Motoráj Rallye 2008 – Navigační závod cestovních endur

Vydařenou akci připravili kolegové z časopisu Motoráj pro majitele cestovních endur. Vyznavači terénu a drapáku se vyřádili v okolí obce Ostružno blízko Jičína. Na nejlepší čekala lákavá cena v podobě špičkové enduro přilby Arai Tour-X.

Navigačního závodu se zúčastnilo celkem 56 jezdců, kteří se do kempu Sklář sjížděli již v pátek, aby se pozdravili se svými „soupeři“ a pokecali o svých jednostopých miláčcích. Z největší dálky přijeli motorkáři až ze Slovenska, členové Motoride z Košic. Vypsány byly tři kategorie:
jednoválce od 600 ccm,
dvouválce od 600 ccm do 800 ccm,
dvouválce nad 800 ccm.
Ve startovním poli měly největší zastoupení značky otřískané dakarskými maratóny, Honda (16 strojů), KTM (15) a BMW (13). Dalšími značkami byly Yamaha (6 motocyklů), Suzuki (4), Kawasaki a Cagiva po jednom biku. Závod, který se jel podle papírového itineráře, měřil cca 120 km, ale úplně každý najel o nějaké ty desítky kilometrů více.

Jednoválce od 600 ccm – double pro KTM

Nejslabší kategorie byla současně i nejobsazenější. Dvacet tři jezdců (nedojel pouze jeden) se muselo vypořádat s nástrahami terénů a prokázat orientační schopnosti. Náročný okruh nejrychleji objela zástupkyně něžného pohlaví Lenka Krejčí na stroji KTM LC4 640 Adventure před Tomášem Krátkým sedlající stejnou mašinu. Třetí místo obsadil Jan Šimůnek na Yamaze XT 600 E.

Dvouválce od 600 ccm do 800 ccm – vše pro „Afriku“

V této třídě první tři místa obsadila Honda s držákem Africa Twin. Na nejvyšší stupínek vystoupil Zdeněk Švanda, druhé místo bral Walter Kulhánek, a třetí skončil Petr Spodniak. S „Afrikou“ jel i borec Michal „Kutnič“ Kutman (s populárním „doktorským“ startovním číslem 46), kterého provázela neskutečná smůla v podobě dvou defektů. První bravurně spravil, se ztrátou jel dál, avšak druhý defekt byl pro něho konečnou. Z celého 14-ti členého startovního pole byl jediným.

Dvouválce na 800 ccm – souboj KTM vs. BMW

BMW a KTM, velcí rivalové, svedli souboj v rukou Petra Matuše (KTM 990 Adventure) a Tomáše Stejskala (BMW HP2). V cílí se radoval jezdec oranžové KTM Petr Matuš před Tomášem Stejskalem. Pomyslný zelený věnec si vyjel Ondřej Pařez na brutální KTM 950 Superenduro. Z devatenácti účastníků nejsilnější kategorie nevidělo cíl sedm z nich. Pro technické problémy musel odstoupit i Lukes z BMW Morava klubu, který v těžkém terénu v okolí Pecky poškodil válec svého boxera BMW R 1150 GS. Bavor ukázal, jakým je nesmrtelným strojem a Lukes v pohodě dojel s nakřápnutým válcem do depa soutěže a druhý den i do rodné Opavy.

„Orienťák“ cestovních endur byl pohodovým závodem, kde přátelská atmosféra byla viditelná na každém kroku. Po závodě si motorkáři vyměnili zážitky z tratě, projeli fotky na plátně, a organizátoři vyhlásili výsledky. Nikdo se nezranil, počasí bylo perfektní, a vše náramně vyšlo. Přejme organizátorům, ať se další ročníky Motoráj Rallye vyvedou stejně, jako letošní premiéra.
Rádi bychom poděkovali partnerům akce: A-Spirit, Y-Shop, Touratech, Sensormet, Mari Moto, Vangelas.com, Motul, Remonta, Motoride.sk a Motorkari.cz. Kompletní info naleznete na www.motoraj-rallye.cz, a co nevidět se můžete těšit na DVD z této super akce.

Stupně vítězů podle kategorií:

Jednoválce od 600 ccm
1. Lenka Krejčí (KTM) čas: 3:14 ujeto: 167 km
2. Tomáš Krátký (KTM) 3:31 180 km
3. Jan Šimůnek (Yamaha) 3:51 162 km

Dvouválce od 600 ccm do 800 ccm
1. Zdeněk Švanda (Honda) čas: 4:45 ujeto: 190 km
2. Walter Kulhánek (Honda) 4:51 186 km
3. Petr Spondiak (Honda) 4:57 162 km

Dvouválce na 800 ccm
1. Petr Matuš (KTM) čas: 3:35 ujeto: 176 km
2. Tomáš Stejskal (BMW) 3:47 160 km
3. Ondřej Pařez (KTM) 4:18 185 km

Informace o redaktorovi

Roman Kalkus - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist