Romaniacs 2021 se blíží – edice "Vertical madness reloaded“ s českou účastí

Kdo se trošku zajímá o enduro pravděpodobně ví co jsou Redbull Romaniacs. A pro ty ostatní stručné vysvětlení ... tahle pětidenní rumunská záležitost je to nejvíc, co se dá v hard enduru absolvovat. Apropo – hard enduro – ježdění v terénu, do něhož by se vám moc nechtělo ani pěšky. (níže uvedené fotografie jsou z Romaniacs 2016)

Zmiňovaný podnik se tradičně koná v okolí Sibiu, taktéž již tradičně s českou účastí. Startovní listina je rozdělena do 5ti kategorií – od nejlepších jezdců kategorie Gold přes kluky z třídy Silver, Bronze , Iron a Atom. Tahle akce byla pověstná městským prologem, kdy na jednom z bulvárů pořadatelé připravili trať plnou umělých překážek. Nesmírně atraktivní pro diváky a fotografy, pro jezdce už o něco méně, cílem bylo nezranit se a zajistit si výhodnou startovní pozici pro první offroad den. Tahle záležitost vzala loni zasvé (ano, covid) a i letos se bude prolog odehrávat krátkém okruhu někde v přírodě kousek za městem.

Další novinkou tohoto ročníku bude maratonská etapa mezi 2. a 3. offroad dnem. Závodníci se uvidí se svými doprovody v servisním bodě druhého dne, a pak až další den v polovině etapy. Tj. co si rozbijí, to si musí opravit sami za pomoci dílů a nářadí, které budou mít s sebou. Navíc spí v přírodě ve stanu či pod širákem. Pořadatel zajišťuje jídlo a pití, závodníkům přepraví na místo bivaku jejich osobní věci (spacák, stan, karimáma…) .A to bude zajímavý!

Česká účast je v tuto chvíli prezentována ve čtyřech z pěti kategorií, doufáme ve start Davida Cypriána v mezi Gold účastníky. Prozatimní seznam startujících je – ZDE

Zajímavostí se může jevit třeba start špičkového trialisty i pilota hard endura Pola Tarrese na dvouválcové Yamaze 700 Tenéré v kategorii Bronze, nebo třeba účast místního borce Manuela Genyese, jež zatím absolvoval každý ročník Romaniacs (!) a krom jiného má na triku třeba vítězství na Dakaru ve třídě Malle moto. V Gold startovce najdete i sourozeneckou dvojici Gomezových, Alfredo je zkušeným borcem a členem továrního teamu Husqvarna, jeho sestra Sandra, odchovankyně trialu, okusí letos už podruhé nástrahy nejtěžší tratě. Čechy by pak mohlo zaujmout jméno herce Honzy Revaie, který okusí nástrahy rumunské přírody v sedle dvoudobé Husqvarny ve třídě Iron.

Tento závod je rovněž součástí nově vypsaného F.I.M. mistrovství světa v hard enduru a jeho druhým kompletním závodem po italském Abestone . Tenhle podnik pořádal Michelle Bosi (sám také ex-trialista a aktální jzedec hard endura), a opravdu si dal záležet. Zde si pro vítězství dojel britský dravec Billy Bolt, následovaný Mannim Lettenbichlerem a nestárnoucím Grahamem Jarvisem. Českou vlaku jsme v závodě viděli jen u jména Vaška Nedvěda, který dokončil na úctyhodném 36. místě. Pokud vám ta pozice nepřijde jako něco, čím se měl Václav chlubit, pak vězte, že zajet tohle umístění ve světové konkurenci a po pátečním crashi, který se podepsal na motorce a především na pilotovi, chce opravdu hodně bojovné srdce a sebezapření ( a taky nějaký ty prášky na bolest). Po návratu domů nafasoval pilot berle, sádru na nohu a 6ti týdenní zákaz čehokoliv…:-)

Výsledek závodu - liquimoly_final_assoluta.pdf

VIDEO Z ABESTONE.

Informace o redaktorovi

Marek Vincík - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Jirkafz6 přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist