WEC Španělsko

Tentokrát se světový kolotoč grand prix přestěhoval do španělského turistického střediska Sitges, asi 30 km jižně od Barcelony. Na jezdce čekal každý den tři a půl kola po cca 50 km. V každém kole byl jeden eXtrem test na místním náměstí, který jako vždy obsahoval „dvojáčky“, kamení, klády a další vychytávky, podklad byl co jiného než plážový písek.

Kapitoly článku

Sobota

První závodní den opět nepřinesl radost do českého tábora. Nejprve skončil Víťa Kuklík, po jednom odskoku na cross testu mu opět louplo v ruce, a vše završil ještě spálenými spojkovými lamelami a poruchou motoru. Pro stejný problém skončil i mladší z bratrů Martin a ta samá závada vyřadila i Juhu Salminena z prvního místa, které tak musel přenechat Jonny Aubertovi z Francie. Jonny se dostal i do celkového vedení třídy E2 a je jasné, že bodová ztráta bude Finovi chybět.

Pojďme na třídu E3, která startovala jako první. Nejvyšší bodový zisk si připsal Fin Samuli Aro, za jeho zády se seřadili dva Francouzi Nambotin a Guillaume. Marko Tarkkala se opět nevešel na bednu. Markus Kehr, který zářil v portugalské GP skončil na dvanáctém místě. Z „našich“ slovenských jezdců osmnáctý Svitko a devatenáctý Dozsa.

E2 – jak jsem se již zmínil Salminen vypadl pro závadu motocyklu a zvítězil Aubert. Antoine Meo dojel na druhém místě, bylo radost se dívat na jeho jízdu, která se vyznačovala většinou plným plynem, bohužel i hodně padal. Pro vavřínový věnec dojel Ital Alessandro Belometti. V této kubatuře nemáme české zastoupení a tak berme s povděkem za nováčka ze Slovenska Petera Králíka, který dojel při svém druhém životním startu na MS dvacátý třetí.
V nejslabší třídě máme hned dva zástupce Davida Čadka z SKMP a Jakuba Horáka z KBS. Prvně jmenovaný dojel dnes na skvělém jedenáctém místě, Davidovi vyhovovaly testy, které byly spíše krosového charakteru, kdyby nepadal na eXtrem testu mohlo to být o nějakou příčku lepší. Kuba dojel devatenáctý. Fin Mika Ahola porazil domácího Cervantese a na stupních je doplnil Eero Remes.
V juniorech zvítězil skvělý Thomas Oldrati, před domácím Oriolem Menou a Francouzem Markem Bourgeoisem. Po selhání motocyklu v Portugalsku zajel skvěle mladší z klanů Grittiů.

Neděle

Ani v neděli se jezdci nedočkaly dešťové závlahy, čekaly je kilometry plné kamení a prachu. Mika Ahola ukázal, že umí i na prašném, tvrdém jižanském povrchu a jeho forma stále roste. Kdo jiný by dokázal v domácím prostředí porazit Ivana Cervantese. Jejich souboj vyvrcholil na posledním extrému kdy na obou borcích byla znát nervozita a ještě před startem do testu si byli prohlédnout obrovské snažení nakonec Finovi podlehl o pouhých šedesátdevět tisícin.


Z našich byli ve hře David Čadek a Jakub Horák, kteří nám po závodě prozradili svoje první dojmy:
Jakub Horák:Bylo to o něco lehčí než Portugalsko, ale za to úmornější. Rychlostky mi vůbec neseděly a nebyly pro mě. Portugalsko se mi líbilo víc než tyhle závody. Zaplať pánbů tak sem neměl žádný technický problémy, jediný problém byl v jezdci.

David Čadek:Tak já jsem s výsledkem spokojený, proti Portugalsku to bylo o něco lehčí, hlavně po trati to jsem se ještě pořádně nenaučil. Bylo to ale hodně těžký a jsem rád, že jsem v cíli. Testy byly docela dobrý, až na eXtrém ten mi nešel, zatím ho nemám kde trénovat a tak to vlastně zkouším na závodech, tak trochu pro lidi. Celý víkend proběhl bez větších problémů, až na ohlý kotouč, vše fungovalo perfektně a jsem rád, že jsem to dovezl do cíle.“

Juha Salminen využil možnosti restartu, skvěle jedoucího Auberta však porazit nedokázal. Na stupních je doplnil motokrosař Antoine Meo. Slovenský jezdec Peter Králík na eXtrém testu podrobil svůj motocyklu malému tuningu a musel skončit.

E3 třída ve které máme ve startovní listině nejvíce jezdců. Do druhého dne nenastoupil Víťa Kuklík, kterého stále trápí zraněná ruka a v sobotní den přibyla do kalichu hořkosti ještě závada na motocyklu a tak jsem se zeptal jak to vlastně s naší jedničkou vypadá: „Po Portugalsku, které bylo opravdu náročné jsem nemohl s rukou moc hýbat, měl jsem ji ještě tři dny dost nateklou. První den ve Španělsku jsem cross testu skočil jeden velký odskok a v ruce mi „louplo“, bohužel jsem asi nedal zranění dostatečnou dobu na uzdravení a teď se mi to vrací. Uvidíme zda se mi povede dát zranění do pořádku na evropský šampionát na Sicílii, pokud ne dám si asi tuto sezónu pauzu a doléčím zranění. Světový šampionát stejně jako evropský se nedá jet nepřipraven na sto procent. To bohužel v současné době nejsem, je to pro mě hodně nepříjemné, ale zdraví je na prvním místě.“

Toto je velmi nepříjemná zpráva Víťo, co šestidenní tam by jsi měl být jeden z pilířů teamu? VK: „ V současné době máme za sebou tři závody MS a nikdo neví jak by měla nominace na ISDE vypadat, bohužel to vypadá, že budu klukům letos jenom fandit. Opravdu to záleží jen na zdraví. V tomto týdnu jedu opět na konzultaci k lékaři, takže uvidíme jak to bude.

Vraťme se tedy zpět ke startovnímu poli, „naše“ barvy hájili dva slovenští jezdci, Štefan Svitko na třináctém místě a za KBS jedoucí Juraj Dozsa, ten dojel sedmnáctý. Na stupeň nejvyšší vystoupil Samuli Aro, tato pozice zdá se mu býti souzená. Druhý post zaujal letos skvěle jedoucí Christophe Nambotin třetí dojel Fin Marko Tarkkala.

Světový kolotoč bude mít devět týdnů pauzu, mezi tím se někteří jezdci podívají na evropský šampionát na Sicílii a zpět do Portugalska, na domácí scéně se pojede první mistrák endura a bude pokračovat seriál XC serie.

E1
1.Ahola (Honda/FIN), 2.Cervantes (KTM/E), 3.Remes (KTM/FIN), 4.Albergoni (Yamaha/I), 5.Germain (Yamaha/F) … 11.Čadek (KTM/CZ), 19.Horák (KTM/CZ)
1.Ahola (Honda/FIN), 2.Cervantes (KTM/E), 3.Albergoni (Yamaha/I), 4. Remes (KTM/FIN), 5.Germain (Yamaha/F) … 12.Čadek (KTM/CZ), 16.Horák (KTM/CZ)

E2
1.Aubert (Yamaha/F), 2.Meo (Husqvarna/F), 3.Belometti (KTM/I), 4.Ljunggren (Husaberg/S), 5.Salonen (Husaberg(FIN) … 23.Králík (KTM/SK)
1.Aubert (Yamaha/F), 2.Salminen (KTM/FIN), 3. Meo (Husqvarna/F), 4.Thain (TM/F), 5.Dini (Yamaha/I)

E3
1.Aro (KTM/FIN), 2.Nambotin (GAS-GAS/FR), 3.Guillaume (Husqvarna/FR), 4.Tarkkala (KTM/FIN), 5.Planet (KTM/FR) … 18.Svitko (KTM/SK), 19.Dozsa (GAS-GAS/SK)
1.Aro (KTM/FIN), 2.Nambotin (GAS-GAS/FR), 3. Tarkkala (KTM/FIN), 4.Merrimann (Aprilia/AUS), 5. Guillaume (Husqvarna/FR) … 13.Svitko (KTM/SK), 17.Dozsa (GAS-GAS/SK)

EJ
1.Oldrati (KTM/I), 2.Mena (KTM/E), 3.Bourgeois (Husqvarna/FR), 4.Gritti (Beta/I), 5.Andreau (KTM/E)
1.Oldrati (KTM/I), 2.Mena (KTM/E), 3.Gritti (Beta/I), 4.Bourgeois (Husqvarna/FR), 5.Guerrero (KTM/E)

Kompletní výsledky si můžete stáhnout zde.

Informace o redaktorovi

Martin Pichl - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist