Fichtel Cup Enduro 2014

Není důležitý věk, ale láska ke dvěma kolům, nasazení a kamarádi. Tak tohle moto nehledejte jinde, než na stránkách Veterán enduro – motokros klubu Náměšť nad Oslavou. Klub rok co rok pořádá velice populární Fichtl Cup Enduro a kdo byl, asi souhlasí, že plnohodnotné enduro závody probíhají, přesně podle toho, jak motto praví.

Kapitoly článku

I letos tomu nebylo jinak, a jak už se stalo dobrým zvykem, startovní pole praskalo ve švech. O závody byl opět obrovský zájem a „vyprodalo“ se během pár hodin. Vše vypuklo poslední víkend v září, kdy se na start za odbíjení desáté hodiny ranní postavila první dvojička „fichtlařů“. Každou minutu pak vyrážela na trať jedna dvojička za druhou.
Pro letošek bylo kategorií dokonce sedm a zahájení bylo v režii borců třídy I. Jawa Pionýr. Věřte, že svoje soutěžní nářadíčko mají sakramentsky naladěné a jen tak se ničeho nezaleknou. Její vítěz dokonce probrodil nejtěžší pasáž závodu, tedy řeku Oslavu, která se pochopitelně stala nejsledovanějším místem závodům. Po této bandě už vyrážejí jezdci všech ostatních kategorií. Ty jsou rozděleny takto: kategorie II, tedy 2T do 125ccm a 4T do 250 ccm, III. motocykly 2T nad 125 ccm a 4T nad 250 ccm, A. veterán – jezdci od 40 let bez rozdílu kubatur, B. veteran – jezdci od 55 let bez rozdílu kubatur.

Třešinkou na dortu náměšťského endura jsou bezesporu kategorie klasik. Zde startují jezdci na historických soutěžácích, které potěší snad každého, kdo do Náměště nad Oslavou dorazí. Klasici jsou rozděleny na dvě třídy, tedy K. veterán klasik – motocykly JAWA, ČZ a KS. veterán klasik senior – motocykly JAWA , ČZ a jezdci od 55 let. Letošní ročník přinesl slavnostní okamžik, kdy se "nejzkušenější" závodník Pavel Kretek, postavil na start svého stého enduro závodu. Gratulujeme!
Trať není žádným extrémem, a právě proto si zde na své přijde snad každý. Jedou se dva okruhy dlouhé zhruba 53 kilometrů a celá soutěž se drží pravidel klasického endura. O výsledcích víceméně rozhoduje součet časů na rychlostních zkouškách, které jsou během jednoho okruhu vždy dvě. Pokud někdo v průběhu závodů nachytá trestné minuty, ztrátu jen těžko dohání.
Než se jezdci dostali do poslední časové kontroly na náměstí, čekal je brod řeky Oslavy a je fakt, že opět dala jezdcům sakra zabrat. Podle informací byla hladina zhruba o pět centimetrů vyšší než obvykle, což pocítil každý, kdo se nedobrovolně vykoupal… a že plavců nebylo málo. Mě první průjezd celkem vyšel, ale ve druhém jsem brnknul předním kolem o kámen a už jsem letěl. Vypadalo to na skok po hlavě přes řidítka, ale nakonec jsem to nějakým způsobem ustál a měl vodu jen po kolena. Horší bylo, že motorka nechtěla čapnout, takže jsem ji musel vytlačit a resuscitovat až na břehu. Do cíle jsem pak dorazil jen tak-tak a vešel se do limitu bez penalizace.
Opět nezbývá než konstatovat, že se závody vydařily na jedničku podtrženou, a že si každý užil endura až na půdu. Je až neuvěřitelné, že se místnímu klubu stále daří enduro závody organizovat, protože vyjednávání s majiteli pozemků a další administrativa není žádná brnkačka. Proto za všem co se na akci podílejí díky a budeme se těšit na příště!

Výsledky Fichtel Cup Enduro 2014


Kategorie Veterán klasik S – Motocykly JAWA a ČZ a jezdci od 55 let:
1. Tomáš Maliňák
2. Petr Dvořák

Kategorie Veterán klasik – Motocykly JAWA a ČZ:

1. Roman Zahradník
2. Radek Zahradník
3. Pavel Kučera
4. Daniel Kučera
5. René Stodůlka

Kategorie B Veterán – jezdci od 55 let bez rozdílu kubatur:
1. Milan Kotrla
2. Karel Liška
3. Zdeněk Pešl
4. Jaromír Srněnský
5. Pavel Strýček

Kategorie A veterán – jezdci od 40 let do 54 let bez rozdílu kubatur:
1. Antonín Pražák
2. Petr Fabián
3. Štěpán Říha
4. Robert Kopeček
5. Marek Morávek

Kategorie III. – 2T nad 125 ccm a 4T nad 250 ccm:
1. Petr Kotrla
2. Jiří Klika
3. David Vítek
4. Petr Karásek
5. Jiří Kvasnička

Kategorie II. – 2T do 125 ccm a 4T do 250 ccm:
1. Martin Kulhánek
2. Pavel Jánský
3. Evžen Capizzi
4. Zdeněk Špaček ml.
5. Vláďa Novotný

Kategorie I. – do 50 ccm:
1. Vojtěch Sýkora
2. Zdenek Sadílek
3. Daniel Gašek
4. Josef Pavlíček
5. Martin Lacina

Kompletní výsledky naleznete zde. A pěknou fotogalerii od Renaty Kotrlové tady.

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)

Vyberte největšího hastrmana

  1. Hlasováno: 0x
  2. Hlasováno: 0x
  3. Hlasováno: 1x
  4. Hlasováno: 0x
  5. Hlasováno: 1x
  6. Hlasováno: 4x
  7. Hlasováno: 1x
  8. Hlasováno: 0x
  9. Hlasováno: 30x

Hlasování

Dotazník se zobrazí pouze přihlášeným uživatelům. Nejste bohužel přihlášení, tuto akci můžete provést v pravém horním rohu nebo se nově registrovat.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist