Druhý podnik Buksa/Ados v Pacově

Druhým podnikem seriálu Buksa/Ados motokros 2014 MMČR byl odhalen další kousek skládanky, kdo má letos nejvíc našlápnuto k zisku titulu. V neděli 4.května se jezdci a fandové opět sešli na Pacovské trati, která patří k nejhezčím v seriálu.

Kapitoly článku

Pacovská trať navíc stále vzkvétá, jezdci si jí pochvalují a i pro diváky je velmi atraktivní, krásně zelená tráva, podchody všude kolem trati, takže diváci se dostanou všude po trati. Navíc letos přibyly proskakováky, které přinesly několik dramatických momentů.

Kvalifikace

V Pacově celý den nádherně svítilo sluníčko, a tak jediné, co jezdcům a divákům trochu komplikovalo život, byl nezvykle mrazivý vítr. Trať byla ideálně nachystaná a po celý den zůstala v dobré kondici bez extrémně hlubokých kolejí. Ráno na trať jako první vyrazila třída Veterán, která se letos ukázala poprvé. Do ní se také navrátil Honza Mrázek, mistr republiky z roku 2011, takže soupeřům bylo jasné, že to budou mít těžké: Honza opanoval kvalifikaci s náskokem 2 vteřin, za ním pak skončili Michal Baborovský a Petr Dokoupil.

Třída MX2 byla hodně našlapaná, celkem se sem sjelo 55 jezdců a do závodu se jich kvalifikovalo pouze 20. Tím nejrychlejším byl Sulivan Jaulin, který potvrdil svoji rychlost z Kaplice, za ním skončil druhý Bence Szvoboda, a to i přes ošklivě vypadající pád na nových proskakovácích, ze kterého naneštěstí vyvázl bez zranění, třetí byl Matthias Walkner. V kvalifikaci všechny nadchnul junior Martin Krč, který byl dlouho druhý, a nakonec skončil čtvrtý. Další zajímavostí byl start Petra Poláka na malé pětaosmdesátce mezi dvěstěpadesátkama, který se ale bohužel o 3 vteřiny nekvalifikoval.

Třídu MX1 dlouho vedl Petr Smitka, který jezdil opravdu famózně, a koukat se na jeho jízdu byla pastva pro oči. Nakonec ale jeho čas překonal Martin Michek, který tak skončil první. Florent Richier se dlouho trápil a až ke konci kvalifikací zajel třetí čas, čtvrtý skončil Franta Smola.

Veterán

O polední pauze si diváci mohli dojít pro podpis od dakarského hrdiny Davida Pabišky nebo od jezdců podporovaných firmou 101 Underground Riders, pak už ale nastoupili veteráni. Obě jejich jízdy vypadaly skoro identicky. Holeshot v první jízdě bral Roman Skalka a ve druhé Radim Doležal, ale oběma to bylo celkem k ničemu, protože pokaždé byl po třetí zatáčce na čele Honza Mrázek s desetimetrovým náskokem ... A každé další kolo svůj náskok zvyšoval, aby obě jízdy s přehledem vyhrál. Škoda, že už nejezdí Mirek Kučírek. Porovnání těchto dvou pilotů by bylo zajímavé, oba totiž jednoznačně této třídě dominují. V první jízdě se Roman Skalka postupně propadal, až nakonec dojel čtvrtý. Druhý v cíli byl Michal Baborovský a třetí Petr Dokoupil. Ve druhé jízdě za Mrázkem s velkým odstupem skončil Baborovský, třetí tentokrát dojel Radim Doležal. Petr Dokoupil měl špatný start, ale nevzdal se, a tuto jízdu udělal divácky zajímavou, když se postupně probojovával až na čtvrtou pozici v cíli.

MX2

V první jízdě MX2
vyšel start nejlépe francouzi Jaulinu Sulivanovi, a okamžitě si získal drobný náskok na druhého Sukupa a třetího Szvobodu. Komu se start vůbec nepodařil, byl Martin Krč. Martin hned zkraje upadl a vyjížděl z úplně posledního místa. V Pacově měl ovšem skvělou formu a během jediného kola se ze čtyřicátého místa dostal na dvacáté. Na špici se mezitím v průběhu druhého kola dostal Szvoboda před Sukupa, ale Sulivan už byl na míle daleko. Lídři si mezi sebou udržovali úctyhodný odstup po celý závod, takže v tomto pořadí dojeli do cíle. Zajímavý byl boj o místo čtvrté. To zpočátku okupoval Weschta, ale pak v horní části trati chyboval a propadl se za Václava Kováře a Matthiase Walknera, kteří si to právě rozdávali o čtvrté místo. Walkner tlačil na Kováře, a na startovní rovince ho předjel. Kovář mu to chtěl vrátit, ale zpomalil ho jezdec o kolo zpět, Kovář ztratil přímý kontakt a ve snaze Walknera dojet přidal moc plynu na výjezdu, a odporoučel se k zemi. Nakonec měl ale smůlu i Walkner, když prorazil gumu a cílem projel až na 12. místě. Čtvrtý tedy skončil Weschta, Martin Krč po mohutném dotahování dojel 11.
Start do druhé jízdy se opět nejlépe vydařil Sulivanovi, který svojí ladnou jízdou opět navyšoval náskok, a celkem v poklidu projel cílem jako první. O umístění za ním byly však těžké boje. Zprvu jezdil druhý Tomáš Šimko, kterého atakoval Walkner, první kolo byla opravdová řežba. Walkner byl nakonec celkově úspěšnější a cílem projel druhý. Šimko vypadl z tempa a začal ztrácet pozice. Dopředu se na třetí místo probojoval Marek Sukup, a za ním už byl v polovině závodu nalepený Szvoboda. Sukupa tak čekaly těžké chvíle, protože Szvoboda chtěl dopředu. Tři kola před cílem věci nabírají spád. V prostoru cíle volí Sukup kvůli pomalejšímu jezdci jinou stopu, špatně se opírá o kolej a padá. Předjíždí ho čtvrtý Szvoboda i pátý Krč, kterému se tentokrát start podařil lépe. Ale i Szvoboda kvůli jezdci o kolo zpět trochu přibrzdil, a to byla voda na mlýn mladého Krče. Ten šanci využil, Szvobodu si najel a v další zatáčce se vmáčkl na vnitřek. Pódium tedy vypadalo následovně: 1. Szvoboda, 2. Walkner, 3.Krč.

V MX2 se ukazuje dravost a mládí. Už v Kaplici všechny nadchnul Vašek Kovář, v Pacově překvapil právě výkon Krče. Vypadá to, že do budoucna se s těmahle klukama musí počítat a tak máme radost, že český motokros má tolik mladých talentů.

MX1

Královská třída MX1
byla pastvou pro diváky. První start nejlépe vyšel Petru Smitkovi, který nedal soupeřům vůbec žádnou šanci. Za ním si to dávali Martin Michek a Franta Smola, Richier, kterému opět nevyšel start, byl až za první pětkou. V průběhu prvního kola se situace trochu vykrystalizovala a jezdci v těsném závěsu projeli v pořadí Smitka, Michek, Smola a Richier, pátý Jirka Čepelák už trochu ztrácel. Ve druhém kole se jezdci sjeli ještě blíž k sobě kvůli ošklivému pádu Tomáše Lhotského v jednom ze sjezdů, který si přivodil chvilkové bezvědomí. Pak ale naštěstí odešel po svých. Ve čtvrtém kole se dostal na třetí místo Richier a hon na Smitku mohl začít. Richierovi to ale v Pacově moc nesedlo, navíc se potýkal s problémy s nastavením podvozku, proto spíš jen z povzdálí sledoval, jak Smitku okusuje Michek. Tihle dva jezdili jak na gumovém laně, jednu chvíli jezdili kolo na kolo, za chvíli zase s rozdílem celé vteřiny. Oba měli takřka identickou rychlost, a proto se nijak výrazně neatakovali. Do hry mohla vstoupit pouze chyba při předjíždění jezdce o kolo zpět, té se však oba vyvarovali a tak cílem projel první Michek, druhý Smitka a třetí Richier, kterého v závěru ještě dotahoval Smola, protože Richier dostal kamenem do brýlí a moc toho neviděl.
Pak ale přišla druhá jízda, která všem divákům pořádně zvedla adrenalin. A tak zase jednou diváci pískali, ječeli a vůbec mohutně fandili borcům v souboji o první místo, a těmi borci byli Smola s Michkem. Smola měl výborný start, vyrazil jako první, do první kola dal maximum a vytvořil si drobný náskok. Druhý v tu chvíli jezdil Richier následovaný Lukasem Neuraterem, Michek jezdil čtvrtý. Smitka měl špatný start a navíc se střetl s Čepelákem. Ve druhém kole šel Michek na třetí místo, ale jeho ztráta na první dva už byla víc jak 4 vteřiny. Úžasný byl ovšem pohled na Smitku, který své motorce dokonale vládnul a předjížděl jednoho soupeře za druhým. Na konci druhého kola už byl čtvrtý. Ve čtvrtém kole na proskakovácích spadla Richierovi ruka z řídítka, kolidoval s Michkem a ten lehce upadl a než to zvedl, by rázem až čtvrtý za Smitkou. V tu chvíli v Martinovi blafly saze a za obrovské podpory diváků začal neuvěřitelný nálet na čelo závodu. V polovině závodu se na trati vytvořili bojující dvojice. Na Smolu se tlačil Richier. Každou zatáčku to zkoušel jinou stopou, aby Smolu předjel, Smola však předváděl absolutně bezchybnou jízdu a naopak to byl Richier, kdo se dopouštěl malinkých chybiček až ztratil kontakt. Za těmito dvěma zuřil boj mezi Smitkou a Michkem, ale jenom chvíli, než si v desátém kole Michek na Smitku vyšlápl. Michek valil co to šlo, doslova na trati letěl, ve dvanáctém kole se dostal na kobylku i Richierovi a pak se vydal za Smolou.
Napětí se dalo krájet - udrží Smola svůj náskok? Dožene ho Michek? Neuvěřitelné Michkovo představení dalo na obě otázky odpověď až poslední dvě kola před cílem. Michkovi se povedlo dotáhnout až na blatník Franty Smoly, ale co přišlo pak, to se jen tak nevidí. Tihle dva borci připravili divákům doslova infarktový souboj. Ve sjezdu jde Michek na vnitřek a Smola na venek, málem kontakt, do kopce letí těsně bok po boku, a do následné pravé zatáčky Smola Michkovi blokuje stopu, takže je pořád první. Následuje sjezd, cílová zatáčka a startovní rovinka, oba letí vedle sebe, loket na loket, Smola Michka vyváží hodně na venek, stále je první, do další zatáčky nalétává Michek venkem a Smola vnitřkem a je to tady, Michek je první, jenže v následující zatáčce nechává Michek miniaturní skulinku, do které se ještě Smola vmáčkl a je tu další kontakt, oba to ustojí a bitva pokračuje - Smola má po incidentu náskok asi půl motorky. Na prvním dlouhém sjezdu to vypadá, že to Michek zkusí, ale Smola to chytře zavírá. A je tu rozřešení, následující tobogán je přímo proti sluníčku, Smola ve výjezdu dává moc plynu a padá. Na motorku sice okamžitě naskakuje, je to neuvěřitelný finiš, ale to už ho předjíždí Richier a tak Smola cílem projíždí až třetí. První tedy Michek, druhý Richier, třetí Smola, ale vítězi byli i diváci, kteří viděli závod, jaký tu dlouho nebyl.

Výsledky:


Veterán 1. jízda:

1. Mrázek Jan Yamaha
2. Baborovský Michal KTM
3. Dokoupil Petr Yamaha

Veterán 2. jízda:

1. Mrázek Jan Yamaha
2. Baborovský Michal KTM
3. Doležal Radim KTM

Veterán průběžně:

1. Mrázek Jan 50b.
2. Baborovský Michal 44b.
3. Dokoupil Petr 38b.

MX2 1. jízda:

1. Sulivan Jaulin KTM
2. Szvoboda Bence KTM
3. Sukup Marek KTM

MX2 2.jízda:

1. Sulivan Jaulin KTM
2. Matthias Walkner KTM
3. Krč Martin KTM

MX2 průběžně:

1. Sulivan Jaulin 97b.
2. Szvoboda Bence 87b.
3. Sukup Marek 68b.

MX1 1. jízda:

1. Smitka Petr KTM
2. Michek Martin KTM
3. Richier Florent KTM

MX1 2. jízda:

1. Michek Martin KTM
2. Richier Florent KTM
3. Smola František KTM

MX1 průběžně:

1. Richier Florent 92b.
2. Michek Martin 91b.
3. Smitka Petr 77b.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Michal Kohout - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist