Dalším dějištěm motokrosového seriálu je Kaplice

Pátým závodem seriálu Buksa/Ados Motokros 2015 měl šampionát pokračovat na přestavené trati v Horním Újezdě. Díky vysokým teplotám, které panovaly napříč republikou, nebyl pořadatel schopen zajistit dostatečné množství vody pro kropení. Z tohoto důvodu došlo k prohození závodišť a tento víkend bude MMČR motokrosu pokračovat v Kaplici. V Horním Újezdě se 4.října 2015 uskuteční závod družstev.

Jezdecká účast v Kaplici nebývá valná, avšak tento rok bude startovní rošt opravdu nabitý. Nejenom, že uvidíme kompletní špičku, kromě zraněného Františka Smoly a Petra Smítky, ale na start se v MX1 postaví i Filip Neugebauer. Po zranění se vrací Florent Richier, což je dobrá zpráva, protože Florent a Kaplice je velmi silná kombinace. V MX2 se představí německý rychlík Dominique Thury, který bude s největší pravděpodobností bojovat o podium. I v Ženách bude Lucku Simonovou trápit nová soupeřka. Přijede totiž letošní vicemistryně světa Nancy Van De Ven.

V Kaplici se tento víkend jel závod Jihočeského přeboru, při němž si pořadatel vyzkoušel nový systém zavlažování. Profil trati zůstal pro letošek beze změn. Vstupné na závod bude 150 Kč a v ceně je zahrnuto parkování i program.

Jak se mistrák vyvíjí?

Letošní sezóna nás každým závodem překvapí. Nejen, že se pole vyrovnalo, ale neustále se na předních pozicích objevují nové tváře. Jednou z nich je například ostřílený borec Petr Michalec (MX1), kterému se podařilo minulý závod v Petrovicích u Karviné vyhrát. Bylo to pro něj historicky první vítězství v MMČR. S ním na podium vystoupili Jára Romančík a Martin Michek.

Šampionát ve třídě MX1 je stále otevřený, nejlépe je na tom Martin Michek a o sedm bodů za ním je Marek Sukup. Již od začátku sezóny to vypadá na boj o titul mezi nimi, ale Sukup poslední dva závody nepředvedl stabilní druhou rozjížďku, když v Petrovicích i Jiníně udělal chybu (vypadlý kvalt na startu – Petrovice, pád – Jinín), a to ho v průběžném pořadí stálo první příčku. Michek zatím v sezóně dojíždí pravidelně v TOP3 a pouze dvakrát byl čtvrtý. Moc dobře ví, že šampiony dělá vyrovnanost. Nedaleko od Sukupa s Michkem je třetí Jára Romančík. Ten se jim výrazně přiblížil po závodě v Petrovicích a na Michka ztrácí 16 bodů, na Sukupa bodů 9. Romančíkova forma neustále roste a už se mu daří i dobré výsledky v prvních jízdách. Čtvrtý je v pořadí Petr Bartoš s pohodlným náskokem a na páté místo se vyhoupl Petr Michalec. Florent Richier nebodoval už tři rozjížďky a v šampionátu se propadl na osmé místo, titul mu už definitivně uplaval.

V MX2 je situace ještě zajímavější. Sulivan Jaulin druhou jízdu v Petrovicích upadl a dojel šestý. Tím ale vedení v šampionátu neztratil, protože jeho soupeř Tomáš Šimko zase upadl v první jízdě. Nyní je mezi nimi rozestup čtyř bodů. Z těchto pádů nejvíce vytěžil Martin Krč, ten dorovnal body Šimka a v šampionátu je třetí. Čtvrtý je Bence Szvoboda, kvůli nedojeté rozjížďce v Jiníně, a pátý se drží Slovák Richard Šikiňa. Skvělý výkon v Petrovicích předvedl Tomek Wysocki, celkově zvítězil. Jeho výhodou byla domácí trať, kde se mu vždy daří.

Ženy pojedou v Kaplici úplně poprvé a pro většinu z nich to bude velkou neznámou. V průběžném pořadí je v čele Lucie Simonová a je stále neporažena. Každý závod jí pronásleduje Jana Antošová a Barbora Laňková. Laňkové však musí sedět trať aby s prvními držela krok. Průběžně je druhá právě Laňková, protože Antošová v zápalu boje se Simonovou často chybuje. Antošová je třetí.

Veteránům vévodí Martin Žerava a je zároveň šestý v MX1 což je skvělý výsledek. Martin trénuje i na MS veteránů, které se jede 30.8. v Assenu. Druhý zůstává Jindra Hrabica a třetí Ladislav Mikas.

Co se děje u týmů?

 

BUKSA/ADOS KTM TEAM

Tým bude po Petrovicích zase kompletní. Florent Richier se vrací na trať a k jeho stavu se nám vyjádřil majitel týmu, pan Aleš Buksa, slovy: „K mojí radosti se rozhodl bojovat až do konce letošního šampionátu také Florent Richier, který se nám zranil při závodě v Jiníně. Jeho zánět v ruce ustoupil a na operaci půjde po konzultaci se specialisty až po sezóně. Důležité je, aby náš tým dojel do cíle zdravý. Každé podium je pak samozřejmě příjemným bonusem, který dělá radost nejen mně.“

Martin Michek si byl minulý týden zatrénovat zde v Kaplici na závodě Jihočeského přeboru a na MMČR je tedy dobře připravený.

Sulivan Jaulin a Bence Szvoboda jeli přípravné závody ADAC v rakouském Riedu, kde Jaulin nedojel kvůli technické závadě a Szvoboda byl dvanáctý.

Jana Antošová zatím nenachází recept na Simonovou, a tak pilně trénuje. „Musím svoji jízdu zklidnit, abych se vyvarovala chyb a pádů,“ uvědomuje si Antošová po Petrovicích, kde v první jízdě upadla. Tereze Hallové se minulý závod také moc nepovedl, když skončila na 6. a 11. místě.

Orion-RS Petrol team

Tým se poctivě připravoval na „domácí“ závod v Horním Újezdě a přivolal novou posilu v kategorii Žen. Tou posilou je zmiňovaná jezdkyně mistrovství světa Nancy Van De Ven, vítězka MS v Lokti.
Petr Bartoš (MX1) je po Petrovicích ve skvělé formě. Přes pád ve druhé jízdě překvapil velmi rychlými časy na úrovni vítěze závodu Járy Romančíka. Proto v Kaplici sledujte st. č. 111, bude vás bavit svojí agresivní jízdou.

Jonáš Nedvěd (MX2) si najel kaplickou trať minulý týden na závodech Jihočeského přeboru. Jeho výsledky jsou stabilní a v průběžném pořadí je třetím nejlepším Čechem. „Jonášovi velmi pomohl start na MS v Lokti, řekl bych, že ho to posunulo kupředu,“ komentuje manažer týmu Petr Kovář.

HT Group Racing Team

Milan Špičák (MX2) se stabilně usadil v TOP5. Jeho výsledky jdou nahoru od třetího závodu v Jiníně a průběžně se pohybuje na šesté pozici. Na pátého Richarda Šikyňu ztrácí čtyři body.

V Ženách je nadvláda Lucie Simonové jednoznačná, nejednoznačný je ale souboj týmových kolegyň Terezy Hromkové a Kristýny Vítkové. Ty mezi sebou bojují o čtvrtou příčku a rozdíl mezi nimi jsou pouze čtyři body.

BV racing

V týmu stále trvá početná marodka. František Smola, který je zraněn od Pacova ještě není uzdraven a předpokládá, že jezdit by mohl začít snad příští týden. Chybět bude i Michal Votroubek kvůli operaci ramene. Zcela připravený je Rudolf Weschta (MX1), ten figuruje na 7. místě průběžného pořadí. Doplní ho stálice Martin Vaněček.

V MX2 je průběžně osmý David Soldát a spolu s Michalem Bártou jsou připraveni bojovat. Bártovi, ale poslední závody chybí vyrovnanost výsledků a průběžně je 14. Marika Mlýnková nakonec do Petrovic nedorazila, kvůli přetrvávajícím problémům se zády. Kaplice je stále otevřená.

Team MAX2

Jára Romančík (MX1) konečně prolomil smůlu prvních jízd, ve kterých se mu příliš nedařilo. V Petrovicích dojel čtvrtý a druhou jízdu vyhrál. Celkově mu to dalo na místo druhé. Před čtrnácti dny byl na závodě ADAC, kde si v tréninku podvrknul koleno. Závod radši nepokoušel a jel domu. Po kratší pauze a konzultaci s doktorem je již zcela připraven.

KRTZ

Marek Sukup (MX1) nepředvedl v Petrovicích výkon jaký by si představoval. Jeho ztráta na Michka se zvětšila na sedm bodů, i když po první jízdě se jejich bodové skóre vyrovnalo. Kaplice nepatří k tratím, kde by se Markovi v minulosti dařilo, ale na čtyřistapadesátce zde ještě nejel, takže se situace může rychle obrátit.

Tomáš Šimko (MX2) si zažil horskou dráhu v Petrovicích. Průběžně je druhý za Sulivanem Jaulinem, ale nyní již nebojuje pouze se Sulivanem, ale i s Martinem Krčem, který má shodný počet bodů.

Yamaha Čepelák Racing Team

Týmu se v Petrovicích podařil jeden z nejlepších výsledků. Svěřencům Jirky Čepeláka se podařilo vybojovat bednu o kterou se zasloužil Michal Kynčl (Veteráni). Celkem suverénně si obě rozjížďky dojel pro třetí místo. Lukáš Blažek (MX1) poprvé dojel na bodech a Viktorie Kellerová dojela sedmá.

MoToman team

Byl měl být v Kaplici kompletní. Zraněný Erik Hugyecz (MX2) přislíbil účast a na závody v ČR se opět velmi těší. S týmovým kolegou Márkem Szökem (MX1) se zúčastnili závodů ADAC, kde nasbírali mnoho zkušeností. Erik tam jel například poprvé na KTM 350. Kristýna Řeřichová si v Petrovicích zajela svůj průměr a průběžně hájí devátou příčku, tu by chtěla do konce sezóny udržet.

Motosport Chýnov

„Kaplice je tradiční jihočeskou tratí, která již v minulosti podržela několik seriálů, když vzala náhradní termíny za závodiště, kde se momentálně nedalo závodit. V tomto směru zasluhují kapličtí pořadatelé velkou pochvalu za přičinlivost a operativu!“ tak vidí situaci Evžen Zadražil.
Tým se bude na trati v domácím regionu prezentovat v hojném počtu se zastoupením ve všech třídách. V kategorii MX1 se po delší pauze se svým dvoutaktem představí Michal Gregor.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist