Buksa/Ados Motokros MMČR 2016: Kramolínské vzlety a pády

Každý závod je svým způsobem příběh o odvaze, splněných snech či povinnostech, o radosti i nelibosti. V tom kramolínském si v neděli 5. června 2016 zahrálo u Nepomuku hned 167 účastníků a odměnou pro pár desítek z nich byly body, které si mezi sebe rozdělily v tradičních čtyřech třídách – MX1, MX2, Ženy a Veterán.

Osobní prohry, zápisy do jezdeckých biografií, pokořování limitů, posouvání vlastních hranic... Dřina, pot, slzy štěstí i bolesti, gejzíry radosti i zklamané tváře. Vzlety a pády. Přesně takový byl Kramolín!

"Vaše mysl je jediný limit. Dokud bude vaše mysl brát jako skutečnost, že něco můžete udělat, dokážete to, pokud tomu budete věřit na 100 procent." Arnold Schwarzeneger

MX2: Ručně vyrobená řetězová trofej pro vítěze Jaulina, zvláštní cena za posunutý práh bolesti pro maďarského buldoka Szvobodu

"Necítím bolest, jsem Maďar, KTM jezdec. Není mi zima, jsem zloba a i když jsem dole, miluji motokrosové starty a bez boje neopouštím pole." Zhruba takto by se dala narychlo přerapovat původní pecka Rytmuse s názvem "Cigánský sen", abych se pokusila dát vyniknout tomu, co předvedl ve žlutozeleném dresu Buksa/Ados KTM Teamu již několikátou sezónu závodící Bence Szvoboda, který vše korunoval po návratu domů na svém Facebook profilu tímto postem: "Odjel jsem závody v Kramolíně, protože jsem se prostě rozhodl, že to udělám. Skončil jsem na 5. a 3. místě s dodrbaným kolenem. Bolí jako čert, ale moje síla vůle je větší, než abych vzdal a nedokončil závod. Dokud mi bude tlouct srdce, budu postupovat dopředu! Děkuji všem za podporu!" Do Kramolína přijel s pochroumaným kolenem ze své domoviny, avšak svého cíle dosáhnout v letošní sezóně vytyčeného cíle ideálně v podobě celkového zlata, se zřeknout nehodlal. I přes vážné poranění, což ukázala až úterní kontrola u specialisty, vybojoval celkovou čtvrtou příčku, která mu pomohla udržet se v průběžném pořadí šampionátu na druhém místě se ztrátou pouhých čtyř bodů na kramolínského vítěze a lídra, Francouze Sulivana Jaulina. Ale ještě k té zprávě, co vlastně Szvobodovi je. V úterý večer mi přišla po jeho kontrole následující SMS: "Mám přetržený přední křížový vaz i vnitřní postranní vaz a zničený meniskus. Ve čtvrtek mě čeká malá artroskopická operace. Doktor mi koleno vyčistí a v Petrovicích budu stát s ortézou na startu. Po sezóně mě pak čeká hned v říjnu větší operace vazů." Co dodat...

Nejlepším v Kramolíně však byl i přes pár drobných zaváhání Francouz Sulivan Jaulin. "Po Pacově jsem na sobě musel hodně zamakat, protože jsem zjistil, že mám rezervy, které by mi mohhly zkomplikovat cestu k obhajobě titulu. Měl jsem spoustu problémů s fyzičkou, a tak jsem trénoval skoro každý den a konečně se všechna ta dřina vyplácí. Podařilo se mi dvakrát nejrychleji vypálit od startu, což mi psychicky pomohlo, poněvadž nejen na trati v Kramolíně platí, že dobrý start je osmdesát procent úspěchu. Přesto jsem byl pod tlakem, když jsem za sebou cítil Tomáše Šimka. Ale on naneštěstí upadl a nakonec druhou rozjížďku nedojel, a tak mi cestu za vítězstvím usnadnil," popsal nám své nedělní snažení Jaulin. "Ačkoli mi domácí závody našeho týmu v Petrovicích nenosí zrovna štěstí, už se na ně těším. Teď se musím dál soustředit na trénink a nechme se překvapit, jaký scénář bude mít další závod," nastínil pokračování šampionátu třetím červencovým dílem v Petrovicích u Karviné.

V kategorii MX2 letos nemají čeští závodníci zrovna jednoduchou pozici, což ostatně potvrdil už Pacov, kde byly přední příčky okupované zahraničními jezdci. O to větší radost nám udělal celkově druhý Milan Špičák. "Jsem se svým výsledkem určitě spokojený. Nesmím zapomenout poděkovat svému mechanikovi, který mi nachystal perfektně motorku a také svému týmu KRTZ." Třetí v kvalifikaci a nakonec i na pódiu odzbrojoval úsměvem a dobrou náladou Martin Krč, i když od sebe údajně čekal víc.

Až do poloviny závodu se v TOP 5 slibně držel Jan Vondrášek, jedoucí v barvách JD 191 KTM Racing Teamu, ale postupně mu zřejmě došly síly, a tak se musel spokojit až s uzavírkovou 5. příčkou v celkovém hodnocení topky závodu.

Negativní pocity z výborně rozjeté neděle se smolným koncem si domů na Slovensko odvezl Tomáš Šimko, který sice v prvním závodě zatápěl i Jaulinovi, ale ve druhé jízdě pro technický problém z rozjížďky odstoupil a bylo po placce.

Nováčkem ve startovní listině byl Američan Kade Tinkler, kterého požádal o spolupráci manažer JD 191 KTM Racing Teamu Jiří Jankovský. Po kvalifikační "potkávačce" s Bencem Szvobodou, kterou odnesla jeho motorka, se mu podařilo zapsat do výsledkové listiny z první rundy jako 6. Ovšem ve druhé rozjížďce se nám nepředvedl. Drsný test tvrdosti dráhy se navíc nevyhnul jeho polskému kolegovi Tomaszi Wysockimu. Ten se vyoutoval po pádu ve spodní části proslulého padáku podél lesa, kolem kterého letí jezdci bezmála až osmdesáti kilometrovou rychlostí. Ze svého hrůzostrašného "uzemnění" naštěstí vyvázl "pouze" s obraženinami a kuriózně se vyzul z jedné z bot. Do druhého závodu už nenastoupil.

Výsledky třídy MX2

TOP 10 MX2 – celkově:
1. Sulivan Jaulin, 1./1. (Buksa/Ados KTM Team)
2. Milan Špičák, 4./2. (KRTZ s.r.o.)
3. Martin Krč, 3./ 4. (SZA STAV Racing Team)
4. Bence Szvoboda, 5./3. (Buksa/Ados KTM Team)
5. Jan Vondrášek, 7./13. (JD 191 KTM Racing Team)
6. Richard Šikyňa, 9./5. (JD 191 KTM Racing Team)
7. Dušan Drdaj, 8./7. (MŇUK Racing Team z.s.)
8. Tomáš Šimko, 2./DNF (KRTZ s.r.o.)
9. Gabriel Chetnicki, 11./10. (JD 191 KTM Racing Team)
10. David Soldát, 14./8. (BV Racing)

TOP 10 – průběžné pořadí třídy MX2 po 2 závodech ze 7:
1. Sulivan Jaulin (Buksa/Ados KTM Team) 90 bodů
2. Bence Szvoboda (Buksa/Ados KTM Team) 86 b
3. Milan Špičák (KRTZ s.r.o.) 69 b
4. Martin Krč (SZA Stav Racing Team) 61 b
5. Tomáš Šimko (KRTZ s.r.o.) 60 b
6. Dušan Drdaj (Mňuk Racing Team z.s.) 48 b
7. Filip Neugebauer (Osička MX Team) 42 b
8. Richard Šikyňa (JD 191 KTM Racing Team) 40 b
9. Šimon Jošt (Osička MX Team) 39 b
10. Wysocki Tomasz (JD 191 KTM Racing Team) 31 b

MX1: Romančík se dočkal prvního kariérního triumfu v mistrovství republiky!

Kdyby se dál rozdávaly ceny za holeshot = nejlepší starty, bral by tu z prvního závodu Marek Sukup. Právě on svým pohotovým odpalem zpoza startovacího zařízení předurčil svoji první příčku, na kterou ho mohla vynést jím jako jedním z mála oblíbená kramolínská trať. Ve druhém závodě sice svůj triumf už nezopakoval, ale i tak pro něj byla stříbrná příchuť šampaňského lahodná. "Měl jsem toho tzv. plné brýle a byl jsem rád, že jsem udržel řidítka. Přesto jsem se svým umístěním spokojený," řekl po závodě vysmátý pohodář z Moravy.

Tentokrát jsme se nedočkali dříve předvídatelného počínání loňškého šampiona, rychlíka Martina Michka, kterého značně limitují problémy se zády. "Ve druhé rozjížďce jsem si dost mákl. Vnímal jsem podporu fanoušků, ale dnes tady byli lepší jezdci. I tak jsem rád, že se mi podařilo i přes zdravotní potíže, které nechci více kvůli zlým jazykům rozpitvávat, udržet čevenou tabulku," vyprávěl sklesle v konečném zúčtování nezvykle třetí Michek.

Do mezinárodní MX hry se na české půdě vrátil Francouz Florent Richier. První jízdu sice nedokončil, ale ve druhé vypálil od startu jako politý živou vodou a nebýt jediné chyby, jíž dokázal využít hrdina dne Jaromír Romančík, pravděpodobně by si na něj pár lidí těsně před koncem vsadilo jako na vítěze. Richierovi však bodový nášup pouze ze druhé jízdy žádný zázračný výsledek vynést nemohl, a tak je ve výsledkové listině až 9.

Bramborovou medaili si z Kramolína odvezl Petr Smítka, jemuž takřka domácí prostředí mnoho výhod neposkytlo. Dalším závodníkem ze "staré gardy", kterého je třeba zmínit, je Petr Bartoš. Ten směřoval po čtvrtém místě v prvním závodě ve druhém rozstřelu na pódium, avšak jenom do doby, než přišel pád, který jeho snažení zmařil. Páté místo tak bylo pro Bartoše nejspíš zklamáním, jistě však ne ostudou!

Již výše zmíněný Romančík finišoval druhou rozjížďku MX1 s pořádnou směskou pocitů. "Ráno se mi jelo fajn. V první rozjížďce jsem malinko vykysl, ale udržel jsem třetí místo a sázel na druhou rundu. V té jsem měl štěstí, protože i to je ve sportu všeobecně důležité a mě se v neděli drželo," vyprávěl z Kramolína zlatý a v běžném životě skromný hoch Romančík. Historicky první vítězství motokrosového mistráku v jeho kariéře nemohlo zůstat bez dalšího komentáře: "Mám velkou radost. Je to spousta dřiny, dostat se až sem. Člověk musí makat a postupuje krůček po krůčku. Jsem šťastný, že se mi to konečně podařilo. Chtěl bych moc poděkovat všem lidem okolo mě – panu Hejníkovi, Šilhánkovi, Teamu MAX2, který mě drží nad vodou a dává mi veškerý materiál, abych mohl závodit. A velký dík patří také vám divákům. Je bomba, že chodíte na závody, protože bez vás by to nebyl motokros. Když vás slyšem v zatáčce, jak řvete, je to úžasný pocit a motivace. Jsem rád, že vás náš sport baví, protože nás tím táhnete dopředu," pokračoval nehranými a neskrývanými emocemi podemletý Romančík.

Výsledky třídy MX1

TOP 10 MX1 – celkově:
1. Jaromír Romančík, 3./1. (Team MAX2)
2. Marek Sukup, 1./4. (KRTZ s.r.o.)
3. Martin Michek, 2./5. (Buksa/Ados KTM Team)
4. Petr Smítka, 5./3. (Team HULHO)
5. Petr Bartoš, 4./6. (Orion Racing Team)
6. Rudolf Weschta, 6./7. (BV Racing)
7. František Smola, 7./8. (BV Racing)
8. Václav Kovář, 9./10. (Team HULHO)
9. Florent Richier, DNF/2. (Buksa/Ados KTM Team)
10. Petr Stloukal, 12./9. (KRTZ s.r.o.)

TOP 10 - průběžné pořadí třídy MX1 po 2 závodech ze 7:
1. Martin Michek (Buksa/Ados KTM Team) 85 bodů
2. Petr Smítka (Team HULHO) 83 b
3. Marek Sukup (KRT s.r.o.) 73 b
4. Petr Bartoš (Orion Racing Team) 66 b
5. Rudolf Weschta (BV Racing) 64 b
6. Jaromír Romančík (Team MAX2) 63 b
7. Martin Finěk (Team HULHO) 49 b
8. Petr Michalec (Efidio Solution Team) 47 b
9. Martin Žerava (LUKA MOTOCROSS TEAM) 32 b
10. Petr Stloukal (KRTZ s.r.o.) 29 b
 

Ženy: Bára Laňková nadále těží ze své dobré kondice

Motokrosařek je čím dál víc a ženská kategorie už dávno není "o ničem", jak by se v tomto údajně především mužském sportu dalo předpokládat. Letos si holky na předních ani zadních pozicích rozhodně nic nedarují a nezřídka lze v zatáčkách při těsných soubojích vidět vystrčené lokty a vytočenou motorku do maxima. Svoji náskokovou kvalifikační výhodu se bohužel opět nepovedlo proměnit Janě Antošové, která sice s mechanikem překopala kompletně tlumiče i celkové nastavení motorky, ale možná přílišná soustředěnost na první místo jí právě tuto příčku odepřela. Zatímco v první jízdě byla odmávnutá jako první, ve druhém závodě se musela po pádu koukat na záda dalších čtyř soupeřek. "Do druhé jízdy se mi nepovedlo ideálně odstartovat a navíc jsem v horní pasáži trati v zatáčce upadla a než jsem zvedla motorku, předjela mě více než polovina mých soupeřek. Zahájila jsem stahovačku, která se mi celkem dařila, ale pak mi při největším skoku podél lesa nejspíš odešel zadní tlumič, což ovlivnilo stav celé motorky a už jsem se nedookázala prodrat výš než na 5. místo, které je pro mě zklamáním," zhodnotila svoji nenaplněnou misi rozhozená Antošová.


Její největší letošní soupeřka Barbora Laňková je psychicky pravděpodobně vyrovnanější, a tak jakmile ji opustily ranní nesnáze, dokázala opět obhájit svoji přední příčku a zvýšila svůj celkový náskok v seriálu na čele: "Závodilo se mi skvěle. Ráno mi sice trošku tuhly ruce, ale potom jsem se postupně rozjížděla. Druhá jízda mi vyšla už od startu perfektně. Jana mi závod ulehčila, když upadla a já jsem mohla pokračovat více v klídku. Po závodech v Kramolíně mám větší bodový náskok v průběžném hodnocení, takže se mi v Petrovicích pojede o něco lépe," zrekapitulovala své vítězné počínání Laňková.

Vyzdvihnout je však potřeba také výkon "holeshoterky" Terezy Hromkové, která se i přes dlouholeté celkové problémy s imunitou před pár lety rozhodla, že jí žádný jiný sport není dost dobrý a bude se věnovat motokrosu. A vypadá to, že se jí z dlouholeté dřiny, mj. pár let po boku trenéra v podobě bývalého špičkového reprezentanta Vojtěcha Brumly, daří zúročovat veškeré najeté motohodiny a nasbírané zkušenosti. Konečné třetí místo tak vykouzlilo úsměv na tváři početnému zástupu jejích fanoušků v čele s jejím otcem, majitelem HT Group Racing Teamu, Petrem Hromkem.

Za zmínku pak určitě stojí také vzrůstající forma Viktorie Kellerové, o niž se pro změnu stará rovněž několikanásobný mistr, dřívější reprezentant a nyní trenér české MX reprezentace – "MX důchodce" Jirka Čepelák.

Zajímavá byla taktéž mezinárodní účast, o kterou se zasloužil především tým Motosport Chýnov v AČR v čele s manažerem Evženem Zadražilem. Ten na závody do ČR neláká pouze zahraniční závodníky, ale prokazuje svůj scoutingový talent i ve vztahu k něžnému pohlaví. V chýnovském dresu se tak v Kramolíně objevila mj. rakouská specialistka na dálkové rally Julia Schrenk. A malou dodávkou vážila z Rumunska do Kramolína cestu velmi pohledná Rumunka Stefania Bancila, kterou jsem si zálibně prohlížela v depu v civilu s myšlenkou, jak by asi vypadala v oblečku pro hostesky. To vše jen do chvíle, než jsem ji viděla tahat drsně za plynovou rukojeť.

Výsledky třídy Ženy

TOP 10 Ženy – celkově:
1. Barbora Laňková, 2./1. (Action Racing Team, o.s.)
2. Jana Antošová, 1./5. (Buksa/Ados KTM Team)
3. Tereza Hromková, 4./2. (HT Group Racing Team)
4. Viktorie Kellerová, 6./3. (YAMAHA ČEPELÁK Racing Team)
5. Marika Mlýnková, 3./6. (SMS Chomutov)
6. Kristýna Vítková, 5./4. (KM Racing)
7. Kristýna Řeřichová, 8./7. (KBS ÚAMK Team Unhošť)
8. Andrea Kloubková, 7./9. (Orion Racing Team)
9. Julia Schrenk, 11./8. (Motosport Chýnov v AČR)
10. Lucie Pospíchalová, 9./14. (ERWO Jinín MX Club v AČR)

TOP 10 – průběžné pořadí třídy Ženy po 2 závodech ze 7:
1. Barbora Laňková (Action Racing Team) 94 bodů
2. Jana Antošová (Buksa/Ados KTM Team) 88 b
3. Tereza Hromková (HT Group Racing Team) 74 b
4. Kristýna Vítková (KM Racing) 74 b
5. Marika Mlýnková (SMS Chomutov) 67 b
6. Viktorie Kellerová (YAMAHA ČEPELÁK Racing Team) 65 b
7. Kristýna Řeřichová (KBS ÚAMK Team Unhošť) 53 b
8. Andrea Kloubková (Orion Racing Team) 43 b
9. Natálie Bartková (HT Group Racing Team) 39 b
10. Edita Korečková (SMS Nepomuk) 39 b

Veteráni: Ani horečka sobotní noci neobrala Žeravu o plný počet bodů

Do Kramolína přijel veteránský "ironman" Martin Žerava s horečkou a celkově oslabený, a tak následovalo rozhodnutí, že bude výjimečně závodit jen v jediné třídě – ve veteránech. Kdo by však čekal scénář, který nechá vyniknout ostatní jezdce, je na omylu. Žerava byl opět nejrychlejší od kvalifikace až do druhého průjezdu finišem. "Bral jsem to jako trénink na blížící se mistrovství světa veteránů, které se pojede na písku v holandském Assenu. Když jsem zjistil, že mám nad soupeři náskok, jel jsem celou dobu ve stupačkách, abych více posiloval nohy," konstatoval bez mrknutí oka Žerava, který dojel do cíle druhé rozjížďky s více než čtyřicetisekundovým náskokem. A že každý, kdo na motorce už nějaký ten pátek jezdí, ví, jak obtížné je ve stupačkách vydržet.

Za ním se pořadí slušně míchalo a souboj o druhé místo mezi Ivanem Černým, po pacovském úspěchu nově angažovaným Orion Racing Teamem, a Jiřím Pachem v dresu Motosport Chýnov v AČR, byl napínavý až do konce. Jako stříbrný z něj vyšel Černý a s bronzovou medailí byl na stupních spokojený Pach. "Jezdím jen okresní přebory a hobby závody, proto považuji třetí místo za úspěch," dodal skromně po vyhlášení vítězů.

Výsledky třídy Veterán

TOP 10 Veterán – celkově:
1. Martin Žerava, 1./1. (Luka Motocross Team)
2. Ivan Černý, 3./2. (Orion Racing Team)
3. Jiří Pach, 2./3. (Motosport Chýnov v AČR)
4. Ladislav Mikas, 5./4. (Motosport Chýnov v AČR)
5. Roman Skalka, 6./5. (Team MAX2)
6. Miroslav Štaud, 7./6. (Buksa/Ados KTM Team)
7. Roman Váca, 9./9. (SMS Jižní Čechy)
8. Josef Kudláček, 12./8. (KRTZ s.r.o.)
9. Viktor Špaček, 8./13. (SMS Pardubice)
10. Dušan Tichý 4./DNF (BV Racing)

TOP 10 – průběžné pořadí třídy Veterán po 2 závodech ze 7:
1. Martin Žerava (Luka Motocross Team) 100 bodů
2. Ivan Černý (Orion Racing Team) 86 b
3. Ladislav Mikas (Motosport Chýnov v AČR) 72 b
4. Roman Skalka (Team MAX2) 60 b
5. Michal Buchta (SMS Chomutov) 52 b
6. Roman Váca (SMS Jižní Čechy) 52 b
7. Jiří Pach (Motosport Chýnov v AČR) 42 b
8. Viktor Špaček (SMS Pardubice) 42 b
9. Dušan Tichý (BV Racing) 33 b
10. Petr Dokoupil (KRTZ s.r.o.) 31 b

Připravila: Lucie Havlíčková
Foto: Radek Lavička

Kvůli 3. závodu seriálu Buksa/Ados Motokros MMČR 2016 máme v kalendáři zakroužkovanou neděli 10. července 2016 a připsané místo konání Petrovice u Karviné.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist