ISDE, 2. den: Romančík opět táhl World Trophy Team

Stejně jako včera i druhý den 91. ročníku Šestidenní ve Španělsku exceloval Jaromír Romančík. V posledním šestém testu vyhrál člen českého World Trophy Teamu svoji třídu E2 a mezi jezdci bez rozdílu tříd byl třetí. Celkově zakončil den 23. místem v absolutním pořadí jednotlivců, v cíli jsou i všichni tři jeho kolegové.

Protože ještě o půlnoci nikdo v parkovišti závodních strojů neznal výsledky družstev, vraťme se ještě k prvnímu dni. Ten v nejdůležitější soutěži World Trophy vyhráli Američané v sestavě Kailub Russell, Michael Layne, Taylor Robert a Thad Duvall celkovým časem 2:40:59.68 hodiny. Za nimi skončili hlavně díky nejrychlejšímu jezdci dne bez rozdílu tříd, kterým byl Giacomo Redondi na Hondě, Italové. Jejich ztráta před druhým dnem činila nepatrných 26 sekund. Bývalého juniorského mistra světa Redondiho doprovázejí ve Španělsku Oscar Balletti, Deny Philippaerts a Manuel Monni, všechno jezdci prověření v bojích mistrovství světa. Třetí po prvním dni skončili silní Britové (Daniel a Jamie McCanneyové, Jamie Lewis a Nathan Watson). Ti ztrácejí na Američany minutu.

Další pořadí v soutěži World Trophy týmů je Španělsko, Portugalsko, a pak už Česká republika se ztrátou 6:23,97 min. na vedoucí Američany. Na páté Portugalce ztrácejí naši 3:20 minuty. Ale, pozor! Za Čechy číhají sedmí Švédové, kteří jsou s námi v jedné sekundě.
Pořadí soutěže Junior World Trophy:
1 Švédsko (Micke Persson, Albin Elowson a Jesper Boerjesson) 2:02:28.44
2 Itálie (Davide Soreca, Matteo Pavoni a Matteo Cavallo) + 23,37 sekundy
3 Španělsko (Josep Garcia Montaňa, Jordi Quer Molgo a Tosha Schareina Marzal) + 23,64 sek.
Česká republika je díky poruše motocyklu Martina Kulhánka poslední 19. se ztrátou +2:27:10,63 hodiny. Nejlepší z českých klubových týmů je KBS ÚAMK Team Unošť (Jakub Horák, Marek Borák a Jan Balaš), který má na vedoucí RFME Team 1 ze Španělska ztrátu 2:56,18 min.

K prvnímu závodnímu dni se vrátil i český klubový tým Motosport Bozkov. „V 7 hodin ráno nám zazvonil budíček, který znamenal, že je tu první závodní den Šestidenní 2016. Náš kuchař Leoš Picek nám připravil výbornou snídani, stejně jako každý den. Po snídani jsme začali připravovat auta do časovek, která vyrazila kolem osmé na své stanoviště. První jezdci startovali v 8:15 hod. a jako první jezdec Motosportu Bozkov se vydal na trať Tomáš Koucký, který startoval v 9:28. Jako další na trať vyrazil Jakub Koucký, dále pak Milan Kottek, Lukáš Hádek, Marek Votoček a ze zezadu nás hlídal zkušený jezdec Milan Kurfiřt," napsali kluci z Bozkova. 

"Od startu nás trať táhla po místních silnicích, asi po 4 kilometrech nás pořadatelé protáhli myší dírou (betonové skruže), které vedly pod dálnicí. Dále jsme pokračovali po šotolinových cestách, které nás zavedly do úzkých pěšin mezi keři a dovedly nás na silnici, po které jsme během 10 minut dojeli na cross test Ancín. Tento test jsme jezdili okolo 8 a půl minut. Dále jsme pokračovali kamenitými cestami, které nás zavedly do atraktivního vyschlého řečiště. Odtud jsme jeli takovými šoustkami až do první časovky. Do této časovky jsme měli 120 minut a najížděli jsme si okolo 12 minut."

"Dále nás čekal hodinový přejezd bez testu do druhé časovky, do které jsme si najížděli okolo 13 minut. Z této časovky jsme se po deseti minutách dostali na start enduro testu Berbinzana. Tento test jsme jezdili okolo deseti minut. Po tomto testu byla přidaná přídavná tankovačka, kvůli dlouhému přejezdu, na který jsme měli 1 hodinu 34 minut. Tento přejezd vedl více po šotolinových cestách, které nás zavedly do borovicového lesíka. V něm jsme se dlouho motali a dále vystoupali na hřebeny hor, na kterých byla možnost se krásně kochat místní přírodou. Poté jsme dorazili na okruh Navarra, u kterého byl natažen extrém test. Ten byl spíš crossového charakteru. Tento test jsme jezdili okolo 4 minut, poté jsme již dojeli do depa, kde jsme si najížděli okolo 10 minut. Pak jsme měli 10 minut na servis a pokračovali jsme do dalšího kola. Tento okruh jsme absolvovali celkem dvakrát."

"Bohužel je to sport jako každý jiný a i tady dochází k problémům, které v úterý postihly Marka Votočka. Za prvním testem mu zastavila motorka a i po dlouhé snaze motorku opravit se to nepovedlo. Při řešení problému s továrnou KTM se zjistilo, že se poškodila indukční cívka. Proto si musel vybrat žolíka a náš druhý tým si tak připsal 3 hodiny. Ostatní jezdci dokončili závod v pořádku," zakončil povídání Motosport Bozkov.

Druhý den se jel po stejné trase jako včera, to znamená přes 300 kilometrů, v každém okruhu tři měřené testy a tento okruh závodníci museli absolvovat celkem dvakrát. A také středa začala náporem Američanů z vedoucího World Trophy Teamu. Jedinou změnou mohl být lehký déšť, který předpovídali organizátoři. První test vyhrál Taylor Robert jedoucí Hondě ve třídě E2, jeho kolega Kailub Russell měl šestý nejrychlejší čas. Jaromír Romančík tentokrát začal zostra hned od startu a na prvním testu si připsal desátý čas v hodnocení bez rozdílu tříd. Jeho ztráta na Roberta činila deset sekund. I další Češi pokračovali ve včerejších výkonech, nejlepší mimo Romančíka byl Patrick Markvart na 53. pozici. O čtyři místa dál figuroval ve výsledkové listině Ondřej Helmich, 62. byl nejrychlejší z českých klubových jezdců Jan Balaš (KBS ÚMK Unhošť).

Ve druhém testu potěšil srdce domácích fanoušků španělský junior Josep Garcia Montaňa, který vyhrál o 19 setin sekundy před Australanem Danielem Sandersem. Za nimi se drželi všichni včerejší hrdinové: Robert, Russell a hlavně prozatímní lídr Ital z World Trophy Teamu Giacomo Redondi. Romančík se objevil na 21. pozici, skvělý čas zopakoval Balaš. Mladičký Španěl byl nejlepší i na dalším testu, tam přitopil i Romančík výborným pátým místem. Také Helmich se mohl pochlubit umístěním ve druhé desítce. Druhé středeční kolo začalo tak, jak první končilo. Třetí test po sobě vyhrál španělský junior Josep Garcia Montaňa jedoucí na Husqvarně ve třídě E1, Romančík pokračoval 14. místem se ztrátou na domácího jezdce 11 sekund. Další Češi Helmich, Balaš a Markvart opět v šesté desítce s půlminutovými odstupy.

V pátém testu sice Romančík nabral na nejrychlejší minutu, ale v tom posledním zase exceloval, když byl nejlepší ve své třídě E2 a třetí nejrychlejší celkově za Australanem Sandersem a Španělem Montaňou. Druhý den Šestidenní nakonec vyhrál v hodnocení bez rozdílu tříd Španěl Montaňa časem 39:20.44 min. s náskokem šesti sekund na Američana Roberta. Moravčík skončil 23. a je velká škoda jeho výpadku v pátém testu, protože měl našláputo mnohem výš. 49. byl klasifikován Markvart, 61. Helmich a 74. Hádek. Náš World Trophy Team je tedy komplet v cíli a můžeme očekávat kompletní oficiální výsledky.

Druhý den, celkové pořadí jednotlivců

1 E1 JWT MONTAŇA ESP HUSQVARNA 39:20.44

2 E2 WT ROBERT KTM USA +6.40

3 E3 WT SANDERS AUS KTM +10.58

4 E3 WT REDONDI ITA HONDA +30.15

5 E3 WT CORREIA POR BETA +32.18

6 E2 WT Jamie MCCANNEY GB YAMAHA +33.74

7 E2 WT RUSSELL KTM +37.29

8 E3 WT Daniel MCCANNEY GB HUSQVARNA +45.31

9 E3 WT BARRAGAN ESP GAS GAS +46.30

10 E1 WT MONNI TM ITA +48.05

23 E2 WT ROMANČÍK CZE KTM + 1:37.98

49 E1 WT MARKVART CZE KTM +2:42.20

61 E3 WT HELMICH CZE KTM +3:08.23

74 E2 WT HÁDEK CZE KTM +4:25.35

81 E2 JWT ŽIVNÝ CZE KTM +4:40.85

101 E1 JWT FRIEDRICH CZE KTM +6:26.20

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist