První dva dny v italském Spoletu, dějišti MS v enduru

V šest odpoledne začíná prologem třetí podnik Mistrovství světa endura v Itálii ve městě Spoleto. Na pozvání od italského pořadatele sem přijel hájit české barvy Ondřej Helmich. Pozván byl i Patrik Markvart a Jiří Hádek, všichni tři členové bronzového Trophy týmu, ale pro nedoléčená zranění obou jezdců se nemohou zúčastnit.

Účast na podniku MS endura je brána jako příprava českého jezdce na seriál mistrovství Evropy, ve kterém jej již odjeta první soutěž a též příprava pro nadcházející Šestidenní, která se jede ve Francii. Po úspěšné loňské sezoně bychom chtěli, aby se čeští jezdci vraceli zpět do vrcholných soutěží nejen mistrovství Evropy, ale i do seriálu mistrovství světa. Pro Ondřeje to je první start v této prestižní světové soutěži, kterou pojede společně s největšími hvězdami endura. Tato soutěž ale není pro něho prioritní. Je to bráno jako příprava před nadcházející evropskou soutěží, ve které mu půjde o medaili a z tohoto důvodu není třeba zbytečně riskovat.

Po příjezdu do místa konání MS endura v krásném italském městě Spoleto jsme se vydali s Ondřejem Helmichem na prohlídku testů. Jako první jsme zvolili ten nejdelší a to enduro test. Prošli jsme ho za dvě hodiny a podle najíždějícího jezdce Maurizia Micheluze se bude jezdit okolo jedenácti minut. Úvodní část tohoto testu se jede ve vyschlém řečišti, které je hodně kamenité a přejíždějí se tam čtyřikrát betonové hráze, které tam byly vybudovány pro zadržení prudké horské vody pří tání v jarních měsících.

Po této pasáží, která tvoří jednu třetinu testu následuje prudký výjezd, který se je velmi podobný tomu, jaký se jezdí v časových kontrolách na soutěžích pořádaných v Itálii. Úzké chodníkové stoupání, které je z levé do pravé zatáčky a prudce stoupá vzhůru.

Při dosažení vrcholu kopce následuje velice obtížný úzký sjezd, jehož podklad tvoří vlhké pevné kameny. Po prohlídce tohoto úseku se dá předpokládat, že motocykl půjde velmi obtížně přibrzďovat. Poté následuje další pasáž, která je namotaná na louce a z ní opět jezdci vjedou velice rychlou kamenitou cestou do prudkého stoupání v délce přibližně kilometr.

Po dosažení vrcholu, na kterém je telefonní převaděč, opět klesají na již zmíněnou louku kamenitými, úzkými, uklouzanými kaňonky a rychlou pasáží na louce se blíží ke konci testu.
Další test, který byl v pořadí, byl cross test. Tento test byl o hodně kratší. Je postaven na louce se suchým travnatým povrchem.

Většina obtížných zatáček je vytvořena na šikmých stráních, kde se střídají pomalé úseky s rychlými. Tento test se nejvíce podobá testům, které se jezdí u nás. Třetím testem, který jsme absolvovali, byl extrém test. Jeho délka bude okolo tří minut. Tento test bude velice technicky náročný.

Některé výjezdy extrém testu jsou postaveny na hranici sjízdnosti. U nejprudšího výjezdu je připravena objízdná trasa, která však není o moc snadnější. Na čas je však o hodně delší. Obtížnost a schopnost tohoto testu záleží na rozhodnutí a schopnostech samotného jezdce.

Dnes jsme v dopoledních hodinách opět prošli celý enduro test a poté jsme se přesunuli na poslední test a tím je prolog, který se v pátek v podvečer jede jako samostatný závod a v sobotu a v neděli, zde na tomto testu jezdci zakončí svůj den. Tento test pojedou pouze jednou a to v posledním kole.

Prolog se pojede paralelně se dvěma jezdci najednou. Trať prologu (závěrečného testu obou dní) obsahuje technické trialové úseky. Jedním z nejobtížnějších úseků bude přejezd dřevěným bazénem napuštěným vodou.

Podle dostupných informací o trati soutěže se dá předpokládat, že trať (přejezd) bude velice obtížná vedená po klasických italských horských pěšinách. Dnes byla poslední možnost vyzkoušet motocykl na tréninkové trati, která byla kousek od depa. Poté si již Ondřej připravil svůj motocykl na zítřejší přejímky. Administrativní a technická přejímka začíná od 11.00 hodin. V 16.00 následuje rozprava s jezdci a v 18.00 hodin se první jezdci vydají na start prologu.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist