MS: Antoine Meo si s předstihem zajistil titul v E2

Endurové mistrovství světa má za sebou už svůj předposlední díl. Na premiérovou Grand Prix Andorry bude v dobrém vzpomínat Francouz Antoine Meo, který ziskem prvního a třetího místa se svou Husqvarnou 310 obhájil titul v kategorii E2 už před závěrečným podnikem MS, který se jede 1. a 2. října ve Francii.

Antoine Meo si svou korunovaci vysloužil v sobotním závodě, který v pyrenejských terénech s přehledem vyhrál. V neděli mu už pouze stačilo udržovat tempo a dojet si v pohodě pro třetí místo. V čele kategorie E2 má už takový bodový náskok, že ve dvou samostatných jízdách v domovské Francii nemůže být předstižen, i kdyby dvakrát nedojel. Jeho titul v E2 přišel právě rok poté, co se stal světovým šampionem v kategorii E1. „Jsem opravdu velmi spokojený, nešlo mi o nic jiného, než si tady zajistit titul, a to se mi podařilo. Myslím, že chleba se letos lámal v Itálii, tam jsem udělal velký pokrok a můj bodový odstup jsem si už jen plynule zvyšoval nebo udržoval,“ uvedl Meo po dojezdu do cíle. Nutno dodat, že Meovi k titulu dopomohly i neuvěřitelné zdravotní lapálie a technické problémy jeho krajana a největšího soupeře Johnnyho Auberta (KTM). 
V nedělním klání E2 se poté, co jel Meo očividně na jistotu, rozhořel fantastický souboj mezi Španělem Cristobalem Guerrerem (KTM) a jeho krajanem Ivanem Cervantesem (Gas Gas). Druhý jmenovaný, který má přezdívku Torito Rosso, byl plný sebevědomí po skvělém sobotním výsledku a navíc Andorra je jen kousek od jeho bydliště, takže se cítil jako doma a okolo tratí bylo spoustu jeho fanoušků . Také Gas Gas, který sídlí v nedaleké Gironě, toužil po prvním velkém vítězství své dvoudobé novinky. Nakonec to byl ale Guerrero, který vyhrál, .i když o pouhé tři sekundy. Meo dokončil jako třetí, čtvrtý byl s velkým odstupem další Francouz Pierre-Alexandre Renet (Husaberg). Zajímavostí andorrského klání byl start továrního jezdce KTM a hvězdy extrémního endura Taddyho Blazusiaka. Polák uchvátil diváky velkou show v Xtreme Testu, ale ani skvělé časy v tomto úseku mu nezabezpečily lepší než páté a šesté místo. Další nečekanou personou na startu byl z vytrvalostních rally proslulý Francouz Cyril Despres, který při svém letos vůbec prvním startu v klasickém enduru zaznamenal šesté místo.
Co se podařilo Meovi v kategorii E2, nevyšlo Mikovi Aholovi v E3, ani Juhovi Salminenovi v E1, kteří měli rovněž šanci vybojovat si tituly s předstihem. Čtyřnásobný mistr světa v nižších třídách Fin Ahola (HM Honda) měl celý víkend těžké soupeře ve Francouzi Christophe Nambotinovi (Gas Gas) a Švédu Joakimu Ljunggrenovi (Husaberg). Jejich souboje udržovaly diváky v napětí až do posledních sekund každého dne. Ahola sice vyhrál v sobotu, ale Nambotin byl třetím místem tak frustrovaný, že veřejně vyhlásil, že v neděli vyhraje, ať se děje, co se děje. A tak také učinil. V momentě, kdy šli všichni tři kohouti do posledního kola, dělily je pouhé sekundy. Joakim Ljunnggren ještě stačil novinářům říct: „Je to jeden z nejtěžších soubojů, které jsem dosud ve své kariéře podstoupil. Všechno mi ale hraje do not. Buď vyhraju, nebo na trati zemřu.“ A ačkoli zajel opravdu skvělý čas, stačil pouze na Aholu, ale už na na Namobotina. Tomu po sedm a půl hodinách jízdy v těžkém terénu nakonec podlehl o neuvěřitelnou jedinou sekundu.
V kategorii E1 zmařil šance Juhy Salminena (Husqvarna) na titul jeho krajan Eero Remes (KTM), který vyhrál v sobotu. Ještě větší pohromou pro Salminena však byla porucha převodovky jeho dvěstěpadesátky Husqvarny, kvůli které nakonec kandidát na titul neviděl cíl. V neděli sice Salminen Remesovi porážku vrátil, nevytvořil si ale takový bodový náskok, aby mohl už v Andoře slavit. Přesto má před dvojzávodem ve Franci náskok 24 bodů právě na Remese, což mu na další světový titul (už osmý v pořadí) bude zřejmě stačit. „Nedá se nic dělat, musím si na svou korunovaci počkat až do Francie,“ řekl nerozhozený Salminen s úsměvem na rtech.

Výsledky z Andorry

E1

Sobota

1 REMES Eero FIN KTM
2 THAIN Rodrig FRA HM-HONDA
3 SEISTOLA Matti FIN HVA
4 PLANET Fabien FRA SHERCO
5 SANTOLINO Lorenzo ESP KTM

Neděle

1 SALMINEN Juha FIN HVA
2 REMES Eero FIN KTM
3 SEISTOLA Matti FIN HVA
4 THAIN Rodrig FRA HM-HONDA
5 SANTOLINO Lorenzo ESP KTM

Průběžně

1 SALMINEN Juha FIN HVA 311
2 REMES Eero FIN KTM 287
3 SEISTOLA Matti FIN HVA 275
4 THAIN Rodrig FRA HM-HONDA 247
5 SANTOLINO Lorenzo ESP KTM 206

E2

Sobota

1 MEO Antoine FRA HVA
2 CERVANTES Ivan ESP GAS-GAS
3 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG
4 GUERRERO Cristobal ESP KTM
5 BOZZO Sébastien FRA KAWASAKI
6 BLAZUSIAK Tadeusz POL KTM

Neděle

1 GUERRERO Cristobal ESP KTM
2 CERVANTES Ivan ESP GAS-GAS
3 MEO Antoine FRA HVA
4 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG
5 BLAZUSIAK Tadeusz POL KTM

Průběžně

1 MEO Antoine FRA HVA 319
2 GUERRERO Cristobal ESP KTM 268
3 CERVANTES Ivan ESP GAS-GAS 258
4 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG 240
5 BASSET Antoine FRA YAMAHA 198

E3

Sobota

1 AHOLA Mika FIN HM-HONDA
2 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
3 NAMBOTIN Christophe FRA GAS-GAS
4 TARKKALA Marko FIN HUSABERG
5 GUILLAUME Sebastien FRA HVA 

Neděle

1 NAMBOTIN Christophe FRA GAS-GAS
2 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
3 AHOLA Mika FIN HM-HONDA
4 TARKKALA Marko FIN HUSABERG
5 CASELLI Kurt USA KTM

Průběžně

1 AHOLA Mika FIN HM-HONDA 319
2 NAMBOTIN Christophe FRA GAS-GAS 296
3 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG 262
4 TARKKALA Marko FIN HUSABERG 226
5 MENA Oriol ESP HUSABERG 210 

Junioři průběžně

1 JOLY Jérémy FRA HM-HONDA 283
2 ROMAN Mario ESP KTM 279
3 DUMONTIER Romain FRA YAMAHA 229
4 BELLINO Mathias FRA HUSABERG 222
5 MANZI Jonathan ITA KTM 215

Ženy průběžně

1 PUY Ludivine FRA GAS-GAS 100
2 SANZ Laia ESP HM-HONDA 88
3 DUFRENE Blandine FRA GAS-GAS 80
4 PETRICK Heike DEU KTM 60
5 GIMBERT Marion FRA KTM 60

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist