Bitva o poslední body bude ve Vranově

Moravští fanoušci jsou známí jako jedni z nejvěrnějších, a tak je jen dobře, že se závěrečná dramatická bitva o letošní tituly seriálu Buksa/Ados motokros odehraje právě ve Vranově v neděli 14.září 2014.

Kapitoly článku

Ani v jedné z hlavních tříd MX1 a MX2 ještě není jasné, kdo se stane mezinárodním mistrem ČR. Navíc ve Vranově bude možné sledovat také souboje motokrosařek, jejichž třída se pravidelně střídá s veterány a juniory 85ccm.

Aktuality

Bohužel v nedávné době se na poli českého motokrosu nestalo příliš radostných událostí. Předminulý týden se na slovenském mistrovství v Beckově zranilo mnoho českých jezdců. Nejhůře na tom je Honza Brabec, kterého ve velké rychlosti rozhodila nerovnost na trati a katapultovala ho z motorky. Honza při pádu utrpěl četné zlomeniny žeber, lopatky, klíční kosti a to vše doprovázené propíchnutou plící. Po pádu ležel čtyři dny na JIP v Brně, a po zbytek sezóny je určitě mimo závodění. Doba rekonvalescence je zatím neznámá kvůli plánovaným operacím ramen.

Druhým jezdcem, kterého beckovská trať pozlobila, byl Michal Votroubek, jemuž se stala osudná jiná díra, která ho katapultovala ze sedla. Michal dopadl přímo na hlavu a zůstal 15 minut v bezvědomí. Jeho zranění naštěstí nebudou mít následky a zjištěný hematom na mozku se rychle vstřebává. Delší čas léčby si ale vyžádá spirálovitá zlomenina záprstní kůstky u níž je třeba operativní zákrok. Oběma klukům přejeme brzké uzdravení a rychlé shledání v sedle.

Týden po posledním závodu MMČR v Petrovicích se jel v Pacově evropský motokros národů ve třídách EMX85, EMX125, EMX250. Naše dva reprezentační týmy ve složení: Kovář, Drdaj, Polák, Šturma, Krč, Terešák, Matějec a Stehlík obsadily pěkné čtvrté a šesté místo, potom co jezdci velmi dobře drželi tempo s evropskou špičkou. Zároveň se v Pacově odjela i družstva žen, kde naše holky obsadily páté a šesté místo.

Před závodem ve Vranově

Třída MX2

Ještě před minulým závodem v Petrovicích nikdo nepochyboval o suverenitě Jaulina Sulivana, který měl titul skoro v kapse. Bohužel Sulivana potkal již v úvodní jízdě ošklivý pád, při kterém si roztrhl dlaň. Tento pád ho vyřadil i z druhé jízdy, a tak měl druhý v pořadí Marek Sukup velkou příležitost stáhnout bodové manko. To se mu také podařilo, když první jízdu vyhrál a v druhé dojel čtvrtý. I přesto je Jaulin průběžně stále první, ale Sukup ztrácí jen 3 body. Třetí je Bence Szvoboda se ztrátou 19 bodů. Těmto aspirantům na titul ještě znepříjemní cestu na pódium junioři Krč s Kovářem, kteří se zlepšují každým závodem. Kovář na minulém závodě nestartoval kvůli zranění, avšak do Vranova je už ve stoprocentní kondici.

MX2 průběžně:
1 - Sulivan Jaulin – 192 bodů
2 - Sukup Marek - 189
3 - Szvoboda Bence - 173
4 - Finěk Martin - 144
5 - Špičák Milan - 144

Třída MX1

Petrovice zamíchaly kartami i v MX1. Florent Richier nastupoval do závodu s těsným 7bodovým náskokem na Martina Michka. Petrovice ale Francouzům nepřály, a i Richier měl smůlu, když ho ve druhé jízdě zradila technika. Michkovi tedy nestálo nic v cestě, aby převzal průběžné vedení a červenou tabulku. Nyní je mezi oběma jezdci rozdíl 23 bodů, což je komfortní náskok, ale viděli jsme to v Petrovicích - motokros je nekompromisní sport a stát se může opravdu cokoli. Třetí je průběžně Franta Smola, který dojel v Petrovicích druhý a potvrdil svoji vzestupnou formu, když po celou dobu závodu trápil Michka na čele. Smolova bodová ztráta na prvního je však propastná a čtvrtý Jirka Čepelák má také velký odstup.

MX1 průběžně:
1 - Michek Martin - 232 bodů
2 - Richier Florent - 209
3 - Smola František - 177
4 - Čepelák Jiří - 155
5 - Romančík Jaromír - 143

Vranovský žleb


Trať s velkou tradicí započala svoji existenci již roku 1966 vybudováním prvních základů. Od té doby hostila trať již mnoho velkých závodů a pořadatelé se vyhoupli mezi jedny z nejlepších. Pro letošek měla trať doznat menších profilových změn, avšak navezená hlína na trati se díky nedávným vydatným dešťům odplavila a proměnila se v tuny bláta. Výpomoc nabídl otec Honzy Brabce, který zapůjčil vybavení a trať nachystal na závody.

A jak to před finále ve Vranově vidí týmy?


Buksa/Ados KTM team

U Buksů po Petrovicích rozhodně nevládne spokojenost. Jaulin Sulivan si poranil ruku na dlani, na které má 12 stehů. Do Vranova tedy pojede bez jakéhokoli tréninku, ale se stoprocentním odhodláním bojovat o titul v MX2 až do posledních metrů. Dalším týmovým nešťastníkem je francouzský kolega Florent Richier, kterému ve druhé jízdě odešla technika. Navíc se minulý víkend na německém šampionátu ADAC také zranil - odrazil si ledviny a v nemocnici si pár dní poležel na pozorování. Na jeho oblíbenou trať ve Vranově se však již těší a snad bude ve stoprocentní formě. Na rozdíl od Richiera se v Německu dařilo Martinu Michkovi, který obsadil skvělé čtvrté místo.

Orion-RS Petrol team

Petr Bartoš byl po minulém závodě velmi frustrovaný, protože měl na dosah první letošní pódium. Díky mechanické závadě se tak ale nestalo, a na pódiu hájil barvy týmu pouze František Smola, který skončil na druhém místě. Do Vranova má Smola jasný úkol: udržet třetí pozici v průběžném hodnocení, což by se mu dle slov manažera Petra Kováře mělo podařit.

MoToman team

Trápení pana Josefa Tomana pokračuje. Bohužel ani do Vranova nenastoupí Matthias Walkner kvůli zranění ruky, které utrpěl už před Jinínem. Zároveň Walkner oznámil, že letos již nepojede, takže ani v družstvech nepodpoří svůj tým. Druhý pilot v MX2 Erik Hugyecz ale dělá pokroky, když suverénně vyhrál další závod maďarského mistrovství.


Yamaha Čepelák Racing Team

Jiří Čepelák se již podruhé v řadě stal předminulý víkend mistrem Slovenské republiky ve třídě MX1. Týden na to obsadil 12. příčku na německém šampionátu ADAC, což je podle jeho slov jeho letošní nejlepší umístění. Do Vranova jede Čépa s velkým očekáváním souboje o uhájení celkového čtvrtého místa s Járou Romančíkem. „Pořadatelé ve Vranově umí trať vždy dobře připravit. Proto se tam těším a podle mě tamní trať patří k jedné z nejlepších,“ říká Jirka.

Motosport Chýnov

Chýnovští budou ve Vranově trochu oslabeni. Termínová kolize s rakouským mistrovstvím bohužel neumožnila přijet stálicím v MX2. Chýnovské dresy však uvidíme ve třídě žen, kde budou bojovat Lucka Pospíchalová a Danča Krejčová. „Obě by se chtěly postavit na pódium ve dvoutaktech a Danča by dokonce ráda zopakovala vítězství z jinínského závodu MMČR,“ dodává Evžen Zadražil, manažer týmu.

HT Group Racing Team

Vašek Kovář vynechal poslední závod kvůli zranění nohy, nyní má však už odjetý jeden závod ADAC a na motorce se cítí dobře. Jeho týmový kolega Milan Špičák intenzivně trénuje s Markem Sukupem, takže se můžeme těšit na opětovné vylepšení výsledku. Za HT Group ve Vranově uvidíme i dvě ženy, a to Lucii Simonovou a Terezu Hromkovou. Obě patří na špičku českého ženského motokrosu a tak se můžeme těšit na pěkné souboje.

KRTZ s.r.o.

Marek Sukup je na dobré cestě k zisku dalšího titulu. V mezidobí mezi závody usilovně dřel, byl na závodech na Slovensku, kde dojel dvakrát druhý. Chtěl se vydat i na ADAC, ale bohužel ho zradila technika už na dvorku. Nešlo ale o motorku, nýbrž mu stávkovalo auto. Marek je před Vranovem plný optimismu a velmi se na poslední závod těší, protože podle jeho slov mu tato trať sedí.

BV Racing

Jak jsme již předesílali v aktualitách, jezdec třídy MX1 Michal Votroubek se bohužel ošklivě zranil na závodech na Slovensku, tudíž bude chybět jak ve Vranově, tak i na družstvech. Ostatní tahouni týmu jedou ale v plné síle, a zejména od Rudolfa Weschty se čeká dobrý výsledek, pokud se mu podaří dobrý start.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist