ISDE, 1. den: Fantastický Romančík

Fanoušci endura se konečně dočkali, ve Španělsku naostro začal 91. ročník Šestidenní. První den byl mezi jednotlivci nejrychlejší Ital Giacomo Redondi na Hondě třídy E2, skvělý výkon ale předvedl i český jezdec Jaromír Romančík. Člen našeho World Trophy Teamu se neustále zlepšoval a nakonec dokonce vyhrál na posledním testu. Na výsledky družstev si ještě budeme muset počkat.

Start do prvního dnes byl naplánován na osmou ráno, ale pořadatelé ho o 15 minut pozdrželi, dokud zcela nevysvitlo slunce a nebylo úplně světlo. Nebe bylo bez mráčku, ale na Španělsko bylo z rána docela chladno. Jezdci nejprve museli pár minut před svým stanoveným startovním časem vyzvednout své stroje z uzavřeného parkoviště. Tam byly umístěny po technické přejímce. Během ní komisaři prohlédli správnost čísla rámu, homologaci pneumatik a označili rám, motor, výfuk a a kola, tak aby tyto díly nemohly být vyměněny. Zkontrolovali také klakson, osvětlení, homologaci helmy a změřili hluk.

Jako první vyjeli na trať Australan Lachlan Stanford (Husqvarna), z enduráckého mistrovství světa známý Ital Manuel Moni (TM) a Němec Tilman Rause (KTM). Prvním českým jezdcem, který vytlačil svoji motorku na startovací rampu, byl Patrik Markvart s číslem 51 v čase 8:31. O chvíli později se vydali do první etapy Jaromír Romančík s číslem 52 a Jiří Hádek s číslem 53. Poslední z českého World Trophy Teamu se vydal na první porci kilometrů s číslem 50 na motocyklu Ondřej Helmich.

Juniorský trophy tým otevřel benjamínek týmu Robert Fridrich číslo 55, kterému je 15 let a bude to jeho první start na Šestidenní. Sedm minut po něm se vydal na trať Adolf Živný, který již jednu Šestidenní v dresu české reprezentace absolvoval. Smolný start měl loňský rok na ISDE v Košicích Martin Kulhánek, teď si dává reparát zde ve Španělsku. Na jezdce čekala porce 314 kilometrů - dva okruhy s šesti měřenými testy a šesti časovými kontrolami. Podle slov najíždějícího jezdce Maurizia Micheluze na účastníky nečekal žádný těžký terén. Vše se jelo po šotolinových, lesních a asfaltových cestách, sem tam na jezdce čekalo vyschlé řečiště.

První den nejlépe rozjeli Američané z World Trophy Teamu. Na prvním speciálu byl (bez rozdílu tříd) nejrychlejší Kailub Russell (7:27,03 min) před Taylorem Robertem (+ 2,73 sek.), třetí nejrychlejší čas zajel Australan Daniel Sanders (+4,55), všichni na motocyklech KTM. Češi začínali v páté desítce, Šestidenní nejlépe rozjel na 41. místě Jan Balaš z klubového týmu KBS ÚMK Unhošť se ztrátou na vedoucího Russella 24 sekund. O sedm příček dál byl v klasifikaci nejlepší jezdec českého World Trophy Teamu Jaromír Romančík.

Američan Kailub Russell, jedoucí prostřední kategorii E2, si vedl skvěle i na druhém testu, rychlejší byl pouze Ital Giacomo Redondi na Hondě. Z Čechů byl na 53. pozici zaznamenán Romančík se ztrátou 30 sekund. Ten ale zazářil na třetím testu šestým místem celkově (o jedno před Kailubem Russellem) a pouze čtyřsekundovým odstupem na prvního (opět Redondi), skvěle se předvedl 25. místem i Ondřej Helmich z českého World Trophy Teamu. Jeho ztráta na vítězného jezdce činila pouhých devět sekund.

A Romančík, který je jinak skvělý motokrosař a účastník Velké ceny České republiky v Lokti v rámci mistrovství světa, dokončil se svou KTM den fantasticky. Ve čtvrtém testu skončil desátý (opět jedno místo před Russellem), v pátém sedmnáctý a ten poslední dokonce vyhrál. Celkově mu to vyšlo za celý první den na 20. místo v hodnocení jezdců bez rozdílu tříd. První den se stal kořistí Redondiho, druhý nejlepší celkový čas naměřili Russellovi a třetí dalšímu Američanovi Tayloru Robertovi. Druhý nejlepší výkon z Čechů dnes předvedl Romančíkův kolega z World Trophy Teamu Helmich, který se umístil v šesté desítce. Dobře si vedl i Patrik Markvart, který je v hodnocení pár míst za ním. Kompletní výsledky a ohlasy českých jezdců přineseme v další zprávě.

ISDE 2016 Španělsko start

ISDE 2016 Španělsko enduro test Berbinzana

ISDE 2016 Španělsko cross test Ancín

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist