Před startem endurového MS, třída E2

Pomalu se blíží endurové mistrovství světa, a tak ja na čase podívat se, co nás v roce 2015 ve třech hlavních třídách čeká. Začínáme s E2, která je už roky nejvyrovnanější a tím pádem i nejzajímavější. Připomeňme si, že sedmidílný šampionát startuje o víkendu 18. až 19. dubna v chilské Talce.

Prostřední třídu E2 (dvoutakty do 250 ccm a čtyřtakty do 450 ccm) nepostihly žádné významné změny. Do nižší E1 odešel Španěl Lorenzo Santolino a pojede tam tovární Sherco. Naopak přišli Ital Deny Philippaerts (Beta) a Francouz Loïc Larrieu (Sherco), spolu s nimi pak pár dravých mladíčků. Takže je jasné, že E2 bude opět velkou bitvou o titul mezi čtyřmi zkušenými vlčáky Renetem, Salvinim, Meem a Aubertem.
 
Pierre-Alexandre Renet (Francie – Husqvarna): Mistr světa této třídy z let 2012 a 2014 si uvědomuje, že obhajoba nebude snadná. Sám tvrdí, že se musí vyvarovat chyb a pádů, jak se mu to stalo v sezoně 2013, kdy titul musel na rok přenechat Italu Alexi Salvinimu. „Tehdy jsem si myslel, že jako šampionovi se mi nemůže nic stát. Nebyl jsem tak opatrný, jak bych měl být, a párkrát jsem se pořádně vyválel. Toho se rozhodně letos vyvaruju,“ slíbil Francouz, známý pod přezdívkou Pela, který se i letos může spolehnout na kompletní tovární podporu firmy Husqvarna. Záda mu bude krýt katalánský sympaťák Jaume Betriu, který vloni při své teprve druhé plné sezoně mezi dospělými udělal celkové šesté místo v E1. Letos bude chtít do Top 5 ve vyšší kategorii.
Alex Salvini (Itálie – Honda): Squadra Azzura už zažívala v endurovém mistrovství světa lepší časy. Jejím největším je už několik sezon Salvini, přezdívaný Rocky. Loňskou obhajobu měl značně ztíženou tím, že šel do úvodních závodů s ne zcela doléčenou zlomeninou zápěstí. Pak se sice rozjel, ale dokázal vyhrát jen oba italské závody a to bylo na titul málo. Na Reneta mu chybělo propastných 56 bodů. Druhé místo ale vzal a o to více se zaměřil na zimní přípravu. Navíc jeho výhodou bude, že tento ročník MS startuje v chilské Talce, kde se mu v minulosti velmi dařilo. 
Johnny Aubert (Francie – Beta): Dávný dvojnásobný mistr světa pojede druhou sezonu na Betě pod vedením zkušeného manažera Fabrizia Diniho a celý italský tým mu hodně věří. Zkušeností a rychlosti má třetí muž loňských tabulek na rozdávání, potřebuje přidat na vyrovnanosti, aby toskánské továrně získal vytoužený titul. Dvojkou u Bety bude Španěl Oriol Mena, juniorský mistr světa z roku 2009. Na Betě pojede druhou sezonu, vloni skončil celkově pátý. 
Antoine Meo (Francie – KTM): Vloni to měl skvělý jezdec s přezdívkou Aligátor skvěle rozjeté, když z prvních šesti dnů čtyřikrát vyhrál a dvakrát skončil druhý. Jeho naděje ale vyhasly během Velké ceny Finska, kde drsně havaroval a kvůli těžkému zranění už jsme ho do konce sezony neviděli. Nyní je ale několikanásobný mistr světa zpět s plnou parádou a také skvělé připravený. Suverénně vyhrál Assoluti d’Italia a s plnou tovární podporou KTM bude zřejmě největším favoritem MS 2015, stejně jako hvězdou týmu Francie na letošní Šestidenní.  
Z dalších jezdců by se mohli sem tam prosadit vloni osmý Mirko Gritti (Itálie – Kawasaki v barvách týmu M.C.T Motorace), Romain Dumontier (Francie – Yamaha), který byl vloni překvapivě na podiu finálového podniku v Brioude, možná i Victor Guerrero (Španělsko – KTM). Startovní pole ještě doplní Loïc Larrieu (Francie – Sherco), Jamie Lewis (GB – Sherco), Nicolo Mori (Itálie – KTM), Eloi Salsench (Španělsko – Gas Gas), vloni ještě junior Rannar Uusna (Estonsko – TM) nebo již zmíněný Deny Philippaerts (It – Beta), kterému se vloni v nejsilnější třídě příliš nedařilo.

Poslední mistři světa třídy E2

2014 : RENET (Husqvarna – Francie)
2013 : SALVINI (Honda – Itálie)
2012 : RENET (Husaberg – Francie)
2011: MEO (HVA - Francie)
2010: AHOLA (Honda - Finsko)
2009: AUBERT (KTM - Francie)
2008: AUBERT (Yamaha - Francie)
2007: AHOLA (Honda - Finsko)
2006: ARO (KTM – Finsko)
2005: ARO (KTM – Finsko)
2004: SALMINEN (KTM – Finsko)

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist