ISDE Mexiko má za sebou polovinu

Mezinárodní šestidenní soutěž v Mexiku se nám přehoupla přes svou polovinu. Hlavní kategorii o Světovou trofej vede hvězdný tým Francouzů, na Juniorskou trofej mají nejlépe nakročeno mladíci ze Španělska. Česká vlajka v klubové soutěži vlaje vysoko a bozkovský Motosport můžeme najít na skvělém 15. místě.

Nabitý tým Francie letí za hattrickem

Supertým Francie pevně svírá otěže vedení, nejlepší časy zajíždí vedoucí jezdec E2 Johny Aubert.  V E1 zase značně dávkuje plynem letošní mistr světa Antoine Meo na tovární Husqvarně. Pokud Francouzům bude štěstěna nakloněna a udrží za zády Itálii a Finsko, tak si na rok "půjčí" Světovou trofej už potřetí za sebou. V závětří číhají Italové s nejrychlejším motokrosařem třídy MX3 Alexem Salvinim, který se drží zuby nehty dvou vedoucích jezdců třídy E1 Mea a Remese. Trochu za očekáváním jedou Finové. Velkým zklamáním je výkon multišampióna Juhy Salminena. Kdysi na oranžové bestii se třemi písmeny nikomu nedaroval vedení ve třídě a často byl nejrychlejší i absolutně, ovšem na Husqvarně fenomenálnímu Finovi trochu zvlhnul střelný prach a Aubert jej školí jak malého kluka. Juha je zatím třetí ve třídě E2 i v hodnocení jezdců finského „trofíku".
První čtyři týmy jsou kompletní, ovšem to se nedá říct o pátém týmu Polska, kterému druhý den vypadl nejzkušenější Bartosz Oblucki pro zranění kolena.

Světová trofej – stav po 3. dni 

1.- Francie 
(Aubert, Deparrois, Guillaume, Meo, Thain, Nambotin)

2.- Itálie 
(Salvini, Belometti, Oldrati, Monni, Albergoni, Botturi)

3.- Finsko 
(Remes, Mattila, Salminen, Tarkkala, Kantonen, Salonen)

4.- USA 
(Brown, Caselli, Jarret, Weigand, Abbott, Woods)

5.- Polsko 
(Frycz, Szymkowski, Szuster, Kedzierski, Oblucki, Krywult) 

Španělským mladíkům jdou po krku Švédové

Vedoucím Španělům začínají zlé časy, při obhajobě Juniorské trofeje jim zle zatápějí houževnatí Švédové. Rychlý Henrik Lindholm zajíždí skvělé časy a právě kvůli němu Švédové vyhráli druhý den a stáhli náskok Španělů. Juniorská kategorie je hodně nabitá a čtvrtí Finové ztrácejí jen několik sekund na třetí Francii. 

Juniorská trofej – stav po 3. dni

1.- Španělsko 
(Guerrero, Roman, Santolino, Mena)

2.- Švédsko 
(Lindholm, Carlsson, Svensson, Sjoo)

3.- Francie 
(Basset, Pallut, Dumontier, Queyreyre)

4.- Finsko 
(Helsten, Nikander, Pohjonen, Salonen)

5.- USA 
(Blythe, Buttrick, Fahringer, Robert) 

Klubák Motosport Bozkov se drží v elitní dvacítce

Soutěž klubových týmů nás zajímá ze všeho nejvíce. Máme tady svého jediného zástupce Motosport Bozkov. Trio neohrožených si vede na výbornou a v konkurenci 74 týmů se Češi usadili v elitní dvacítce, z úvodní sedmnácté pozice se po třetím dnu dotáhli na patnáctou příčku. Klubová soutěž už dávno není tím třetím vzadu, ale nejobsazovanější kategorií. Například absolutně nejrychlejší klubový jezdec Cristobal Guerrero z vedoucího klubového týmu španělské federace jede srovnatelnou "kládu" jako jezdci E1.         
„V průběhu prvního dne jsme ještě ladili pérování s techniky od Husqvarny. Ti se o nás skvěle starají i v jednotlivých časovkách, a to jak radou, tak i občerstvením, pitím a čištěním brýlí. Motor TE 449 musí být neustále v otáčkách, potom, ale jede jako svi... Největší problém mám ale se zadní brzdou, když jsem dvakrát ladil její krok. Tak snad to bude dobré. Milan Kurfiřt si rovněž rychle zvykl, překvapila ho zejména ostrá přední brzda. Je ale spokojený, jede se mu dobře. Fíka (Jan Fišer) trochu limituje natažený stehenní sval. V prefiniši jsme všichni udělali základní údržbu strojů, já jsem musel ještě vyměnit zadní gumu, která to dneska nepřežila ve zrovna skvělé kondici," zhodnotil první den soutěže Jan Kudrnáč na na webu Motorsportu Chuchelna. 

„Bohužel se druhý den mně a Milanovi nepovedl jeden z cross testů, my mu tady říkáme u bažinky. Já jsem šel za bažinkou v prvním kole těžce přes řidítka. Naštěstí jsem to odnesl jen s naraženým bokem, hůře dopadla motorka. Ohnuté oba dva šrouby držáků řidítek i řidítka, to nebylo pro zbytek dne nic příjemného. V prefiniši jsem sundal řidítka a šrouby vyměnil, ale bohužel jsem nestihl už nic jiného. Celou druhou časovku jsem ještě ke všemu odjel bez funkční spojky, naštěstí pomohlo dolití kapaliny a její odvzdušnění. Moje přední michelinka vypadá tragicky, a tak ráno budu ještě dělat předek. Milan na tom samém krosu, ale ve druhém kole, zůstal v hluboké vyjeté koleji, kde ztratil přes minutu ostrého času. Potom si ještě ustlal na přejezdu a teď trochu laboruje s ramenem, ale snad to bude dobré," popisuje druhý den Jan Kudrnáč.

Fík, tedy Jan Fišer, druhý den okomentoval celkem výstižně: „Kdybych se neválel na vložkách, tak to bylo OK." 

„Po dojezdu do cíle třetího dne jsme se všichni jezdci shodli na tom, že pořadatelé značně přitvrdili. Jediné štěstí je, že časovky jsou načasovány dost volně, tudíž čas na přejezdech není tím hlavním, co by nás mělo hnát dopředu. Dnešní trať by se dala tak trochu nazvat „kámen tady, kámen tam, všude kam se podívám". A to se týká jejich množství i velikosti. Cca 240 km dnešního dne bylo dosti vysilujících. V první časovce bylo několik nepříjemných kamenitých sjezdů a výjezdů, některé kameny jsou pevně v zemi, jiné se postupně uvolnily a znovu se vytvořily prachové koleje. Cestou jsem potkal několik utržených krytů motoru, různých jiných součástek a olejových skvrn. Jízda v tomhle terénu je vyloženě na oči, někdy se nevyplatí kamenům vyhýbat, ale brát to přímo přes ně," napsal o třetím dnu Jan Kudrnáč.

"Klubáci" – stav po 3. dni

 
1.- RFME 
(Guerrero, Bernardez, Figueras)

2.- Wellard Club 
(K. Power, Ch, Power, Smith)

3.- Team Ostra Gota 
(Karlsson, Jonsson, Stahl)

4.- Tony Agonis Memorial Team 
(Delong, Hoess, Palmer)

5.- GoFasters.com 
(Brand, Irwin, Sperle)

------------------------------------

15.- Motosport Bozkov 
(Fišer, Kudrnáč, Kurfiřt)


 

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist