Dvořáček z AMK Zejax Motoklubu Chrudim a Jiří Matějec z týmu MAX2. O medaile by měli bojovat i mladí a hodně rychlí závodníci ze Slovenska. Ve třídě MX2 Junior se na prvním závodě objevili kvalitní piloti ze Slovenska a z Polska. Zda Tomáš Kohút a Gabo Chetnicki dorazí i do Horažďovic se nám bohužel nepodařilo zjistit. Každopádně pokud ano, měli by se s nimi o vavříny poprat přední čeští jezdci v této juniorské třídě Dušan Drdaj, Kryštof Kouble, Jakub Terešák, Jiří Vozáb a další.

Nenechte si tedy ujít zajímavé souboje juniorských motokrosařů a přijďte se tuto sobotu podívat do Horažďovic!

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist