10. ročník Red Bull Romaniacs

V úterý 2. července odstartuje prvním prologem jubilejní desátý ročník Red Bull Romaniacs, který organizuje skupina kolem Martina Freinademetze a je mnohými považován za jeden z nejhezčích podniků extrémního endura. Vše se odehrává v malebném prostředí rumunských Karpat a tajemné Transylvánie s centrem v Sibiu.

Kombinace extrémně náročného závodu s nádhernou přírodou Rumunska každým rokem přiláká velké množství jezdců z celého světa. V městě Sibiu se na start postaví celkem 365 závodníků z čtyřiceti zemí světa, kteří si v následujících dnech sáhnou na samé dno svých možností. Nejpočetněji je zastoupena Velká Británie, následuje Rakousko, Německo, Jižní Afrika a nechybí ani jezdci z České republiky.

Mezi jezdci jsou také dvě ženy. První je Rakušanka Veronika Dallhammerová, letuška společnosti Austrian Airlines, která skončila loni sedmá v soutěži ´Team Hobby´. Druhou ženou, která bude bojovat o titul „Královny Karpat“ bude Sorina Sanduová, rumunská marketingová manažerka, která v roce 2011 dokončila třídu ´Team Hobby´ na dvanáctém místě.
Na startu nebude chybět světová špička v čele s vítězem tří ročníků Red Bull Romaniacs Grahama Jarvise. Britský závodník v Rumunsku poprvé triumfoval v roce 2008 a je zároveň vítězem posledních dvou ročníků, čímž srovnal krok s trojnásobným vítězem Cyrilem Despresem, kterého letos může překonat a stát se tak Králem Karpat.

„Red Bull Romaniacs je mým oblíbeným podnikem od roku 2008,“ uvedl před startem závodu Gragam Jarvis. „Bylo to moje první vítězství v extrémním enduru, takže mám na to spoustu hezkých vzpomínek, ale přesto chci stále vyhrát, jako poprvé. Nejatraktivnější je na tom fakt, že nevíme co máme čekat.“
„Pro mě to bylo něco absolutně šíleného, když jsem byl poprvé v Rumunsku,“ vzpomínal Cyril Despres. „Užíval jsem si to tam. Pro mě bylo přímo neuvěřitelné jezdit celý den po kopcích Karpat nebo brodit řeky. Je to ten druh závodu, na který rozhodně nikdy nezapomenu. Dnes se ale potřebujete koncentrovat na jeden sport a to také dělám. Zaměřil jsem se na rallye. Čas, který jsem v Sibiu strávil byl neobyčejný, ale pokud ještě někdy v budoucnu pojedu extrémní enduro, tak už jenom pro zábavu.“

Desátý ročník nabídne zcela nové trasy, nové podmínky a nová dobrodružství, jejichž detaily zůstanou jezdcům utajeny až do okamžiku startu. Stejně, jak si jubilejního ročníku budou užívat závodníci, nezůstanou zkrátka ani jejich rodinní příslušníci, pro které je spolu s diváky zajištěný bohatý program.

Server Motorkari.cz má na místě svého fotografa, takže se můžete těšit na fotografie přímo z dějiště závodu.

Češi na startu Red Bull Romaniacs 2013:

#20 Martin Volný - PRO Ridesrs
#200 Zdeněk Cyprian - Experts-Team
#500 Oldřich Bražina - Hobby Team
#501 Vlastimil Stupka - Hobby Team
#502 Aleš Vondrák - Hobby Team
#503 Ondřej Rathouský - Hobby Team
#504 Jiří Fila - Hobby Team
#505 Jiří Fila, junior - Hobby Team
#561 Miroslav Otáhal - Hobby Team
#562 Richard Maršálek - Hobby Team

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist