Tituly už mají jisté Nambotin a Renet

Ačkoli do konce letošního endurového mistrovství světa zbývá ještě jeden závod, o dvou majitelích titulů v hlavních třídách už je rozhodnuto. V E1 se stal mistrem světa Francouz Christophe Nambotin na KTM, v E2 exceloval jeho krajan Pela Renet na Husqvarně.

Předposlední, šestý závod seriálu 2014 Maxxis World Enduro Championships se jel jako Acerbis Grand Prix Itálie na tratích v okolí Lumezzane. V sobotu udělal svým přesvědčivým vítězstvím důležitý krok k prvnímu světovému titulu mezi dospělými mladý Tasmánec Matt Phillips (KTM). Loňský juniorský šampion se už na prvním testu dostal do vedení ve třídě E3, zajel nejrychlejší časy na prvních šesti z devíti testů a vybudoval si takový náskok, který mohl ztratit jen vlastní hrubou chybou. Po svém vítězství řekl: „S tím, jak šel den, jsem víc než šťastný. Od startu jsem jel přesně to, co jsem potřeboval, abych se dostal do čela, a ani pak jsem nezvolnil. Cítím se skvěle.“ Za Phillipsem jel dlouho jako druhý Estonec Aigar Leok (TM), který tak měl našlápnuto ke svému nejlepšímu výkonu v letošní sezoně, ale chyba v posledním kole umožnila Španělu Ivanu Cervantesovi (KTM), aby se před něj dostal. Leok i tak vybojoval své první letošní podium.
Ve třídě E1 se v sobotu k titulu přiblížil i Francouz Christophe Nambotin. Loňský mistr světa E3 ani po přestupu do nižší kubatury nenechává nikoho na pochybách, jak kvalitním je jezdcem. Sobotu ovládl od samého začátku, kdy se dostal do čela, a pak si už jen pořád navyšoval svůj náskok až do cíle. Bylo jasné, že v neděli ho titul nemine. „Byl to skvělý den. Jel jsem soustředěně a nedělal žádné chyby. Věřím, že zítra získám svůj první světový titul ve třídě E1,” uvedl Nambotin. Za ním se po velké bitvě s Finem Eerem Remesem (TM) umístil na druhém místě Francouz Anthony Boissiere na továrním Shercu.
Obhájce titulu ve třídě E2 Alex Salvini (Honda) má za sebou pernou sezonu, pronásledovala ho zranění. Alespoň před svými domácími fanoušky si spravil náladu a v sobotu vyhrál svůj první letošní den. K tomu potřeboval odrazit útok Francouze Pely Reneta, který velmi pomalu začal, ale pak zrychloval tak, až málem dojel i leadera. Nakonec se ale spokojil s druhým místem před Španělem Lorenzo Santolinem (Sherco), který třetím místem vybojoval své první světové podium v životě. Do závodu nastoupil jako host i slavný Polák Taddy Blazusiak (KTM) a vedl si skvěle až do svého pádu zhruba v polovičce soutěže. Dokončil jako pátý.
Neděle pak přinesla šok, když se na titul ve třídě E3 aspirující Australan Matthew Phillips už v první kole vážně zranil a jeho vyhlídky teď nejsou nejrůžovější. Jezdci se dostala noha mezi jeho motorku KTM 300 EXC a velký kámen a výsledkem byla několikanásobná fraktura končetiny. Phillips už má po operaci a ještě si chvilku poleží v nemocnici kvůli možnému vzniku infekce. I když v neděli nezískal ani bod, má stále v čele MS náskok 11 bodů na Cervantese. Připomeňme, že poslední závod MS se jede za necelých šest týdnů (13-14. září) ve Francii. Snad bude mít jezdec dost času na uzdravení…Za těchto okolností vyhrál neděli domácí Oscar Balletti na další KTM před britským matadorem Davidem Knightem na stroji stejné značky.
Ačkoli Nambotin potřeboval v neděli urvat jen pár bodíků, aby si zabezpečil předčasně titul, jel jako k ohni a opět suverénně vyhrál. Oslavy v cíli tak mohly vypuknout naplno. „To je   pro mne velmi zvláštní moment. Přejít na E jedničky, to byla velká výzva. Byla to těžká sezona, ale dal jsem do toho 100 procent úsilí po celou sezonu,“ uvedl Francouz. A k oslavám se brzy přidal i jeho krajan Renet, který v Itálii předčasně získal titul ve třídě E2. Zopakoval tak svůj triumf zpřed dvou let. V prostřední třídě dovršil svůj double v neděli Alex Salvini, Renetovi stačilo k zisku titulu uhájit třetí místo. „Neumím ty fantastické pocity slovy vůbec popsat. Dnes to bylo těžké, hlavně kvůli dešti, ale já se prostě zkoncentroval na zisk titulu a ono to vyšlo,“ řekl Renet. Polák Taddy Blazusiak si oproti sobotě o jedno místo polepšil. 

Výsledky Velké ceny Itálie

Sobota


E1
1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 BOISSIERE Anthony FRA SHERCO
3 REMES Eero FIN TM
4 GUERRERO Cristobal ESP KTM
5 OLDRATI Thomas ITA HVA
E2
1 SALVINI Alex ITA HONDA
2 RENET Pierre Alexandre FRA HVA
3 SANTOLINO Lorenzo ESP SHERCO
4 BLAZUSIAK Taddy POL
5 MENA Oriol ESP BETA 
E3
1 PHILLIPS Matthew AUS KTM
2 CERVANTES Ivan ESP KTM
3 LEOK Aigar EST TM
4 JOLY Jérémy FRA KTM
5 ALBERGONI Simone ITA KTM

Neděle

E1
1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 GUERRERO Cristobal ESP KTM
3 OLDRATI Thomas ITA HVA
4 TARROUX Jeremy FRA SHERCO
5 BETRIU Jaume ESP HVA

E2
1 SALVINI Alex ITA HONDA
2 SANTOLINO Lorenzo ESP SHERCO
3 RENET Pierre Alexandre FRA HVA
4 BLAZUSIAK Taddy POL
5 MENA Oriol ESP BETA

E3
1 BALLETTI Oscar ITA KTM
2 KNIGHT David GBR
3 JOLY Jérémy FRA KTM
4 ALBERGONI Simone ITA KTM
5 CERVANTES Ivan ESP KTM 

Celkově před posledním závodem

E1
1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM 231  
2 REMES Eero FIN TM 177   
3 GUERRERO Cristobal ESP KTM 176  
4 BOISSIERE Anthony FRA SHERCO 145 
5 TARROUX Jeremy FRA SHERCO 142 

E2
1 RENET Pierre Alexandre FRA HVA 218   
2 SALVINI Alex ITA HONDA 168
3 AUBERT Johnny FRA BETA 162  
4 SANTOLINO Lorenzo ESP SHERCO 142   
5 MEO Antoine FRA KTM 114 

E3
1 PHILLIPS Matthew AUS KTM 194   
2 CERVANTES Ivan ESP KTM 183   
3 BELLINO Mathias FRA HVA 148
4 CORREIA Luis PRT BETA 131   
5 SEISTOLA Matti FIN SHERCO 127 

Junioři
1 MCCANNEY Daniel GBR BETA 226   
2 REDONDI Giacomo ITA BETA 204  
3 LARRIEU Loïc FRA HVA 182   
4 MCCANNEY Jamie GBR HVA 96  
5 MORI Nicolo ITA KTM 93   
  
Youth Cup 125cc  
 
1 SORECA Davide ITA YAMAHA 183   
2 ELOWSON Albin SWE HVA 173    
3 HERRERA Benjamin CHL TM  137  

Ženy

1 SANZ Laia ESP HONDA 117  
2 DANIELS Jane GBR HVA 105 
3 GARDINER Jessica AUS SHERCO 84

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist