ISDE 2013, den druhý a ztráta Balaše

Francie podala i druhý den motocyklové olympiády ISDE 2013 naprosto fantastický výkon a zvýšila si dosavadní vedení v obou hlavních soutěžích World Trophy a Junior Trophy. Čeští mladíci se po včerejším devátém místě přišli o Jana Balaše a ve druhém dni brali 12. pozici.

Druhý den Šestidenní se jel po stejných kamenitých a prašných trasách jako v pondělí. Závodníci museli opět absolvovat na Sardínii čtyři rychlostní vložky, přičemž první dvě se jely dvakrát. Ačkoli v noci na pondělí pořádně sprchlo, čeští jezdci si stěžovali, že na terénech to nebylo moc znát. "První den Šestidenní se nesl ve znamení prachu. I když celou noc pršelo, tak s našimi vysokými startovními čísly nebylo po vodě ani památky. Důležité je, že jsme oba bozkovské týmy kompletně v cíli. S 250kilometrovým okruhem a šesti měřenými testy si z našich nejlépe rozuměl Kuba Balatka, když v hodnocení všech klubových jezdců obsadil 105. místo. Další z našich 154. Jiří Hádek, 167. Jan Kudrnáč, 180. Lukáš Hádek, 196. Jakub Koucký, 351. Milan Kurfiřt. V týmech je Motosport Bozkov 47., a Motosport Bozkov 1 na 72 místě. Dnes bylo klasifikováno 137 týmů. Zítra si dáme dnešní porci kilometrů ještě jednou," hlásili včera do republiky jezdci Motosportu Bozkov.
Reprezentanti Francie byli od rána připraveni udělat všechno pro to, aby uhájili včerejší první příčky v obou hlavních soutěžích, či spíš, aby ještě víc navýšili svůj náskok. Hned po startu se ale opět, stejně jako včera, urval z řetězu Australan Daniel Milner (Yamaha  
450/4T).
 Mezi Trophy týmy vyhrál obě úvodní rychlostní zkoušky a ve třetí byl druhý. Stále měl ale v patách favorizované Francouze, z nichž vynikali hlavně letošní mistr světa třídy E1 a tovární jezdec KTM Antoine Meo a loňský šampion E2 Pierre-Alexandre Renet na čtyřtaktním Husabergu 450. Později už ale Meo zcela ovládl trať, vyhrával zbytek testů a do cíle dojel v nejrychlejším čase 50:27,50 min., což byl o deset sekund lepší výkon, než ten jeho včerejší. Sedmnáct sekund za ním skončil v klasifikaci jednotlivců Milner, dalších 18 sekund ztrácel další z francouzských obhájců Johnny Aubert KTM 450/4T). Jediný z šestičlenného výběru Francie pro World Trophy, kdo nestíhá první dvacítku jednotlivců, je Rodrig Thain na dvoutaktní Gas Gasu 300. Ten pravidelně jezdí ve čtvrté desítce pořadí a dnešní den dokončil jako třiatřicátý. Rozložení sil je v hlavní soutěži jasné: Francouzi měli v první desítce tři jezdce, stejně tak Australané, o jednoho méně tam měli Američané a Španělé. Velkou smůlu měl dnes letošní mistr světa E2 Ital Alex Salvini, který se svou Hondou havaroval na pátém testu, zapíchl si do ruky nějaký cizí předmět a ztratil tři minuty. V cíli byl klasifikovaný až jako 65. v pořadí a je otázkou, jestli zítra vůbec vyjede.    
Co to udělalo s pořadí Trophy týmů na ISDE 2013? Francie v čele si zvýšila svůj náskok. Vyhrála den s náskokem tři a půl minuty na Australany a téměř čtyři minuty na USA. Protinožci by neoficiálně měli jít na druhé místo, na třetí spadnou Spojené státy, ale jen o několik sekund. V paddocku se stále spekuluje, proč na poslední chvíli odstoupil ze sestavy Francie mistr světa E3 Christophe Nambotin. Mezi hvězdami nabitým týmem prý docházelo k velkým třenicím. Všechny dohady ale utnulo vedení francouzské reprezentace, když uvedlo, že Nambotin se zranil v přípravě a v jeho zdravotním stavu se nedalo riskovat jet takovou dlouhou a náročnou soutěž. Na jeho tovární KTM 300 EXC připravenou pro kategorii E3 naskočil Antoine Meo (normálně jezdí E1) a po jednodenním tréninku nyní kraluje celé Šestidenní.  Klobouk dolů!
Ještě větší převahu než ve World Trophy měli dnes Francouzi mezi juniory. Jejich dvojice Loic Larrieu (HUSABERG 350/4T) a Mathias Bellino (HUSABERG 500/4T) nikoho nepustila k lizu a podělila se o triumfy ve všech odjetých testech. Loic využil zaváhání svého krajana na jednom z testů a vyhrál dnešní den s náskokem 27 sekund. Šest sekund za druhým Bellinem skončil talentovaný Brit Danny McCanney (GAS GAS 300/2T). A jak si vedli po pondělním devátém místě čeští junioři? Bohužel přišli o Jana Balaše (KTM 300/2T), který po havárii a zranění nohy nepřijel do cíle čtvrté rychlostky.  To je na úvod ISDE velká rána, další ztráta by již znamenala konec nadějí na obhajobu loňského šestého místa. Ostatní členové našeho týmu pro World Junior Trophy si oproti včerejšku pořádně polepšili. Na 28. příčce najdeme ve výsledkové listině z úterka Milana Engela (KTM 350/4T) s časem 55:56:14, na 29. pozici Ondřeje Helmicha (KTM 125/2T) 56:01:51 a na 34. příčce Patrika Markvarta (KTM 125/2T) 56:47:77. O tom, jak dobře v úterý jeli, svědčí fakt, že za sebou nechali spoustu jezdců z vyloženě enduráckých zemí, jako jsou Francie, Austrálie nebo Finsko. Den vyhrála Francie s náskokem minuty a tří sekund na Italy, Češi jsou klasifikovaní jako dvanáctí se ztrátou 36:45:09 min, po dvou dnech by měli zůstat na devátém místě. 
"První den byl nic moc, dojížděli jsme spoustu slabších jezdců a strašně se práší, takže předjíždět moc nešlo. Po dnešku bychom se měli posunout trochu dopředu, tak uvidime, jak to bude vypadat, az vyskoči výsledky," ozval se dnes po dojezdu do cíle několikanásobný mistr České republiky Jakub Horák, který jede klubovou soutěž za ENC RACING CZ. Včera byli naším druhým nejlepším klubem na 27. místě, o tři příčky před nimi byl ještě Motoklub Chrastava. ENC se opravdu dnes vytáhl, když dojel den jako patnáctý se ztrátou 12:20,04 min. na italské Treviglio. Člen tohoto výběru David Čadek (YAMAHA 450/4T) byl také nejvýš v individuální klasifikaci jezdců na 28. místě, Martin Gottvald (HUSQVARNA 250/4T) byl 45. pozici a Horák (HUSABERG 300/2T) figuruje na 48. místě pořadí druhého dne. Umístění ve 2. etapě dalších českých klubů: 51. HUSQVARNA GOTTBROS TEAM. 53. ENC RACING CZ JUNIOR + 30:08,13 min, 58 .MOTOSPORT BOZKOV 2 + 35:33:49, 97. UFO ZLATE HORY + 58:47:01, ostatní ještě neměli spočítané časy. Letošní šestka už má i svou první oběť na životě. Při pomalé jízdě po trati havaroval, narazil do ochranné bariéry a zahynul osmapadesátiletý Walter Roggeri, otec jednoho z italských jezdců. 
 

Neoficiální pořadí po dvou dnech

WORLD TROPHY

1. Francie 8h33'18', 2. Austrálie + 4:56 min., 3. USA + 5:11, 4. Itálie + 8:25, 5. Španělsko +9:25.24  

JUNIOR TROPHY

1. Francie 5h15'31, 2. Itálie + 1'06 min., 3. Velká Británie +2'39...9. Česká republika +16:06.67

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist