Pražské minibiky

Na plný plyn vjel do své čtvrté sezóny pražský minibikový klub při aeroklubu Letňany, v Praze 9 Kbelích, který se od svých začátků snaží vychovávat mladé motocyklisty.

I letos se jezdí závody s názvem Pražská liga - FIAT CUP 2009 pod patronátem italské automobilky, každou druhou neděli. Do kteréhokoliv závodu se může během celého roku přihlásit každý s vlastním minibikem bez jakékoliv licence. Jedinou podmínkou účasti je, z důvodu bezpečnosti jezdců, přílba, chrániče a rukavice. Nutností je také dostatečně viditelné startovní číslo – přehled všech přihlášených čísel je uveden na webových stránkách klubu.
Všem, kteří se do závodu hlásí poprvé, pořadatelé doporučují trasu trochu natrénovat, aby se pak před domácími necítili v nevýhodě. Závody se jezdí nadvakrát, v obou směrech. Volné jízdy a tréninky jsou možné vždy ve středu, v pátek, sobotu a neděli odpoledne. Startovné zůstává stejné: 300kč na jezdce a kategorii (členové jsou výrazně zvýhodněni).
Předchozí neděli se z celého seriálu obsahujícího až 16 dílů (bude záviset také na počasí), odjel již 5. závod se standardní účastí cca 40 závodníků, kteří poměřovali síly své a svých koní v šesti kategoriích:

1. čtyřkolky, 2. čína vzduch, 3. čína vodní, 4. Blata 2,5, 5. junior do 13 let, 6. senior – open
Počasí pořadatelům i závodícím přálo a již v pátek odpoledne se dráha zaplnila trénujícími piloty. Někteří z nich pak přímo v areálu ve stanech či karavanech nocují, aby si tak ušetřili cestu a nepříjemné ranní vstávání. Ráno po registraci a zahájení s rozpravou následovaly volné tréninky jednotlivých kategorií a následně byl každému jezdci změřen čas.

Vítězem letos hojně obsazené a stylově velice pestré kategorie čína vzduch se stal přespolní Radek Vízek následován mladíčkem Leošem Řeháčkem a starším bratrem Petrem Vízkem.
Tradičně kvalitně obsazenou kategorii Blata 2,5 vyhrál již z loňské sezóny velmi úspěšný 18 letý Josef Hohenberger. Pro stříbro si nekompromisně dojel Míra Diviš a bronzovou medaili si tentokrát odnesl další matador Pražské ligy dlouhán Roman Juška.

Divácky nejatraktivnější a rodičovsky nejnáročnější (nejen finančně, ale i psychicky) kategorii těch nejmladších a současně nejrychlejších – juniorů do 13 let s přehledem ovládla Dita Daňhelková se svým kamarádem Martinem Děkanem v těsném závěsu.
Kategorie senior-open letos doznala největších personálních změn. O své místo na stupních vítězů tam bojují veskrze nováčkové přestoupivší z jiných pomalejších kategorií a strojů. Tuto neděli na zlato dosáhl 15 letý Tomáš Cyrus následován Zuzanou Gergelovou ze Zlína.
Společnost FIAT ČR se již tradičně stará závodníkům o ceny. Na základě ohlasů minulého roku, i letos všichni účastníci obdrželi kromě pohárů i tričko.
Příští závody v neděli 14. 6. 2009. Možnost přihlášení a více informací na www.minibikepraha.cz

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist