Fichtel Cup Enduro 2013

Ve chvíli, kdy na Sardinii pomalu vypuklo šestidenní šílenství, v Náměšti nad Oslavou odstartoval další ročník Fichtel Cup Enduro. Enduráci snad ani nemohli oslavit státní svátek lépe. Věřte, že si ho pořádně vychutnali.

Kapitoly článku

Závody se opět nesly pod taktovkou úžasné atmosféry a krásné trati. To vše jen umocnila různorodost startovního pole. Už od brzkého rána začalo náměstí v Náměsti nad Oslavou praskat ve švech. Opět se naskytla jedinečná příležitost omrknout v akci mašiny poslední generace po boku soutěžáků, které se před hezkou řádkou let zapsaly do historie sakra tučným písmem. Je to tím, že v Náměšti má své tradiční místo speciální kategorie Veterán klasik, ve které startují stroje Jawa a ČZ. A jak říká pan starosta, jsou ozdobou tohoto závodu a v tom mu všichni musíme dát za pravdu. Osobně si myslím, že bez nich, ale zrovna tak bez Fichtlařů, by závod ani nemohl odstartovat.
S desátou hodinou ranní své oře nakopli první soutěžící a v tu ránu se nad náměstím začal zvedat modrý dým. To proto, že do závodů vyrazili střelci na nabroušených fichtlech. Hned po nich vystartovali veteráni klasik, pak veteráni, hned po nich jezdci kategorie II (125 2T a 250 4T) a nakonec jezdci startující v kategorii III (nad 125 2T a nad 250 4T).
Závod se jel na dvě kola, přičemž jedno měřilo 54 kilometrů a pokaždé se jela dvakrát rychlostní zkouška. Ve finále časy „erzet“ rozhodly o konečném pořadí, protože jen málokdo nabral minuty za penalizaci. Bylo to tím, že závodům tradičně velice přálo počasí a trať byla skvěle „jetelná“. Pořadatelé navíc zbytečně nešponovali časy na dojezd do časové kontroly. Kdo někdy v Náměšti byl, asi dobře ví, že tyhle závody nejsou o boji s časem, ale hlavně o pohodě a jedinečné atmosféře. Ta panuje jak na trati, tak v depu. Právě proto je během celé soutěže velká legrace a je vidět, jak se všichni výborně baví.
V Náměšti jsem se na start postavil také letos. Tentokrát se mi naskytla příležitost nalepit startovní číslo na dvoutaktní Betu RR Enduro 2T 300 modelového roku 2014. Popravdě není nad to, než test ostrého endura realizovat v rámci plnohodnotného enduro závodu. To dobře ví Roman Michalík z Moto Palič, který mi ji na závody přichystal. Více se o této dvoutaktní hadimršce budete moci dočíst v nejbližší době v sekci redakční testy. Už teď ale musím prozradit, že mě dvoutaktní Beta velice mile překvapila. Jsem rád, že mi během tří hodin v sedle vyvrátila všechny předchozí reference, které pro ni nebyly zrovna lichotivé. Ano, je tvrdší a pořádně nabroušená, ale rozhodně nepostrádá hladkost a jemnost, bez kterých to při enduro soutěžích nejde.

Výsledky:



Kategorie Veterán klasik:
1. Roman Zahradník (Jawa)
2. Radek Zahradník (Jawa)
3. Jindřich Janata (Jawa-Rotax)
4. Igor Pospíšil (Jawa)
5. Ivo Gašek (Jawa)

Kategorie A veterán – jezdci od 40 let bez rozdílu kubatur
1. Jaroslav Katriňák
2. Antonín Pražák
3. Miroslav Auer
4. Pavel Cihlář
5. Petr Kohout

Kategorie B Veterán – jezdci od 55 let bez rozdílu kubatur
1. Milan Kotrla
2. Jan Poruba
3. Bohuslav Kybek
4. Čestmír Krupa
5. Zdeněk Míček

Kategorie I. do 50 ccm
1. Radim Koleček
2. Martin Lacina
3. Daniel Gašek
4. Zdeněk Bernard
5. Michal Wojnar

Kategorie II. 2T do 125 ccm a 4T do 250 ccm
1. Jiří Klika
2. Zdeněk Špaček ml.
3. Lukáš Trlica
4. Stanislav Malec
5. Adam Nedbálek

Kategorie III. 2T nad 125 ccm a 4T nad 250 ccm
1. Petr Kotrla
2. Radek Olšar
3. Jeremy Brunet Manquat
4. Matěj Pastorek
5. Petr Šupler
Kompletní výsledky naleznete zde. A pěknou fotogalerii od Renaty Kotrlové tady.

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist