MS v enduru odstartoval víkend v německém Dahlenu

Na první podnik MS Enduro GP do německého Dahlenu se vydali někteří jezdci české endurové reprezentace - Patrik Markvart, Jiří Hádek, Adolf Živný, Robert Friedrich a Jakub Marek, který však startoval v německém mistráku.

Světové podniky se jezdí vždy jako třídenní. V pátek startují prologem a další dva dny se jede klasická soutěž. Pořadatel připravil čtyři měřené rychlostní zkoušky na kolo. Dva enduro testy, cross test a extrém test. Délka jednoho kola byla 65 km a jelo se ve tvaru osmičky.

Páteční prolog začínal v podvečerních hodinách a první se na start postavili jezdci německého mistráku. V 19:00 hodin se na start začali stavět jezdci nejslabší kategorie a to Youth. Potom šli na řadu Junioři 1, 2 a jako poslední přišli na řadu jezdci Enduro GP. Prolog jezdci jeli již za umělého osvětlení. Jezdí se ve dvojici paralelně na trati z uměle vytvořených překážek tj. klád, kamenů, pneumatik a ve tvaru osmičky. Konec prologu byl v pozdních večerních hodinách. Prolog je počítán jako první měřená rychlostní zkouška do sobotní soutěže.

Start sobotní a nedělní soutěže byl v 9:00 hodin na místním náměstí, které sloužilo jako uzavřené parkoviště pro motocykly a bylo od depa vzdáleno asi 2 km. Atmosféra na startu byla skvělá a diváci byli dost slyšet s každým nastartováním motoru a tak tomu bylo i na trati.

Jezdci se po startu vydali do první půlky kola, kde na ně čekaly hned tři testy. První absolvovali extrém test. Tento test jezdci znali, neboť polovina testu byla použita z pátečního prologu a druhá polovina byla namotaná na poli. Z tohoto testu jezdci přejeli na enduro test. Dosti technicky náročný test, který byl pořadateli připraven celý v lese.

Třetím testem na který se jezdci vydali byl cross test v místním motokrosovém areálu. Tento test byl hodně rychlý. Vypalovačka na krose a přilehlé louce, dlouhé rovinky. Část testu byla vedena i lesem, který však nebyl technicky náročný, byl pěkně do jízdy. Po tomto testu se jezdci vydali do depa, kde byla časová kontrola. Po časovce na jezdce čekala druhá část kola, kde se nacházel čtvrtý test.Ten byl postaven ve zdejším kamenolomu a byl velice technicky náročný. Krosová část se skoky, tobogany střídala část extrémní tj. pražce, klády, kameny, pneumatiky, přejezd bažinou a k tomu technické lesní pasáže. Konec kola byl opět v depu, kde proběhly všechny časové kontroly.

Patrik Markvart, jezdec Jarsen týmu, si svoji premiéru tady v Dahlenu odbyl před dvěma roky, kdy sem jel na německý mistrák v rámci přípravy na sezonu. Patrik zde skončil v nemocnici se zlomeninou lýtkové kosti a bylo po celé sezoně. Tento víkend při světovém šampionátu ve třídě Enduro GP bral body za sedmé a šesté místo. V součtu bodů je z toho šesté místo ve třídě. „V sobotu jsem bojoval o 5.místo, ale přišel pád a velká ztráta. Neděli jsem začal podstatně lépe, ale v druhém kole na extrému přišly dva pády a kontakt o dobré umístění byl pryč,“ zhodnotil svůj výkon Patrik.

Jiří Hádek ve třídě Enduro GP 3 sesbíral body za desáté a deváté místo. Se svým výkonem nebyl spokojený. Tento víkend byl pro něho rozjezd před nadcházejícím podnikem Mistrovství Evropy endura, kde by měl obhajovat ve třídě Over 250 2t titul Mistra. Adolf Živný ve třídě Junior 1 získal body za dvě jedenáctá místa a domů si odváží 10 světových bodů. Robert Friedrich ve třídě Youth vybojoval tři světové body za třinácté místo v neděli.


Člen ACCR Czech Talent Týmu Kryštof Kouble, který se celou zimu připravoval na tento světový šampionát, se prvního startu nezúčastnil. Kryštof měl během týdne vysoké teploty a tak doktor nedoporučil start na prvním podniku MS. „Člověk se může cítit v top formě, mít najezděno x moto hodin, ale i přesto se může stát, že bude koukat na úvodní podnik Enduro GP z domova. V pondělí mě přepadla vysoká teplota, která přetrvávala do čtvrteční noci. Děkuji moc všem a ještě jednou se omlouvám těm, kteří se na mě těšili,“ uvedl Kryštof, který úvodní podnik MS sledoval z postele.

Za čtrnáct dní startuje první podnik evropského šampionátu endura a to v Portugalsku ve městečku Gois. Tam už bude Kryštof při síle a pustí se s vervou do bojů o první evropské body. Stejně tak i ostatní jezdci české endurové reprezentace.

První podnik MS vyhrál Steve Holcombe, druhý skončil Bradley Freeman a třetí místo získal Daniel McCanney.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JardaKTM přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist