Obhájí světový titul v E3 mladý Phillips?

Jako poslední z hlavních tříd endurového mistrovství světa 2015, které začíná už tento víkend v chilské Talce, vám představíme nejsilnější kategorii E3. Titul bude obhajovat famózní australský jezdec Matthew Phillips, který vloni hned po přestupu z juniorů v sedle tovární KTM totálně zválcoval celou konkurenci.

Kategorie Enduro 3 je vypsána pro dvoutaktní stroje 290 ­‐500 ccm a čtyřtaktní motocykly o objemu nad 470 ccm. Vloni mladičký Australan Phillips překvapil všechny experty, hlavně svým útokem ve druhé půli šampionátu. Letos to údajně bude mít obtížnější. Specializované endurové magazíny předpovídají, že zavařit mu mohou několikanásobný mistr světa Španěl Ivan Cervantes, neustále se lepšící Fin Matti Seistola nebo Francouz Mathias Bellino.
Matthew Phillips (Austrálie – KTM): Celou zimu koketoval s přestupem do prostřední a nejvíce vyrovnané třídy E2, ale nakonec se nechal vedením KTM přesvědčit a zůstal v E3. Protinožec byl jako vůbec první endurák v historii korunován mistrem světa mezi dospělými hned ve své první sezoně po přechodu z juniorů a zůstává největším favoritem také letošního seriálu. Pokud předvede takovou formu jako vloni ve Francii během posledního podniku mistrovství světa, bude jen těžko k poražení.
Ivan Cervantes (Španělsko – KTM): Jezdec s přezdívkou Torito už má, zdá se, to nejlepší za sebou, ale je třeba pořád s ním počítat, hlavně když má za sebou plnou tovární podporu KTM. Vloni byl na nejlepší cestě získat svůj v pořadí už pátý titul kariéry, ale pak si poranil kotník a Phillips byl nakonec nad jeho síly. Nyní se znovu zranil (tentokrát rameno) v zimní přípravě a zůstává otázkou, jak bude Španěl na zahájení sezony připraven fyzicky.
Matti Seistola (Finsko – Sherco): Vloni jel poprvé kategorii E3 a také poprvé na Shercu a bylo z toho hned třetí místo celkově. Před startem MS 2015 Fin sebevědomě hlásí :“Nechci nic jiného než světový titul!“ Pro naplnění tohoto cíle udělal opravdu hodně, s náročnou přípravou se skryl před veřejností i na odlehlých a mimořádně těžkých skandinávských terénech. Pokud by se mu podařilo na titul dosáhnout, byl by první nejen pro něj, ale i pro továrnu Sherco.
Mathias Bellino (Francie – Husqvarna): Juniorský mistr světa z roku 2012 měl vloni silně rozporuplnou sezonu. Neustále bojoval o podia, přesvědčivě vyhrál Velkou cenu Švédska, ale pak si potrhal vazy během francouzského mistráku a nemohl jet Grand Prix Itálie a Francie. Výsledné 4. místo ale bral a nyní, když nezávodil osm měsíců, je pořádně vyhladovělý. Experti už roky tvrdí, že Bellino je největší budoucností endura.
Další jezdci:
Aigar Leok (Estonsko – TM): Pro zkušeného veterána byla loňská sezona zklamáním. Šel do ní jako vicemistr světa, takže na výsledné páté místo nevzpomíná v dobrém ani on, ani továrna TM.
Luis Correia (Portugalsko – Beta): Portugalsko má věhlasné renomé na Dakaru, ale v klasickém enduru je známé pouze díky Luisovi. Ten bude letos chtít sem tam vybojovat podium.
Jérémy Joly (Francie – KTM): Nepojede přímo s tovární podporou KTM, ale v barvách francouzského dovozce. Vloni dlouho držel třetí místo celkově, ale ve finále si zlomil kličku a ztratil příliš bodů, než aby bronz udržel. Také JJ, stejně jako Correia, se zaměří na zisk jednotlivých pódií.
Jérémy Tarroux (Francie – Sherco): Přišel do továrního týmu Sherca jako kvalitní náhrada za veterána Fabiena Planeta, který pověsil řídítka na hřebík.
Thomas Oldrati (Itálie – Husqvarna): Kdy už tento jezdec konečně naplní svůj potenciál? 
Jonathan Barragan (Španělsko – Gas Gas): Bývalý skvělý motokrosař světové úrovně se vloni stal Nováčkem roku endurového MS. 
Antoine Basset (Francie – Gas Gas): Věrnost až za hrob - pojede Gas Gas devátou sezonu po sobě.

Poslední mistři světa E3

2014: PHILLIPS (KTM – Austrálie)
2013: NAMBOTIN (KTM – Francie)
2012: NAMBOTIN (KTM – Francie)
2011: AHOLA (Honda - Finsko)
2010: KNIGHT (KTM - GB)
2009: CERVANTES (KTM – Španělsko)
2008: ARO (KTM – Finsko)
2007: CERVANTES (KTM - Španělsko)
2006: KNIGHT (KTM - GB)
2005: KNIGHT (KTM - GB)
2004: ARO (KTM – Finsko)

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist