ISDE 2016 Španělsko – Nominace českého týmu

Od jubilejního devadesátého ročníku Mezinárodní šestidenní motocyklové soutěže v Košicích uplynul téměř rok. Jednadevadesátý ročník je letos na programu ve Španělsku a to na okruhu Circuito de Navarra, kde odstartuje slavnostním zahajovacím ceremoniálem v neděli 9.října. V této zemi se Šestidenní jela již třikrát a to v letech 1970 v El Escorial, 1985 v La Molina a 2000 v Granadě. Mezi světovou špičkou samozřejmě ani letos nebude chybět tým České republiky.

Šestidenní v Košicích

V krátkosti shrneme loňskou šestidenní, kde čeští jezdci World Trophy týmu, ve složení Radek Toman, Michal Kadleček, Patrik Markvart, Jaromír Romančík, Ondřej Helmich a Jiří Hádek, skončili na krásném pátém místě. Jezdci Junior Trophy týmu, ve složení Adolf Živný, Jakub Hroneš, Martin Kulhánek a Lukáš Kučera, Šestidenní dokončili na osmém místě.

Šestidenní v Košicích se mnohým jezdcům vryla do paměti. Ve středu, tedy třetí den šestidenní, jedou jezdci trať opačným směrem než v prvních dvou dnech. Jiné barevné značení, takže bylo důležité koukat po značkách a ne po starých stopách. Osm jezdců chybovalo, neprojelo průjezdovou kontrolou, takže byli diskvalifikováni. Šlo o jezdce Francie, Španělska, USA a Anglie.

Jenže tyto země jsou endurové velmoci a lídři šestidenní, a tak se k tomu všemu přistupovalo jinak. Vyloučení jezdci se odvolali, ale jury závodu odvolání zamítla. Diskvalifikovaní jezdci již neměli jet. Avšak ve čtvrtek ráno se na startu objevili. Poškozené týmy se totiž odvolaly přímo na vedení FIM do Ženevy. Start jim povolili a čekalo se na vyjádření. FIM jim odvolání uznalo a v pátek je vrátili zpět do průběžného pořadí. První místo na ISDE 2015 v Košicích tak získali jezdci Francie, druzí byli jezdci Austrálie a třetí Španělé.

Nicméně to ale nebyl konec. V pondělí 2.listopadu 2015 zasedal v Mies disciplinární soud FIM, který rozhodl, že první místo, tedy Světovou trofej, získali jezdci Austrálie, druzí jsou Italové a třetí Finové. Česká republika se z osmého místa posunula na parádní páté místo.

ISDE 2016 Španělsko

Už za pár dní se jezdci české reprezentace postaví na start nejprestižnější endurové soutěže roku. A kdo bude v trophy týmech? Letošní šestidenní zaznamenala výrazné změny v počtu jezdců v trophy týmech. World trophy tým se vždy skládal z šesti jezdců. Letos bude složen pouze ze čtyř. České barvy bude reprezentovat Ondřej Helmich, Jaromír Romančík, Patrik Markvart a Jiří Hádek.

A proč právě oni?

Jaromír Romančík je dvojnásobný mistr ČR v enduru. Získal titul absolutního mistra a titul mistra třídy E2. Dalším úspěchem je celkové druhé místo ve třídě E2senior po třetím evropském šampionátu.

Patrik Markvart je rovněž dvojnásobným mistrem ČR v enduru. Patří mu titul ve třídě E1 a titul absolutní junior. Velkých úspěchů dosahuje také při evropském šampionátu, kde mu zatím patří první místo ve třídě E1junior.

Ondřej Helmich se stal mistrem ČR endura ve třídě E3 a je vicemistr v absolutním pořadí. Po třetím podniku evropského šampionátu v enduru je Ondřej na třetím místě ve třídě E3senior.

Jiří Hádek obsadil třetí místo v kategorii absolutní junior a páté místo ve třídě E2. Jiří měl letos dobře rozjetou sezonu, jak v našem republikovém šampionátu, tak v evropském, kde byl po druhém podniku na parádním pátém místě ve třídě E2/E3junior. Pak ale přišel pád, poranění kolene a na čas vyřazení, které je již vyléčené. Jirka je zpět v sedle a ve stejné formě jako před zraněním. Všichni jmenovaní jezdci už spolu jeli loni šestidenní v Košicích, kde nakonec získali již zmiňované parádní páté místo.

Juniorský trophy tým bude složen z tří jezdců místo čtyř. Je to Adolf Živný, pro kterého to bude druhý start v českých barvách na šestidenní, stejně jako pro Martina Kulhánka. Třetím jezdcem byl v nominaci Jakub Marek. Jakub si však při posledním podniku Mistrovství ČR endura v Bílině poranil koleno a Šestidenní pro něho skončila. Cesta se tak otevřela patnáctiletému Robertu Friedrichovi, pro něhož to bude první start, velká zkušenost a šance se ukázat.

Provizorní startovní listina ISDE 2016 Španělsko - entry-list-provisional-16_09_1.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist