ISDE 2014, den pátý

Po zabijáckém třetím dni a zkrácené čtvrté etapě se situace na motocyklové olympiádě ISDE 2014 v argentinském San Juanu poněkud uklidnila. Nové tratě, které přinesl předposlední den pátý, nepřinesly žádné podstatné změny ve výsledkových listinách. Francie nadále vede soutěž World Trophy.

Ke kritickým okamžiků letošní Šestidenní se ještě s odstupem vyjádřil Jan Kudrnáč, člen klubového týmu Motosport Bozkov. „Třetí den pro nás nebyl úplně tím nejšťastnějším. Milan Kotrč zůstal v poušti, podobně skončilo několik desítek závodníků. Konečné číslo jezdců, kteří nedokončili třetí den, se zastavil na čísle 111. Po třetím dni pokračovalo již jen šest kompletních klubových týmů. A co bylo příčinou nejvyššího čísla odstoupivších od Šestidenní v roce 1994 v Assenu? Poušť, všudy přítomný písek fech fech (fešfeš) a obrovské horko. Tahle kombinace se stala osudnou i pro Milana Kotrče, když se jeho motocykl v poušti zastavil a dále se nedalo pokračovat. Milan si užil své a v poušti čekal sedm hodin na pořadatele, tudíž vybrání žolíka nepřicházelo v úvahu. Milan pak bohužel s úpalem proležel celý den na pokoji. Ani mně a Kuřtovi (Milan Kurfiřt) se třetí den nejelo snadno. Za sebe mohu říct, že jsem jel na „morál“ a byl to asi nejtěžší den ze všech soutěží, které jsem kdy jel. Nepomohl mi ani pád mezi druhou a třetí časovkou, kdy jsem přehlédl kámen a šel „panna, orel“. Na konci dne z toho bylo 11 trestných minut pro mě. Kuřt přijel s 27 trestnými minutami. V prefiniši jsme pouze měnili oleje,“ píše Kudrnáč z Jižní Ameriky.
„Ve čtvrtek nás čekala stejná trať, jen mírně zkrácená o jednu časovku a jeden test. Jízda byla pocitově o poznání lepší, ale vedro nás i nadále hodně vyčerpává. Ještě v devatenáct hodin ukazoval teploměr přes třicet stupňů Celsia ve stínu. No ale jsme v cíli. V pátek nás nás čekalo 177 kilometrů, podle vyjádření pořadatelů to mělo být 70 procent v kamení, 20 % po cestách a 10 % v písku. Na celém okruhu bude šest rychlostních testů,“ zakončil prozatím český závodník. Dlužno dodat, že v sobotu čeká všechny zbývající účastníky letošní Šestidenní tradiční závěrečný motokros. 
Trophy Team Francie už vyloženě jede na jistotu ve snaze uhájit svůj dostatečný náskok a vyhrát hlavní soutěž ISDE potřetí v řadě. Svědčí o tom i fakt, že stejně jako ve čtvrtek, tak i v pátek prohráli s nadšeně jedoucími Američany. Zámořští jezdci tak snížili svůj odstup na druhém místě na deset a půl minuty. Třetí Španělé už mají odstup skoro hodinu. Speciální testy pátého dne, který byl opět s ohledem na bezpečnost jezdců zkrácený, vyhráli Australan Matthew Phillips na tovární KTM, Američan Taylor Robert na dalším stroji rakouské značky, třetí zkouška se stala kořistí Australana Tobyho Price (KTM), tu další vyhrál Američan Kailub Russell (KTM) a až ta poslední pátá patřila Francouzům v podání Pely Reneta na Husqvarně ve třídě E2. Tento dvojnásobný mistr světa je také nejrychlejším jednotlivcem absolutně s minutovým náskokem na Price a protože je bývalý výborný motokrosař, dá se očekávat, že už v sobotu o svůj triumf nepřijde.
Parádně jedoucí zbývající členové českého klubového týmu ENC Racing CZ si před závěrečným dnem udrželi svoje vysoké pozice ve třídě C1. Jakub Horák na své Yamaze je nadále třetí a mezi všemi klubovými jezdci figuruje na sedmé příčce. Luboš Klimeš ve třídě zůstává o dvě místa za ním, celkově je pak šestnáctý. Vinou každodenní tříhodinové penalizace jejich kolegy Jakuba Hroneše se ale klub propadá, tentokrát o dvě příčky dolů, tedy na 14. místo. Také jezdci Motosportu Bozkov si udržují svá místa ve výsledkové listině. Milan Kurfiřt je ve třídě C3 klasifikován jako devatenáctý a Jan Kudrnáč je 23. v kategorii C2. Team Motosport Bozkov figuruje v klubové soutěži na 21. místě, také kvůli třem hodinám penalizace jejich třetího jezdce, kterému ve třetím dnu vypověděl službu motocykl. 

ISDE 2014, pořadí po pátém dni:

World Trophy

1. Francie 18:28:32.35
2. USA        +10:22.42
3. Španělsko   + 54:04.05
4. Německo   +1:03:19.88
5. Argentina    + 5:50:29.98

Junior Trophy

1. USA     11:23:41.08
2. Francie +1:45.50 min.
3. Austrálie + 5:48.20

Kluby

1. MotoClub Pavia       13:06:09.74
2. Club Argentina          +9:11.33
3. Germany 1/ADAC Westfalen +1:47:04.92
14. EnC Racing CZ          +6:19:49.80
21. Motosport Bozkov      +9:14:57.84
44. Gottbros                +16:02:38.26



Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist