Na Šestidenní nás bude reprezentovat 28 jezdců

Osmadvacet českých jezdců se od pondělka zúčastní 87. ročníku motocyklové olympiády ISDE 2012. To je pořádný pokrok od minulých Šestidenních! Oči českých fanoušků tentokrát budou moci vzhlížet ke všem hlavním kategoriím: k World Trophy, Junior Trophy i ke klubovým soutěžím.

Po dlouhých 23 letech se ISDE jede v Německu, které kdysi této soutěži dominovalo. Naposledy se u našich západních sousedů jelo v roce 1989 ve Walldürnu. Světovou trofej tehdy získali Italové. Letos si to nejlepší enduráci světa rozdají v okolí silničářského okruhu Sachsenring, v Sasku, tedy kousek od našich hranic. Na autodromu je umístěno i depo. Včera po poledni se tam už konalo oficiální fotografování všech zůčastněných teamů a po 17. hodině začalo oficiální slavnostní zahájení. Jezdci do pondělního startu mají možnost projet si některé úseky trati. Nejvíc sledovanou soutěží Šestidení bude jako obvykle World Trophy a český tým pro Světovou trofej povede manažer Miroslav Haruda. Do šestičlenné sestavy byli nominováni většinou ostřílení jezdci, kteří už mají dostatek zkušeností ze závodů ze zahraničí i z mistrovství světa. Osmatřicetiletý Martin Žerava z MoToman Teamu, skvělý motokrosař, pojede čtyřtaktní KTM 450, čtyřnásobný endurový mistr ČR Jakub Horák dvoutaktní KTM 300, Robert Šíp KTM 250 2T, David Čadek KTM 250 4T, Michal Kadleček KTM 300 2T a Radek Toman KTM 300 2T. Podle Harudových slov to budou mít čeští jezdci v nabité konkurenci velmi těžké a celkové umístění do první desítky by bylo velkým úspěchem. Češi nafasovali startovní čísla od 240 do 245.
Český tým pro Junior Trophy, soutěže pro jezdce do 23 let, která nahradila bývalou Stříbrnou vázu, tvoří Patrik Markvart (KTM 125 EXC), Ondřej Helmich (KTM 125 EXC, kteří oba pojedou v kategorii Enduro 1, a Jakub Šefr (KTM 250 EXC) a Milan Engel (KTM 350 EXC), kteří se předvedou v Enduro 2. Jde tedy o téměř totožný tým, který vloni ve Finsku obsadil osmé pořadí. Pouze místo Radovana Míla jede Helmich. Manažer českých juniorů Karel Scheder pro letošek mohl postavit i klubový team juniorské reprezentace, který pojede pod názvem Solarco Czech Enduro Junior Team Kolin. V něm uvidíme Marka Boráka, Jakuba Hroneše a Jiřího Hádka (všichni KTM 125 EXC pro třídu E1).
Do klubové soutěže se ještě přihlásilo dalších pět českých týmů. Batex CL - Dukla Team budou reprezentovat Martin Gottvald na Husqvarně 250/4, Josef Kulhavý na stejném stroji a Zdeněk Gottvald, který osedlá dvoutakt TM 300. Club Team EnC Racing CZ pojede ve složení Luboš Klimeš (Yamaha 250/4), Michal Rudolf (Yamaha 250/4) a Jan Zaremba (Yamaha 250/4). Dalším českým klubem bude Motoklub Bílina, který se představí ve složení Tomáš Novák (KTM 300/2), Pavel Nusko (KTM 500/4) a Květoslav Sedláček (KTM 530/4). Club Team Motoklub Chrastava vysílá do bojů Petra Huška (KTM 450/4), Dušana Kotrlu (Beta 450/4) a Milana Kubíka (KTM 300/2). Posledním českým klubovým týmem v soutěži je tradiční účastník Šestidenní Motosport Bozkov. Ten vyslal do Německa Lukáše Hádka (KTM 250/2), Jana Kudrnáče (KTM 450/4) a Milana Kurfirta (Gas Gas 300/2). Všem českým jezdcům přejeme hodně štěstí, ať se jim letošní "šestka" líbí a vydaří.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist