V pondělí startuje 90.ročník Šestidenní

Mezinárodní šestidenní motocyklová soutěž má letos jubilejní devadesátý ročník a čest pořádat tuto slavnou událost připadla Slovensku, jenž naposledy na svém území přivítalo enduro jezdce z celého světa v roce 2005. Je to už popáté, kdy Slovensko tuto událost pořádá, protože Šestidenní tam zavítala v letech 1977, 1982 a 1991. Letošní ročník začíná v pondělí 7.září a končí v sobotu 12.září 2015. Po třech letech má v hlavní kategorii Trophy týmů zastoupení Česká republika, jejíž zástupce uvidíme také v juniorském týmu, sedmnácti klubových týmech a také v týmech v barvách Slovenska.

Kapitoly článku

Mezinárodní šestidenní motocyklová soutěž je mnohými označována za “motocyklovou olympiádu“, kterou každým rokem pořádá jiná země. Jedná se o vůbec nejstarší podnik v kalendáři FIM, jehož první ročník se datuje do roku 1913. Princip soutěže je důkladně prověřit jak kvality jezdců, tak jejich motocyklů. Tento ojedinělý podnik tak každým rokem přitahuje velkou a rozhodně zaslouženou pozornost. Závodit bude v jednotlivých kategoriích víc jak 450 jezdců a jezdkyň z 35 zemí světa. Ve hře jsou světové trofeje pro hlavní národní týmy, juniory a ženy plus cena pro klubové týmy.

Světová trofej (FIM world trophy)

Šestidenní je světovým šampionátem národních týmů. Každá národní federace může přihlásit jeden tým složený z pěti až šesti závodníků. Každý z jezdců musí mít občanství dané země. Motocykly jednotlivých členů musí splňovat dané podmínky a patřit do minimálně tří různých tříd. V barvách České republiky nastoupí jezdci Jiří Hádek (KTM), Ondřej Helmich (KTM), Michal Kadleček (Beta), Patrik Markvart (KTM), Jaromír Romančík (KTM), Radek Toman (KTM).

Světová trofej juniorů (FIM junior world trophy)

Do soutěže má každá národní motocyklová federace možnost nominovat také jeden juniorský tým, který je složen z tří až čtyř závodníků ve věku do třiadvaceti let. Každý z jezdců musí mít občanství země, kterou reprezentuje a nemůže být současně nominován jak pro Světovou trofej FIM, tak pro Světovou trofej juniorů FIM. Motocykly daného týmu musí být minimálně dvou různých tříd. Od roku 1924 byla součástí Šestienní soutěž o Stříbrnou vázu v níž mohly závodit taký ty země, které neměly vlastní výrobu motocyklů. Po změně pravidel z roku 1970 tato kategorie postupně ztrácela na významu a od roku 1985 jej nahradila Světová trofej juniorů. V českých barvách pojede sestava ve složení Jakub Hroneš (KTM), Lukáš Kučera (KTM), Martin Kulhánek (Husqvarna) a Adolf Živný (KTM).

Světová trofej žen (FIM women’s world trophy)

Do soutěže světového šampionátu můžou jednotlivé národní federace nominovat také jeden ženský tým. Ten musí tvořit dvě až tři jezdkyně a jak u předchozích případů, tak i tady musí mít každá z nich pas země, kterou reprezentuje. Titul budou obhajovat Australanky ve stejné sestavě v jaké ho loni v Argentině vyhrály - Jessica Gardiner (Sherco), Tyla Jones (Yamaha) a Jemma Wilson (Yamaha).

Cena klubových týmů (The club team award)

V Šestidenní závodí také klubové týmy, které nominují jednotlivé národní federace a tentokrát to nemusí být nominace jen jednoho týmu, ale nominovaných může být víc. Klubový tým je složen z tří závodníků a může být nominován buď na doporučení a záruku národní federace, kde v takovém případě musí mít všichni občanství dané země nebo je trojice složena z různých národností, ale v rámci stejné kontinentální unie FIM. Na startu bude komplet sedmnáct českých týmů a chybět nebude EnC Racing, který loni v Argentině skončil čtrnáctý. Letos se představí ve složení Luboš Klimeš (Yamaha), Jakub Šefr (Yamaha) a Milan Engel (KTM).

Jezdci šestidenní soutěže budou závodit už popáté na Slovensku, ale vůbec poprvé to bude v Košicích a jeho okolí, které nabízí pro tyto účely skvělé podmínky. Trasy povedou především lesními úseky s minimem asfaltových cest. Podklad je nejčastěji kámen a lesní půda, takže i v případě deštivého počasí nehrozí extrémní problémy s průjezdností. Nejvýše položeným bodem na trase je Kojšovská Hoľa s maximem na 1246 metrů nad mořem. Každý den budou jezdci v sedle motorek kolem sedmi hodin. Pojedou dvě kola složena z tří speciálních testů a čtyř časových kontrol. Celkem je připraveno sedm speciálních testů plus jeden závěrečný v šestý den soutěže.

Titul obhajují Francouzi, kteří by rádi získali čtvrté vítězství ve World Trophy po sobě a o to bude usilovat sestava ve složení Marc Bourgeois (Yamaha), Anthony Boissiere (Sherco), Loic Larrieu (Sherco), Antoine Basset (Sherco), Jeremy Joly (KTM) a Mathias Bellino (Husqvarna).

Češi a Slováci naposledy vybojovali vítězství v roce 1982, když jako tým Československa získali World Trophy v Povážské Bystrici. Tým byl tehdy ve složení Jiří Císař (Jawa 125), Zdeněk Bělský (Jawa 175), Vladimír Janouš (Jawa 175), Emil Čunderlík (Jawa 250), Jozef Chovančík (Jawa 500) a Stanislav Zloch (Jawa 500).

Šestidenní závod startuje v pondělí 7.září a úvod soutěže je ve znamení enduro testu Baška, Vyšný Medzev a cross test Košická Belá.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Jan Dvořák - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist