Dobojováno, známe mistry!

Šestým podnikem v Kramolíně u Nepomuku skončilo 13. 10. 2013 klání o letošní mistrovské tituly. Po celou sezónu se pořadatelům podařilo vybírat termíny s nádherným počasím, a nejinak tomu bylo i dnes. Opět panoval krásný den babího podzimu, a v kombinaci s prokypřeným terénem, to dnes byla pastva, jak pro diváky, tak pro jezdce.

Kvalifikace


Jako tradičně, první kvalifikací dne byla jízda třídy MX2. V té šlo o hodně, jelikož titul pořád nebyl jasný. Nejrychleji jel Bence Szvoboda, ale jen do té chvíle, než vyrobil fatální chybu. V Kramolíně - kdo to tam znáte - je obrovsky rychlý padák dolu a v něm dva odskoky. Z rána byla trať ještě měkká se spoustou bahna a Svoboda na prvním odskoku doskočil do moc měkkého, zapíchl se motorem, a to mu vyhodilo nohy vedle motorky. Chvíli bojoval a jel s celým tělem vedle svého motocyklu, ale pak mu zrádná kolej motocykl ukradla a Szvoboda a jeho motorka se octli v kotrmelcích. Benceho odnesli na nosítkách a vše nasvědčovalo tomu, že je ze hry o titul venku. Kvalifikaci MX2 vyhrál Sukup před Maillardem a Jaulinem.

Ve třídě MX1, na už trochu uklouzané trati s vyjetou jedinou stopou, kraloval Franta Smola, který druhému Martinu Michkovi nadělil 0,7 vteřiny. Třetí byl Florent Richier. Skvěle se v kvalifikaci ukázal novopečený mistr ČR v supermotu Pavel Kejmar, který se přijel pro zábavu svézt na motokros, a zajel neuvěřitelný pátý nejrychlejší čas.

Taky veteráni se po ránu museli prát s celkem náročnou tratí, a k vidění bylo i mnoho pádů se šťastným koncem. Nejlépe se s podmínkami nakonec popasoval Michal Baborovský, před Romanem Majerem a Dušanem Kotrlou.

Finále A - MX2


Napětí před startem bylo ve vzduchu přímo cítit, Szvoboda se po ranním těžkém pádu přeci jenom postavil na rošt, a tak jsme měli hned tři aspiranty na titul - Sukupa, Maillarda a Szvobodu. Padl žebřík a jako pominutý vyrazil pod plným plynem Bence Szvoboda, a jako hladoví vlci po něm šli Sukup s Maillardem. Bence do toho dával vše a ihned Sukupovi s Maillardem trochu ucukl. Sukup byl ovšem na Kramolín velmi dobře připravený a nic ho nerozhodilo, našel rytmus a dobrou stopu, a Szvobodu dotáhl. Na Szvobodovi bylo vidět, že v dlouhém sjezdu jede přece jen opatrně a tam ho také Sukup předjel a ihned začal ujíždět. Jenže Benceho víc než strach brzdila bolest ruky po ranním pádu, a tak ho překonal i Maillard a následně další. Szvoboda nakonec po velkém trápení dojel 15. Na čele se ještě Maillard chystal předjet Sukupa, ale ten když viděl, že ho Maillard dotahuje, okamžitě zatáhl a ukázal mu záda. Vedení si udržel až do cíle, druhé místo si ohlídal Maillard. Třetí byl Martin Finěk, který letos poprvé stál na bedně. Sukup tím stáhnul v průběžném pořadí Maillarda na pouhé tři body.

Finále A MX1


Ani v MX1 o titulu nebylo rozhodnuto, před Kramolínským závodem měli mezi sebou Richier a Neugebauer rozestup pouhé 4 body. Start se nejlépe, jako skoro pokaždé, povedl Richierovi, za kterým se šikovně protáhl Jára Romančík, za ním pak už byli naskládaní Neugebauer s Michkem. Romančík ale nezůstal druhý dlouho, protože už v průběhu prvního kola ho skalpoval Neugebauer. Na čele si už mezitím vyjel malý náskok Richier a uháněl směrem k titulu. Neugebauer zpočátku závodu nebyl schopný najít správnou stopu a Richier se mu vzdaloval. Neugebauerovy časy se těm Richierovým přiblížily až v druhé polovině závodu, ale to už byl Richier na hony vzdálený, a musel by udělat obrovskou chybu, aby ho Neugebauer dohnal. A protože chybu neudělal, dojel si pro prvenství. Pořadí v cíli tedy bylo: Richier, Neugebauer a Michek, ale jediný, kdo v této jízdě opravdu závodil, byl František Smola, který se po špatném startu (kolem 10. Místa) prokousal vpřed až na čtvrtou pozici.

Veteráni


Ve veteránech měl nejblíže k titulu Michal Baborovský, a v Kramolíně nenechal nic náhodě, do první jízdy vyrazil jako jeden z prvních. Na čele byl po startu Roman Skalka, kterého zhruba v polovině závodu předjel právě Baborovský a jízdu vyhrál. Pro technické problémy odstoupili Zdeněk Velký i Martin Rybák. Cílem projel tedy jako první Baborovský, a zajistil si tak jednu jízdu před koncem mistrovský titul. Druhý dojel Roman Skalka a třetí Roman Majer. Ve druhé jízdě předvedl největší show bojovník Petr Dokoupil, který se probojovával ze zadních pozic dopředu až na konečné čtvrté místo. Zvítězil opět Baborovský před Kotrlou a Majerem.

Finále B MX1+MX2


Ve finále B jsme opět viděli Michala Bártu, který měl defekt v první jízdě. Tento mladý jezdce si letos vybírá hodně smůly, a skoro každý závod musí do opravné jízdy, ze které pak postoupí do superfinále. V opravné jízdě byl také Martin Žerava kvůli technickým problémům v první jízdě. Ten byl samozřejmě žhavým kandidátem na vítězství a to také potvrdil - vyhrál systémem start cíl. Druhý nakonec dojel Bárta, když před ním upadl Michal Gregor. Z MX2 postoupili Martin Krč - poprvé jedoucí na čtyřtaktní dvěstěpadesátce - a George Cabal.

Superfinále MX1+MX2


Jestliže před první jízdou byla atmosféra napnutá, před superfinále se dala krájet. Mechanici a tatínkové nervózně přešlapovali, fanynky ani nedýchaly a jezdci se soustředili jako snad nikdy. Teda kromě Petra Bartoše, který vždy před startem baví všechny kolem sebe. Kdo bude mistrem? Žebřík šel dolů a nejrychlejší reakci měl – jak jinak - Florent Richier. Za ním v první zatáčce pádili Michalec s Romančíkem. V průběhu prvního kola se pořadí vystříbřilo a první jel Richier, za ním Michek, Romančík a Neugebauer. Richier věděl, že jeho jediným úkolem této jízdy je dojet někde kolem Neugebauera a přivézt titul, na jeho jízdě to bylo vidět a tak neměl problém, když se přes něj přesypal Martin Michek. Neugebauer se chvíli zdržel za Romančíkem a vedoucí duo Buksa/Ados mu poodjelo. Neugebauer však v sobě našel dost sil i správné tempo a Richiera v sedmém kole předjel. Richier nechal Neugebauera trochu poodjet a do konce závodu ho pak měl na dohled. Neugebauer, ale potřeboval k titulu víc než zázrak a tak moc chtěl dohnat Michka. Michek ovšem v posledním závodě chtěl slavit vítězství a tak k souboji nedošlo. Cílem projeli v pořadí Michek, Neugebauer a třetí Florent Richier, který si dojel pro titul mezinárodního mistra České republiky.

V superfinále musí být diváci velmi ostražití, protože mezi jezdci MX1 se bojovalo o titul také ve třídě MX2. Bencze Svoboda nakonec kvůli zranění do poslední jízdy nenastoupil a tak byl ze hry o titul. Maillard nebo Sukup? Rozdíl byly pouhé tři body. Od startu odjel nejlépe Maillard, kterému kryl záda jeho týmový kolega Jaulin. Sukup byl asi pět míst za nimi. Do desátého kola se nic nezměnilo, Sukup byl uvězněný za Smolou a nemohl přes něj. Pak ale upadl Bartoš a pohly se ledy. Sukup se Smolou se přesypali přes Jaulina a další kolo přes Maillarda. Sukup byl v tu chvíli první v MX2 a udělal tak maximum pro zisk titulu. Pomoc mu už mohla jen fatální chyba Maillarda nebo někdo ze soupeřů kdyby se dostal před Maillarda, aby smáznul bodový rozestup. Všechny naděje Sukupa se v tu chvíli upínaly k Vaškovi Kovářovi a Martinu Fiňkovi. Kovář se propracoval před Jaulina a v touze po letošním prvním pódiu předjel i Maillarda. V tu chvíli dělil Sukupa od titulu jediný bod. V jeho neprospěch byl ale pátý Finěk příliš hluboko v poli a tak se před Maillarda nedostal. Nakonec byl v cíli první Sukup za ním Kovář a Maillard, který si vyjel titul mezinárodního mistra ČR v kategorii MX2.

Výsledky:

MX1


Finále A:


1. Florent Richier KTM
2. Filip Neugebauer Kawasaki
3. Martin Michek KTM

Superfinále:

1. Martin Michek KTM
2. Filip Neugebauer Kawasaki
3. Florent Richier KTM

Celkové pořadí MMČR:

1. Florent Richier 466b.
2. Filip Neugebauer 462b.
3. František Smola 437b.

MX2


FInále A:

1. Marek Sukup KTM
2. Boris Maillard Kawasaki
3. Martin Finěk KTM

Superfinále:

1. Marek Sukup KTM
2. Václav Kovář Kawasaki
3. Boris Maillard Kawasaki

Celkové pořadí MMČR:

1. Boris Maillard 459b.
2. Marek Sukup 458b.
3. Bence Szvoboda 407b.

Veterán


1. jízda:

1. Michal Baborovský Honda
2. Roman Skalka Honda
3. Roman Majer Suzuki

2. jízda:

1. Michal Baborovský Honda
2. Dušan Kotrla Honda
3. Roman Majer Suzuki


Celkové pořadí MMČR:

1. Michal Baborovský 274b.
2. Dušan Kotrla 237b.
3. Petr Dokoupil 168b.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist