WEC Švédsko

Stejně jako v posledních dvou letech vyrazili nejlepší světoví enduro jezdci na každoroční „zasněženou“ soutěž do severské mrazivé části Evropy. Grand Prix Maxxis Švédska totiž otevírá novou sezonu světového šampionátu endura 2008. Kolotoč Maxxis FIM WEC 2008 nabídne celkem osm podniků na území nejrůznějších koutů Evropy, přičemž český fanoušek to bude mít asi nejblíže do polského Kwidzynu, kde se borci postaví na start 14.-15.června.

Švédské městečko Őstersund, které přivítalo úvodní podnik světového endura, je domovem 53 000 obyvatel a nachází se přesně ve středu Švédského království. Zeměpisná poloha dějiště a termín závodů každoročně nahání strach jezdcům z jižních částí Evropy, naopak místní švédští a také sousední finští dravci radostně čekají na mrazivé enduro. Do zasněženého Őstersundu vyrazil Martin Pichl, aby nám v následujících řádcích a fotografiích mohl přiblížit dění úvodního podniku světového šampionátu Maxxis FIM WEC 2008.

WEC Švédsko sobota

První závodní den MS v enduru dokonale prověřil startovní pole. Skoro celá trať včetně enduro testu připomínala jednu dlouhou kolej. Ukázala se zde zkušenost seveřanů s tímto specifickým povrchem. Z našich zajel nejlépe Slovák Štefan Svitko, který jako jediný z československé výpravy v prvním kole neupadl. David Čadek a Jakub Horák budou jistě neradi vzpomínat na endurotest, kde v prvním kole předvedli dokonalé salto přes řídítka. Pádům a lehčím technickým problémům se nevyhnuli ani ostatní jezdci. Tom Sagar, jezdec KTM Farioli, skončil v nemocnici, stejně jako Francouz Bocardi, Andrea Belotti si vybral svůj velký díl smůly, když byl na přejezdu sražen automobilem, ktérý mu nedal přednost. Ze zajímavostí snad jen pár postřehů - Stefan Merriman skončil na 12.místě, Ahola na malém objemu všem vypálil rybník a vyhrál nejen třídu, ale i absolutně, motokrosař Meo - vítěz janovského indoor endura - vedl do posledního testu třídu, pak vystoupil a propadl se na čtvrté místo, juniory ovládl Roni Nikander. Všichni naši jezdci jsou zdraví a připraveni se v pokračování poprat o nějaké bodíky. Pojede se podle nových pravidel Cross test v opačném směru.


WEC Švédsko neděle

Nedělní den o světové body ve Švédsku nedopadl pro naše jezdce dobře, jako první po pádu a nevolnostech odstoupil Martin Kuklík, Víťa měl pád na na zamrzlém jezeře a narazil si ruku zraněnou v Chile, Václav Malkus „trefil“ strom a poranil si ruku. Ve třídě E1 zvítězil Fin Mika Ahola před Cervantesen a Albergonim, naši David Čadek 16.místo a Jakub Horák 17. místo. V E2 se dnes prosadil Salminen před domácím Ljunggrenem a Aubertem. Ve třídě Ě tři se opakovalo pořadí ze včerejška Aro, Tarkkala, Carlsson. Na pěkném jedenáctém místě Štefan Svitko a 16. Jura Dozsa. Po zasedání včerejší jury se vrátil do bojů Andres Eriksson. Tom Sagar dnes nejel.


Výsledky WEC Švédsko sobota:


E1

1 AHOLA Mika FIN 1 HM-HONDA
2 ALBERGONI Simone ITA YAMAHA
3 REMES Eero FIN E1 3 KTM
4 GERMAIN Marc FRA YAMAHA
5 OBLUCKI Bartosz POL HUSQVARNA
18 CADEK David CZE KTM
19 HORAK Jakub CZE KTM



E2
1 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
2 AUBERT Johnny FRA YAMAHA
3 SALMINEN Juha FIN KTM
4 SALONEN Valtteri FIN HUSABERG
5 MEO Antoine FRA HUSQVARNA

E3
1 ARO Samuli FIN KTM
2 TARKKALA Marko FIN KTM
3 CARLSSON Bjorne SWE HUSABERG
4 ERIKSSON Anders SWE BMW
5 GUILLAUME Sebastien FRA HUSQVARNA


Výsledky WEC Švédsko neděle:


E1
1 AHOLA Mika FIN 1 HM-HONDA
2 CERVANTES Ivan SPA KTM
3 ALBERGONI Simone ITA YAMAHA
4 REMES Eero FIN E1 3 KTM
5 GUSTAFSSON Niklas SWE HONDA
16 CADEK David CZE KTM
17 HORAK Jakub CZE KTM


E2
1 SALMINEN Juha FIN KTM
2 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
3 AUBERT Johnny FRA YAMAHA
4 SALONEN Valtteri FIN HUSABERG
5 MATTILA Jari FIN HM-HONDA

E3
1 ARO Samuli FIN KTM
2 TARKKALA Marko FIN KTM
3 CARLSSON Bjorne SWE HUSABERG
4 ERIKSSON Anders SWE BMW
5 GUILLAUME Sebastien FRA HUSQVARNA

Podniky WEC 2008:

15.-16. březen GP Švédska
29.-30. březen GP Portugalska
05.-06. duben GP Španělska
14.-15. červen GP Polska
19.-20. červenec GP Wales
25.-26. červenec GP Francie
27.-28. září GP Itálie
11.-12. říjen GP Evropy-Alés (Francie)

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Martin Pichl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist