Přejímky skončily, Dakar 2017 může začít

Přípravy na pondělní start Rallye Dakar v paraguayském Asunciónu vrcholí. Všech šest českých motorkářů a tři quadisté má úspěšně za sebou administrativní a technické přejímky. Ty jsou poslední nezávodní povinností, kterou musejí všichni absolvovat. Pořadatel je v této kontrole nekompromisní a vše musí být podle daných předpisů. Z tohoto důvodu nechtěl nikdo nic podcenit a vše muselo být dokonale připraveno.

"Od příletu se celý tým, tedy hlavně mechanici a jezdci soustředili na tento den. Tedy na všechny dokumenty, licence a hlavně závodní stroje. Vše se několikrát kontroluje, aby tento poslední krok byl úspěšným vstupem do nejtěžší rallye světa. V tento den se ukáže, jak se tým připravoval před odletem. Administrativní přejímky jsou na řadě první. Tým se po obědě místního času odebral do muzea jihoamerického fotbalu. Tato krásná budova poskytla pro tuto proceduru vhodné zázemí a díky klimatizaci i komfort. Celé přejímky mají 23 stanovišť a je potřeba všechny obejít a hlavně úspěšně zvládnout. Úlevu mají doprovodné vozy, které mají stanovišť méně. Kontrolují se licence, pojištění, všechny papíry od závodních strojů, povolení, zdravotní stav a nakonec proběhne i pasová kontrola," informoval český tým BARTH Racing.

Během této části přejímek probíhá i bezpečnostní školení jezdců. Administrativní přejímky tým BARTH Racing zvládl bez ztráty kytičky. Ihned po administrativních přejímkách se musel celý tým rychle přesunout zpět do bivaku. Tam si jezdci vzali techniku a mechanici posbírali všechny potřebné věci a šlo se na věc. Oproti první části, byly technické přejímky v hangárech místního letiště, které poskytuje zázemí startovnímu bivaku. Teplota atakující 38 stupňů Celsia a nemožnost schovat se před spalujícím sluncem udělaly z technických přejímek ještě horší událost. Neustále přesouvání mezi jednotlivými stanovišti a také rozebírání závodních strojů bylo velmi vysilující. Kontroluje se veškerá elektronika, připojení přístrojů, technický stav, bezpečnostní prvky, prostě technická kontrola se vším všudy.

Video: Pocity před Dakarem

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Doprovodné vozy vyfasovaly tzv. „tripiny“, kterou slouží k navigaci a také ke kontrole rychlosti. Pokud je pořadatelem předepsaná rychlost porušena, hrozí týmu v nejhorším případě i diskvalifikace. Omezení rychlosti platí mimo závodní úseky i pro závodníky, kteří tak mohou přijít nejen o peníze díky pokutě, ale hlavně o cenné minuty. Kolem sedmé hodiny večerní místního času bylo hotovo. Kompletní tým BARTH Racing úspěšně zvládl i technické přejímky a silvestrovský večer tak mohl strávit v klidu. Nakonec se závodní stroje odvezly do parc fermé, kde si je závodníci vyzvednou před zahajovacím ceremoniálem první den roku 2017.

Asi za všechny to vyjádřil další český jezdec na Dakaru Ondřej Klymčiw: “Dnes nás čeká pódium a zítra už full gas‼️” Snímky z přejímek poslal i nováček na Dakaru Petr Vlček a tým Moto Racing Group. "Administrativni a technické přejimky má celý tým úspěšně za sebou. Všechno nejlepší v roce 2017 přeje celý tým Moto Racing Group!" píše MRG na Facebooku.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist