Blíží se Šestidenní, Češi už nominovali

Slovensku se dostalo té výsady, že uspořádá jubilejní 90. ročník Šestidenní - ISDE 2015. Jedna z nejstarších soutěží terénních motocyklů proběhne od 7. do 12. září na tratích v okolí Košic a Češi už nominovali své jezdce do hlavní soutěže World Trophy týmů.

Šestidenní se vrací na Slovensko po deseti letech a pojede se tam již popáté. Zúčastnit se má více než 500 jezdců, zastoupení bude mít přes 30 zemí. Dosavadní slovenské motocyklové olympiády se konaly v Považské Bystrici, a to v letech 1977, 1982, 1991 a 2005. „Předběžně se nám přihlásilo 660 jezdců z 33 zemí. Technické možnosti tratě však neumožní tak velký počet závodníků, takže jejich počet jsme museli zredukovat. Aktuální stav je 540 jezdců, finální podoba startovního pole bude známa šest týdnů před začátkem akce. Samozřejmě, konečný počet klesne, buď z důvodu zranění nebo nečekaných finančních problémů, ale jsme přesvědčeni, že limit 510 jezdců se nám podaří naplnit,“ informoval na speciální tiskové konferenci ředitel Šestidenní 2015 a viceprezident Slovenské motocyklové federace pro enduro a rally Peter Lazar.

Slovensko bude mít jako organizátor na akci široké zastoupení, když po devítileté pauze postaví na neoficiálním mistrovství světa národních týmů opět i Trophy tým. Hlavní hvězdou Slováků by měl být na Dakaru tolik úspěšný Štefan Svitko. Poprvé v historii motocyklového sportu pod Tatrami se představí i tříčlenný ženský tým. "Budeme jezdit doma, chceme se zúčastnit všech kategorií. V té hlavní bude startovat seniorský i juniorský Trophy tým, premiérově budou jezdit i slovenské dívky. Ve druhé části Šestidenní, která pojednává o klubové soutěži, jsme od Mezinárodní motocyklové federace dostali nejvyšší možný limit 12 týmů. Ostatní země postaví maximálně sedm uskupení, " dodal Lazar.

Šestici českých jezdců, kteří budou bojovat o Světovou trofej, tvoří Radek Toman (třída E3), Michal Kadleček (E2), Ondřej Helmich (E2), Patrik Markvart (E1), Jiří Hádek (E1) a Jaromír Romančík (E2). Původně byla zveřejněna také nominace českého kvarteta pro soutěž o Světovou trofej juniorů ve složení Jan Balaš (E1), Lukáš Kučera (E3), Jakub Hroneš (E1) a Martin Kulhánek (E1), ale hned poté se začalo hovořit o změnách a místo Balaše pojede ve třídě E1 Adolf Živný. Balaš bude startovat v klubovém týmu KBS-ÚAMK. 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist