Štěpán Zuda po německém Oscherslebenu

Mladý motocyklový závodník nenašel přemožitele a jednoznačně ovládl kvalifikace, závody a stanovil další rekord trati na německém okruhu Oschersleben, který hostil poslední podnik závodů šampionátu ADAC, kde desetiletý Štěpán startuje v kategorii pokročilých na motocyklu Honda NSF100.

Na tuto trať se Štěpa moc těšil, protože již minulý rok zde zajel na zkrácené trati skvělý výsledek v kategorii začátečníků. Letos na jaře zde s ostatními absolvoval trénink ADAC již na prodloužené trati. Nová pasáž mu z počátku moc nešla, ale následně začal být rychlejší. Před závodním dnem byla možnost volných tréninků, kdy se Štěpán stihl svést alespoň ve dvou. Během těchto se stačil nastavit motocykl a doladit převod.

První kvalifikaci předcházel jeden volný trénink, ale jelikož byla docela zima, byly časy o jednu sekundu pomalejší než předchozí den. Na kvalifikaci však již bylo počasí pěkné a začalo se zrychlovat. Štěpa již od prvních kol jezdil na první pozici a v závěru zajel traťový rekord, který byl o 0,2 sekundy rychlejší na druhého Ondřeje Vostatka. V druhé kvalifikaci se Štěpa opět brzy ujal vedení a překonal traťový rekord o další 0,3 sekundy. Tím si vyjel pole possition s náskokem 0,4 sekundy na druhého Vostatka.

Do prvního závodu Štěpa dobře odstartoval, ale díky technickým problémům se starší převodovkou se hned ve druhé zatáčce propadnul až na beznadějné desáté místo. Štěpa ale nic nevzdal, soustředil se více na zařazení a jak pak řekl po závodě "prostě jsem to tam nakopal ten kvalt“. Během asi čtyř kol předjel pět jezdců, ale skupina prvních čtyřech jezdců, vedených zkušeným Vostatkem, díky tomu značně poodjela. Jelikož první skupina sváděla také několik soubojů, Štěpa se přiblížil na vzdálenost k útoku. Asi v šestém kole se dostal po předjetí Búlika na třetí místo. Využil soubojů Vostatka a Budeho a připravoval si své předjetí. To přišlo asi v osmém kole, kdy našel mezeru a skvělým manévrem šel přes oba jezdce najednou. Poté si již jel své rychlé tempo a cílem dojel s jednosekundovým náskokem na druhého Budeho.

Do druhého závodu se Štěpán velmi soustředil, ale přemýšlel, jestli opět nevypadne rychlost a nepůjde zařadit. Pomohlo řazení se spojkou. Start byl perfektní a Štěpán se okamžitě ujal vedení. Ve druhém kole mu rychlost opět vypadla a toho okamžitě využil Bude a Štěpu předjel. Štěpa však tuto výměnu okamžitě otočil, poté se soustředil na svojí rychlost a do cíle dojel neohrožen s náskokem 4,2 sekundy před druhým Budem.

Štěpán Zuda po závodech uvedl: „Hodně jsem si na této trati věřil, mám ji rád. Rodiče říkali, že tam budou určitě velké souboje o celkové druhé a třetí místo. Ať hlavně dojedu a zbytečně neriskuji. Když jsem ale viděl jaké jezdím časy, tak jsem se je stále pokoušel vylepšovat a začal jsem snít o bedně ;-)“.

Filla 55 racing academy ve své první sezoně s jezdcem Štěpánem Zudou dosáhl výborných výsledků. Na začátku sezony by pro Štěpána v jeho nové kategorii pokročilých byl dobrý výsledek TOP 10 až TOP 5, ale hned v úvodu přišly první stupně vítězů. Následně suverenita v českém mistrovství a smolný pád, který přes prázdniny zastavil slibně rozjetou sezonu. Po nepříliš krátké rekonvalescenci a hlavně špatné zlomenině ruky byl hlavní cíl dostat ze zpět do tempa, čemuž mimo jiné patří velké díky Martinovi Príslupskému z BFC Liberec a jeho tréninku mimo závodní dráhu. Po návratu se Štěpánovi podařilo získat rychlost a zajet skvělé výsledky během dvou německých závodů, kdy motocykl byl již perfektně připraven od Martina Janouška z MJ motosport. Tento poslední závod Štěpán ale ukázal, že patří do špičky této kategorie, když se mu na Orcheslebenu povedla „ONE MAN SHOW“. Štěpán Zuda skončil v celkovém hodnocení ADAC na osmém místě s 182 body. Tým je více než spokojený, nyní se bude připravovat na další sezonu a chtěl by pokračovat v další dobré spolupráci. Nyní tým zajišťuje finanční prostředky a je otevřen každé další spolupráci a podpoře, abychom Štěpánovi pomohli přes německé a španělské mistrovství do Moto3.

Závěrem velmi děkujeme všem stávajícím partnerům a fanouškům za podporu a důvěru, a s tímto i všem, kteří pomohli s fungováním týmu a přípravou Štěpána v sezoně 2015. Těšíme se na další motocyklovou sezonu.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist