Premiérové vítězství Santolina přišlo v Itálii

Seriál Maxxis FIM Enduro World Championship 2015 má za sebou deset ze 14 bodovaných závodů a v žádné třídě se zatím nerýsuje jistý kandidát na světový titul. Překvapením víkendové Velké ceny Itálie v Rovettě bylo premiérové vítězství bývalého juniorského šampiona Španěla Lorenza Santolina na stroji Sherco ve třídě E1.

Pátou letošní enduráckou Velkou cenou byla GP Acerbis of Italy. Jelo se za parádního počasí před velkými davy fanoušků. Francouz Antoine Meo, tovární jezdec KTM, si dal před víkendem závazek, že z Itálie neodjede bez vítězství a svůj slib splnil. V sobotu prohrál ve třídě E2 s obhájcem titulu a svým krajanem Pelou Renetem na Husqvarně, v neděli mu ale porážku vrátil. Pomohl mu k tomu výborný start, vítězství na prvních čtyřech testech, a pak vyrovnaná jízda bez chyb. "Byl to další těžký den s obtížnými a technickými speciály. Cítil jsem, že jedu mnohem lépe než v sobotu, měl jsem svůj stroj víc pod kontrolou a dělal méně chyb. A to nakonec vedlo ke kýženému vítězství, vzhledem k vývoji šampionátu pro mne velice důležitému," řekl Meo v cíli. Renet nejel špatně a nedělal ani mnoho chyb, ale na Mea zkrátka neměl. Třetí místo ze soboty zopakoval miláček domácích fanoušků Alex Salvini (Honda), i když chtěl rozhodně víc. Byl ale lehce limitován zraněním ruky ze soboty. Čtvrté místo patřilo Španělu Jaume Betriu (Husqvarna) a páté Francouzi Loicovi Larrieu (Sherco). Šampionát třídy E2 vede Meo o 13 bodů před Renetem.

Nejlepším možným způsobem oslavil své nedělní narozeniny Australan Matt Phillips. Obhájce titulu a tovární jezdec KTM završil svůj italský double v nejsilnější třídě E3. První dva testy sice prohrál s Francouzem Mathiasem Bellinem (Husqvarna), ale pak se rozjel k suverénnímu výkonu a v cíli měl na svého obvyklého soupeře náskok 34 sekund. "Tím vítězstvím jsem dal sobě ten nejlepší dárek k narozeninám. Mathias tvrdě útočil hlavně ze začátku, ale já s ním byl stále v kontaktu a věděl jsem, že mám pořád ještě nějaké zrychlení v zásobě," řekl Phillips. Bellino uvedl, že ztratil dvacet sekund na úvodním enduro testu a to ho stálo první pozici. Třetí místo a nejlepší výsledek sezony si zajistil Francouz Antoine Basset na KTM. Phillipsovi ani double nestačil k tomu, aby se dostal do čela seriálu. Stále má na Bellina ztrátu 16 bodů.

Bývalý juniorský mistr světa a velký talent španělského endura Lorenzo Santolino měl na svém Shercu už skvělou sobotu, kdy až v závěru přišel o místo na bedně. V neděli už ale získal zasloužené první vítězství mezi dospělými hlavně proto, že nezopakoval sobotní chyby. Jeho triumf je o to větší, že dokázal za svými zády udržet hvězdy třídy E1 Fina Eera Remese (TM) a francouzského mistra světa Christophe Nambotina (KTM). "Cítím se parádně, toto premiérové vítězství si budu dlouho pamatovat. Celý víkend jsem jel dobře, škoda těch chyb, které mne stály lepší umístění v sobotu. Věděl jsem, že nám rychlost a dnes jsem to potvrdil," řekl Santolino. Sobotní vítěz Remes sice nenašel odpověď na útoky Santolina, druhým místem se ale dostal do čela mistrovství světa. O jediný bod před Nambotina, který si stěžoval na zraněné koleno. Mezi juniory byl v neděli nejrychlejší Brit Steve Holcombe na Betě.

Výsledky Velké ceny Itálie

E1, sobota

1 REMES Eero FIN TM
2 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
3 MCCANNEY Daniel GBR HVA
4 SANTOLINO Lorenzo ESP SHERCO
5 BOURGEOIS Marc FRA YAMAHA

E1, neděle

1 SANTOLINO Lorenzo ESP SHERCO
2 REMES Eero FIN TM
3 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
4 ALBERGONI Simone ITA KAWASAKI
5 MCCANNEY Daniel GBR HVA

E1, celkově

1 REMES Eero FIN TM 181
2 NAMBOTIN Christophe FRA KTM 180
3 MCCANNEY Daniel GBR HVA 129 
4 SANTOLINO Lorenzo ESP SHERCO 128
5 BOURGEOIS Marc FRA YAMAHA 110

E2, sobota

1 RENET Pierre Alexandre FRA HVA
2 MEO Antoine FRA KTM
3 SALVINI Alex ITA HONDA
4 BETRIU Jaume ESP HVA
5 LARRIEU Loïc FRA SHERCO

E2, neděle

1 MEO Antoine FRA KTM
2 RENET Pierre Alexandre FRA HVA
3 SALVINI Alex ITA HONDA
4 BETRIU Jaume ESP HVA
5 LARRIEU Loïc FRA SHERCO

E2, celkově

1 MEO Antoine FRA KTM 188
2 RENET Pierre Alexandre FRA HVA 175
3 SALVINI Alex ITA HONDA 157 
4 BETRIU Jaume ESP HVA 111 
5 LARRIEU Loïc FRA SHERCO 109

E3, sobota

1 PHILLIPS Matthew AUS KTM
2 BELLINO Mathias FRA HVA
3 LEOK Aigar EST TM
4 BASSET Antoine FRA GAS-GAS
5 BALLETTI Oscar ITA KTM

E3, neděle

1 PHILLIPS Matthew AUS KTM
2 BELLINO Mathias FRA HVA
3 BASSET Antoine FRA GAS-GAS
4 CORREIA Luis PRT BETA
5 MONNI Manuel ITA TM

E3, celkově

1 BELLINO Mathias FRA HVA 177
2 PHILLIPS Matthew AUS KTM 161 
3 SEISTOLA Matti FIN SHERCO 132 
4 LEOK Aigar EST TM 129 
5 CORREIA Luis PRT BETA 99

Junioři, sobota

1 MCCANNEY Jamie GBR HVA
2 HOLCOMBE Steve GBR BETA
3 REDONDI Giacomo ITA BETA
4 BRESOLIN Matteo ITA KTM
5 OLIVEIRA Luis PRT YAMAHA

Junioři, neděle

1 HOLCOMBE Steve GBR BETA
2 MCCANNEY Jamie GBR HVA
3 REDONDI Giacomo ITA BETA
4 BATTIG Alessandro ITA HONDA
5 BRESOLIN Matteo ITA KTM

Junioři, celkově

1 MCCANNEY Jamie GBR HVA 183 
2 REDONDI Giacomo ITA BETA 155 
3 HOLCOMBE Steve GBR BETA 141
4 BATTIG Alessandro ITA HONDA 117
5 OLIVEIRA Luis PRT YAMAHA 100

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist