Čtvrtým v pořadí je Vranov

Domácí motokrosová sezóna pokračuje tuto neděli čtvrtým dílem mezinárodního mistrovství České republiky tříd MX2, MX3–OPEN a Veterán. Dějištěm podniku bude známý motokrosový areál Vranovský žleb ve Vranově u Brna.

Pořadatelé ze Sportovního areálu AMK Zbrojovky Brno v AČR počítají v neděli s účastí více než stovky motokrosařů z České republiky, Slovenska, Francie, Maďarska, Rakouska a Slovinska. Třídy MX2 a MX3–OPEN čekají ve Vranovském žlebu dvě jízdy na 30 minut + 2 kola, třída Veterán (startují jezdci po dovršení věku 40 let) pojede dvakrát 15 minut + 2 kola. V každé ze šesti jízd sbírají body jezdci umístěni na prvních dvaceti pozicích. Zvláštní kapitolu tvoří tak zvaný holeshot. Ten získává jezdec, který v tvrdých bitvách po startu každé jízdy jako první přetne vyznačenou bílou čáru. Vítěz holeshotu získává finanční bonus 1.500 korun.
Pojmy slavné minulosti v roli patronů
Také vítězům závodů ve Vranovském žlebu budou předávat ceny významné osobnosti z historie československého a českého motokrosu. V neděli se ve Vranově v rolích kmotrů jednotlivých tříd objeví hned půltucet jezdců, jejichž výkony a úspěchy si připomínají pamětníci dodnes. Vedle spoluzakladatele areálu Vranovský žleb Miroslava Štauda st. uvidí diváci zblízka Jiřího Stodůlku, který v sedmdesátých letech minulého století vyhrál tři Velké ceny mistrovství světa třídy 500 ccm a v Šestidenní motocyklové soutěži se v dresu trophy týmu třikrát podílel na zisku titulu mistra světa. Miloslav Halm, čtyřnásobný mistr republiky, jeden závod mistrovství světa třídy 250 ccm vyhrál, pětkrát byl druhý, osmkrát třetí a v roce 1970 skončil ve světovém šampionátu dvěstěpadesátek celkově na pátém místě. Bilanci Brňana Zdeňka Strnada zdobí především tři tituly mistra republiky a úspěšné starty v reprezentačním týmu při závodech mistrovství světa národních družstev. Vladimír Dubšík patřil na přelomu padesátých a šedesátých let dvacátého století k předním motokrosařům mistrovství republiky třídy 500 ccm, zatímco sportovním vrcholem odchovance Vranovského žlebu Milana Ducháčka se stala Šestidenní motocyklová soutěž v USA.

Třída MX2
Absence obhájce loňského titulu Florenta Richiera ve druhém podniku seriálu v Petrovicích vnesla do vývoje třídy MX2 větší zápletku, než se zpočátku zdálo. Francouz na startu následujícího klání v Holicích už sice nechyběl, jenže kruté klimatické podmínky s rozbahněnou tratí vykonaly své. Richier první jízdu vyhrál, ve druhé jízdě však stihl pouze dvanáctou příčku, a tak na průběžné páté pozici ztrácí na lídra Josefa Kulhavého 33 bodů.

„V Holicích to bylo šílené, do Vranova však jedu vyhrát,“ tvrdí Richier, který v českém šampionátu hájí barvy jihomoravského týmu Osička MX. Vedoucího Kulhavého navíc s nepatrným bodovým odstupem pronásleduje trio Marek Sukup, Milan Špičák, Tomáš Šimko (Slovensko), počítat se stále musí s velmi rychlým Maďarem Bence Szvobodou.

„Kulhavý má náskok jen pět bodů, takže se snažím na závod ve Vranově co nejlépe připravit,“ naznačuje Sukup bojovnou náladu.
„Rozestupy jsou velmi těsné a do konce seriálu zbývá ještě hodně závodů, jakékoliv prognózy by byly proto předčasné. Před nedělním závodem si troufnu s jistotou říct jen to, že trať ve Vranově patří k nejlepším v šampionátu,“ nechce se lídr Kulhavý nechat vyprovokovat k tipování vranovských výsledků.

Bodový stav před Vranovem: 1. KULHAVÝ Josef (ČR, KRTZ IV v AČR, Suzuki) 117bodů, 2. SUKUP Marek (ČR, Osička MX Team, Kawasaki) 112 b., 3. ŠPIČÁK Milan (ČR, Brumla Racing Team, Kawasaki) 100 b., 4. ŠIMKO Tomáš (Slovensko, LR Cosmetic – ADOS KTM team, KTM) 96 b., 5. RICHIER Florent (Francie, Osička MX Team, Kawasaki) 84 b., 6. JIRÁNEK Miroslav (ČR, MOTOMAN TEAM, Kawasaki) 81 b., 7. HAAS Václav (ČR, SMS Praha, Kawasaki) 71 b., 8. SZVOBODA Bence (Maďarsko, LR Cosmetic – ADOS KTM team) 69 b., 9. SOLDÁT David (ČR, SMS Kaplice, Suzuki) 58 b., 10. HANOUSEK Roman (ČR, KRTZ IV v AČR, Yamaha) 50 b..

Třída MX3–OPEN
Neméně zajímavě se vyvíjí situace v nejsilnější třídě MX3–OPEN. Před sezónou téměř jednoznačně favorizovaný Maďar Kornél Németh zatím stále nemůže navázat na svoje vítězství v první jízdě úvodního podniku v Pacově a pokud chce náskok vedoucího Martina Michka snížit, nezbývá mu ve Vranovském žlebu nic jiného než tvrdě útočit.
Michkovi se daří i v seriálu mistrovství světa MX3, v němž po nedělním závodě ve Slovinsku drží třetí příčku. O dva stupínky níž figuruje ve světovém šampionátu Martin Žerava, devátý je další český jezdec Petr Michalec. Oba hodlají ve Vranově posbírat i co nejvíce tuzemských bodů.
 
„V Holicích mě naštvalo, že pořadatelé odmávli první jízdu o kolo dřív, čímž jsem přišel o třetí místo. Snad mi to půjde i ve Vranově, tamní trať je rychlá a zajímavá, diváci tam vidí pěkné skoky. Budu se snažit o co nejlepší výsledek,“ slibuje matador Žerava.
 
Hezká slova na adresu Vranova nachází i mezi publikem oblíbený Petr Bartoš, vítěz první jízdy v Holicích. „Ve Vranově je dost skoků, a to mám rád. Jenom aby nepršelo, to by pro nás jezdce nebylo moc dobré,“ říká Bartoš, bojující o evropské motokrosové žezlo třídy OPEN. 

Výsledkové houpačky zažívá letos úřadující mistr republiky Jiří Čepelák. V bahně první holické jízdy pětkrát spadl, ve druhé jízdě se však polepšil a dojel na třetím místě za Michkem a Žeravou. „V Holicích jsem hodně ztratil, ale i vydělal. To se v extrémních podmínkách stává. Vranovskou trať mám rád, vždy se mi na ní dařilo. Uvidím, jak to bude tentokrát,“ krčí rameny Čepelák, ztrácející na druhého Németha pouze jedenáct bodů.

Bodový stav před Vranovem: 1. MICHEK Martin (ČR, Orion Litomyšl – RS Petrol Team, KTM) 135 bodů, 2. NÉMETH Kornél (Maďarsko, LR Cosmetic – ADOS KTM team, KTM) 113 b., 3. ČEPELÁK Jiří (ČR, Osička MX Team, Yamaha) 102 b., 4. KADLEČEK Michal (ČR, KRTZ IV v AČR, Husaberg) 100 b., 5. BARTOŠ Petr (ČR, Orion Litomyšl – RS Petrol Team, KTM) 96 b., 6. ŽERAVA Martin (ČR, Motoman Team, Honda) 89 b., 7. MICHALEC Petr (ČR, UFO racing team, Honda) 83 b., 8. BRABEC Jan (MAX Kaudela Motocross Team, Kawasaki) 71, 9. STLOUKAL Petr (ČR, TEAM MAX 2, Yamaha) 50 b., 10. KOHÚT Martin (Slovensko, LR Cosmetic – ADOS KTM team, KTM) 48 b..

Třída VETERÁN
Nad startem vedoucího muže průběžného pořadí Jana Mrázka ve Vranově se vznáší otazník, jeho případná absence však může nedělnímu závodu dodat pikantní příchuť. Mrázek totiž s jedinou výjimkou startovnímu poli suverénně kraluje, takže otázka vítěze zůstává nyní otevřená. Při zranění Romana Heinricha (zlomená noha) budou ve Vranovském žlebu největšími adepty na dekorované stupínky Zdeněk Gottvald, Roman Skalka, Milan Heřman a domácí matador Miroslav Štaud, který musel Holice kvůli zadřenému motoru svého stroje Yamaha předčasně opustit.
Bodový stav před Vranovem: 1. MRÁZEK Jan (ČR, Orion Litomyšl – RS Petrol Team, Yamaha) 147 bodů, 2. SKALKA Roman (ČR, SMK Klášterec nad Orlicí v AČR, Honda) 117 b., 3. GOTTVALD Zdeněk (ČR, Gottbros, TM) 97 b., 4. HEŘMAN Milan (ČR, Moto Team Excel racing, Honda) 79 b., 5. NESEJT Josef (ČR, SMS Pardubice, Kawasaki) 78 b., 6. POTŮČEK Jaroslav (Motoklub Kříše v AČR, KTM) 73 b., 7. TICHÝ Dušan (BV Racing Cross, Suzuki) 67 b., 8. HEINRICH Roman (ČR, MCF cz TM Racing Bonver, TM) 62 b., 9. KUDLÁČEK Josef (ČR, SMS Morava, Honda) 58 b., 10. ŠTAUD Miroslav (ČR, TEAM MAX 2, Yamaha) 55 b.

VETERÁN Nad 50 let: 1. Potůček Jaroslav 133 bodů, 2. Klanica Bohumil 116 b., 3. Štaud Miroslav 100 b., 4. Videcký Karel 81 b., 5. Růžička Bohdan 65 b., 6. Chromý Jan 57 b., 7. Kahoun Karel 54 b., 8. Pour Erich 42 b., 9. Gherli Fabrizio (Itálie) 34 b., 10. Klimek Libor 32 b.. 

ČASOVÝ HARMONOGRAM ZÁVODU VE VRANOVĚ u Brna
08.00 – 09.25 Volný trénink všech tříd
10.00 – 12.00 Kvalifikační trénink všech tříd
12.40 – 13.00 Slavnostní zahájení závodu s představením jezdců
13.00 – 15.00 1. jízdy tříd VETERÁN, MX2, MX3–OPEN
15.30 – 17.40 2. jízdy tříd VETERÁN, MX2, MX3–OPEN
Vyhlášení vítězů
15.55 – 16.05 Třída VETERÁN
16.50 – 17.00 Třída MX2
17.45 – 17.55 Třída MX3–OPEN






Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist