ISDE - Den šestý

Francouzi vítězi Světové trofeje

V severořeckém Serres skončila v sobotu závěrečným motokrosem 83. Motocyklová šestidenní. Po sedmi letech získali reprezentanti Francie Světovou trofej, juniorskou vybojovala Itálie po třech letech. Absolutně nejrychlejším jezdcem Šestidenní se stal Španěl Ivan Cervantes. Oba naše reprezentační celky obsadily v hlavních soutěžích shodně jedenácté místo.

Napínavý motokros

Rozpálený autodrom v Serres hostil závěrečný motokros letošní Šestidenní. Na trati, kterou si všichni jezdci v průběhu předcházejících pěti dnů dokonale nacvičili, se odehrálo neobyčejné drama v medailové bitvě hlavní Světové trofeje. Před startem vedli Francouzi s náskokem 1:21 na druhé Italy a třetí Finové byli před čtvrtým celkem USA o pouhé tři sekundy. Navíc tyto dva kolektivy jeli už jen v pěti. Hned v první odpolední bitvě nejlepších jezdců třídy E3 měli na mále Francouzi, když Deparrois měl pád a dlouho nemohl nastartovat motocykl.
S ubíhajícími vteřinami samozřejmě rostla naděje Italů, ale Deparrois nakonec stroj nastartoval a motokros dokončil. Navíc francouzské šance zachraňovali Nambotin s Guillaumem, kteří dojeli na druhém a třetím místě za vítězným Finem Tarkkalou. Ital Botturi byl až sedmý.
Velice důležitá byla jízda nejlepších jezdců třídy E2, ve které Belometti s Dinnim nastoupili proti Thainovi. Nejlepší start měl ale Fin Salminen, který bezpečně vedl celé první kolo, ale pak přišel pád a zranění a doposud nejlepší jezdec Šestidenní ani tentokrát nedojel do cíle. Vloni skončil předčasně v Chile po technické závadě a následné cizí pomoci, letos sedminásobného mistra světa odvezla sanitka do nemocnice a rozplynuly se nejen šance sympatického Seveřana na vítězství v absolutní klasifikaci jednotlivců, ale také na bronzové medaile finského týmu.
V závěrečné jízdě programu, kdy si to rozdali nejlepší soutěžáci třídy E1, se pozornost soustředila na francouzskou dvojici Curvalle s Gautierem a Italy Micheluzem s Albergonim. Velké ambice měl i Španěl Cervantes, který jel na absolutní vítězství jednotlivců. Své kvality také potvrdil, jízdu vyhrál a stal se nejlepším jezdcem Šestidenní. Za ním skončil Američan Dietrich a potvrdil tak postup USA na třetí místo. Třetí byl Ital Oldrati, který tak definitivně získal pro Itálii juniorskou Trofej. Za ním dojel jeho krajan a člen trophy týmu Micheluz, ale to na porážku Francie nestačilo. Curvalle s Gautierem dojeli v první desítce, zatímco Albergoni měl pád a skončil až pětapadesátý. Francouzská radost v cíli mohla vypuknout naplno a zcela zaslouženě, protože vedli od prvního dne Šestidenní.
Prvenství Italů v juniorské Trofeji bylo naprosto drtivé, druhou Austrálii nechali za sebou o více jak dvanáct minut a třetí Francii o bezmála patnáct.

Kadleček v první desítce

V závěrečném motokrosu se umístění českých reprezentantů v hlavních soutěžích nezměnilo a zůstali na jedenáctých místech. V jednotlivých rozjížďkách ale bojovali s velkou chutí a na trati byli vidět. Nejvíce podle očekávání Michal Kadleček, který dojel osmý ve třídě E3. Mohlo to být ještě lepší, ale zcela nový způsob startu, kdy jezdci stáli na roštu v řadách po čtyřech a vyjížděli jako při silničních závodech motocyklů na zhasnuté červené světlo, byl pro Michala velkým handicapem.
Stál až ve čtvrté řadě, asi 40 metrů za prvními. Michal Rudolf vyhrál svou rozjížďku E2 a celkově byl devatenáctý: „Bylo to pěkné, těšili jsme se na motokros. Pořadatelé ho dobře připravili, zajímavé byly skoky pro lidi, jen start na asfaltu byl ošklivý. Velká rychlost na konci startovní rovinky, která byla dlouhá a končila úzkým vjezdem do terénu. Měl jsem štěstí, že jsem startoval vpředu a mohl se tam proplést. V první zatáčce jsem byl druhý, pak jsme se chvíli přetahovali a podařilo se mi dostat se na první místo. Vypadalo to, že mu došly síly dřív než mně. Na konci už jsem zbytečně neriskoval.“ Osmnáctý dojel v E1 Milan Engel a dvaadvacátý
Martin Gottvald. Smůlu měl nováček trophy týmu Tomáš Loukota, který od pátku trpěl žaludečními problémy a byl oslabený. Ani nejmladší člen Marek Borák nemohl jet naplno, protože u jeho motocyklu odešla v pátek přívěra a motor měl poloviční výkon.
V absolutní klasifikaci skončil nejlépe Michal Kadleček, který byl čtyřicátý a ve své třídě skončil dvanáctý. „S letošním výkonem na Šestidenní jsem spokojen, i když samozřejmě nejsem soutěžním jezdcem, ale proti premiéře v Chile to bylo mnohem lepší,“ řekl v cíli Michal Kadleček. .
A jak hodnotí vystoupení naší reprezentace manažer týmu, Ladislav Michálek: „Při závěrečném motokrosu se mi výkon našich jezdců líbil, ale jinak jsem čekal víc. Michal Kadleček byl příliš osamělý v trophy týmu. Naopak mladý celek juniorů odvedl to, co bylo v jejich silách. Určitě výkony Engela s Borákem jsou příslibem“.

Výsledky – Motocyklová Šestidenní (Serres)
Neoficiální konečné pořadí po šestém dni


Světová trofej: 1. Francie 14:50:25,78, 2. Itálie -53,59, 3 USA -8:20, 4. Španělsko -16:27, 5. Finsko -18:22, 6. Austrálie -21:38, 7. Švédsko -25:07, 8. Německo – 42:05, 9. Nizozemí – 46:45, 10 Polsko 48:47, 11. Česko -1:18:03.
Juniorská Trofej: 1. Itálie 9:02:23,57, 2. Austrálie -12:13, Francie -14:58 4. Španělsko -19:33, 5. Finsko -23:46, 6. Německo -30:01, 7. Portugalsko -34:16, 8. V. Británie – 36:23, 9. Švédsko -40:59, 10. N. Zéland -46:11, 11. Česko -1:01:07.
Klubové týmy: 1. Slovakia Hant Team 9:21:47,41, 2. Motoclub Italia – 9:16, 3. Team Ostra Gota 1 -22:36.... 27. Motorsport Božkov – KBS – 2:26:37, 30. EnC Sherco Racing CZ – 2.48:58, 31. Motorsport Božkov 1 – 2:53:49, 41. Enduro Klub Zruč n.Sázavou – 7:14:17.
Absolutní pořadí jezdců: 1. Cervantes (E – KTM), 2. Dietrich (USA – Kawasaki), 3. Tarkkala (FIN – KTM)... 40. Kadleček (Husaberg), 102. Horák (KTM), 115. M.Gottvald (Husqvarna), 123. Loukota (KTM), 125. Engel (KTM), 128. Rudolf (Husaberg), 154. Sedláček (KTM), 161. Hušek (Sherco), 221. Borák (Gas Gas)

Karel Malina a Ivo Helikar
Tiskový servis české reprezentace
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist