Z deštivého Sachsenringu si Honzák odvezl body za druhé a čtvrté místo

Právě uplynulý nedělní den Ondra Honzák junior strávil na legendárním německém okruhu Sachsenring, kde se konal další závod ADAC Mini bike cupu. Dráha je pro účely závodů MiniGP náležitě zkrácena, ale i přes to, si všichni jezdci užijí velkou porci metrů na okruhu, kde se jezdí i závody kategorie MotoGP. Konkrétně jedou zatáčku po cílové rovince, zatáčku Omega a na vrchu kopce přes obslužku zpět na zatáčku po cílové rovince. Z kopce dolů do zatáčky Omega jsme zatím naměřili nejvyšší rychlost 107,8 kilometrů za hodinu, což je zatím naše největší maximálka na okruzích, kde se německé závody jezdí. Jen bych připomenul, že motorka má pouze 8,5k a Ondrovi je aktuálně 9 let.

Na tomto okruhu je celý program natěsnán pouze do jednoho dne bez možnosti jakéhokoli tréninku, takže prověří umění jezdců se přizpůsobovat novým okruhům a najít rychlou stopu. Před samotnými závody byl jeden volný a dva měřené/kvalifikační tréninky. Od první chvíle Ondra patřil mezi nejrychlejší a podařilo se mu vyhrát oba kvalifikační tréninky a vylepšit si tak svůj nejlepší čas z minulého roku ještě o další půl vteřiny. Stejný odstup měl Ondra i na druhého Freddieho Heinricha, tedy půl vteřiny, což je na malém okruhu celkem velký rozdíl na kvalifikační čas.

Nicméně jak celý týden předpověď počasí slibovala, tak také v neděli v odpoledních hodinách začalo pršet. V německém seriálu závodů, ale nejsou povolené mokré gumy a tak se jezdci musí doslova trápit na suchých gumách i když vydatně prší. Tyto „mokré“ závody jsou pak většinou loterie o tom, kdo se udrží na dráze a podaří se mu nespadnout. Většinu prvního závodu se Ondrovi podařilo odtáhnout na prvním místě i za mokrého počasí, ale po půlce závodu jsme ho začali radši brzdit, abychom jeli na jistotu, a co nejvíce se vyhnuli pádu, který by na této rychlé trati mohl být velmi nepříjemný. Ondra tak závod dokončil na 4. místě, s čímž jsme byli spokojeni.

Druhý závod byl opět na mokrém okruhu, ale již bez deště a strategie byla jasná, nepouštět se zbytečně do žádného velkého rizika a držet tempo vepředu. Po startu se Ondra usadil na druhém místě, ostatním se vzdaloval tempem 0,6 sekundy na kolo a jel si prakticky svůj vlastní závod, i když vedoucí jezdec Freddie Heinrich, také lehce každé kolo podjížděl. V cíli byl Ondra na druhém místě s náskokem 10 sekund na třetího Tomáše Dvořáka.

S výkony za takto těžkých podmínek jsme byli nadmíru spokojeni, protože Ondra prokázal, že umí jet i hlavou a, že se umí poprat i s takto těžkými podmínkami jako je jízda na suchých gumách na mokré trati. Tímto výsledkem jsme se posunuli na celkové třetí místo v průběžném pořadí a nadále se budeme snažit zajíždět co nejlepší výsledky i když na boj o vítězství to po tří závodovém výpadku kuli zranění již není. Další závod nás čeká již tento víkend ve Schlussefeldu.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist