Filip Salač potvrdil post lídra šampionátu

Jedenáctiletý Filip Salač o víkendu získal v německém šampionátu ADAC Honda NSF100 třetí double v řadě a opět si navýšil náskok na prvním místě v celkové klasifikaci.

Německý pohár ADAC kategorie Honda NSF100 pokračoval na trati v Schlussefeldu. Tým Salač Racing se na závodní dráze představil s vedoucím jezdcem průběžné klasifikace celkového pořadí, teprve jedenáctiletým Filipem Salačem. O tom, že se bude opět jednat o dva velmi vyrovnané závody, přesvědčila přítomné již kvalifikace, kterou mladý český závodník vyhrál o pouhých 0,003 sekundy před svým největším soupeřem, domácím Kevinem Orgisem.

V prvním závodě Filip Salač odstartoval nejlépe. Během úvodních kol se vytvořila vedoucí skupina, ve které kromě Filipa jeli i Němci Kevin Orgis a Tim Georgi. Párkrát si vyměnili pořadí, ale Filip dvě kola před cílem dokázal zrychlit a oběma Němcům poodjel. Cílem nakonec projel jako vítěz. Na druhé pozici přijel Georgi, třetí byl Orgis.

Do druhého závodu odstartoval nejlépe Tim Georgi, nicméně Filip byl v jeho těsném závěsu. V první zatáčce Filipa předjel Kevin Orgis a opět se tedy na čele vytvořila tříčlenná skupina. Na konci prvního kola šel Filip po tvrdém nájezdu na brzdy do vedení. I ve druhém závodě probíhal velice těsný a vyrovnaný souboj o vítězství. Do posledního kola Filip předjel Orgise a bylo jasné, že se schyluje k velmi tvrdému souboji mezi prvním a druhým jezdcem celkové klasifikace. Orgis Filipa zavřel a předjel při sjezdu do pravé rychlé zatáčky, ovšem Filip to zkusil pod něho hned v další zatáčce. Německý závodník se snažil rychle zavřít možnou jedinou stopu pro předjetí, což vyústilo ve vzájemný kontakt a pád obou jezdců. Orgis zůstal ležet na dráze, proto pořadatelé ihned závod červenými vlajkami zastavili a na dráhu vyjela sanitka. Nakonec jsme si všichni oddechli, protože oba piloti vyvázli bez zranění, což je nejdůležitější. Druhý závod byl ukončen kolo před koncem, a to byl náš Filip první, Orgis druhý a Georgi třetí. Byl to jeden z nejtěžších a nejkvalitnějších závodů této sezony, který se díky své atraktivitě jistě přítomným divákům velmi líbil.

Tým Salač Racing domů odjížděl s dalším navýšením bodů v celkové klasifikaci, ve které je Filip stále na čele, když nyní má na druhého Orgise náskok již 32 bodů.

Filip Salač:
„Byl to těžký a vyrovnaný závod. Soupeři jsou čím dál lepší, ale vyhrál jsem a jsem šťastný. V druhém závodě jsem zariskoval a v posledním možném místě jsem se snažil Orgise předjet, ale došlo ke kontaktu a už jsme šli k zemi. Je mi lito, že jsme spadli, ale jedeme o první místo a je to o výsledku každého závodu. Chtěl bych poděkovat všem partnerům a hlavně 4SR Václavu Jirušovi za podporu v závodech a za skvělou práci v týmu.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist