MS ani pořádně nezačalo a David Knight je ze hry

Doubly pro Fina Juhu Salminena (E1), Francouze Antoina Mea (E2) a Fina Miku Aholu (E3) a velká smůla favorizovaných Davida Knighta a Poláka Taddy Blazusiaka. To byly hlavní události úvodního závodu endurového mistrovství světa, který ve španělském Ponds sledovalo 20 tisíc diváků.

Z avízovaného nejočekávanějšího souboje sezony ve třídě E3 mezi čtyřnásobným mistrem světa Finem Mikou Aholou a úřadujícím šampionem E3 Britem Davidem Knightem sešlo prakticky už v sobotu, když se Knight na trati vážně zranil. Podle některých zpráv bude ze hry několik měsíců. „Na konci druhého okruhu jsem vjel do vyjeté koleje a nechal jsem tam nohu. Hrozně to bolelo, myslel jsem, že jsem si ji snad urval z pánve. Rentgen pak ukázal, že je tam opravdu nějaký velký problém a čeká mne operace,“ uvedl dvaatřicetiletý Knight, který bolestí stěží zadržoval slzy, když se omlouval svého týmu, že nemůže dále jet. A protože i další hvězda KTM Polák Taddy Blazusiak si zranil prst na ruce, měl cestu k double Ahola na hondě v barvách italského týmu HM Zanardo Racing otevřenou. Jak v sobotu, tak v neděli udělal druhá místa Francouz Christophe Nambotin na Gas Gasu, kvalitu nového dvoudobého Husabergu 300 potvrdil celkovým čtvrtým místem Fin Marko Tarkkala.
Ostatně Finové, kteří prakticky celou sezonu tráví ve Španělsku, využili „domácího prostředí“ a řádili i v další kategorii. V nejslabší třídě E1 dvakrát opanoval startovní pole Juha Salminen před svým reprezentačním i týmovým kolegou z Husqvarny Mattim Seistolou. Husqvarna potvrdila své velké ambice i v E2, kde dvakrát vyhrál obhájce titulu Francouz Antoine Meo. Totální výbuch oranžových barev KTM dokonal dvojnásobný mistr světa Francouz Johnny Aubert, kterého zradila elektrika. „Stejně jako v sobotu, tak i v neděli jsme měli stejný problém. Motorka najednou přestala na konci prvního kola jet a nešlo s tím nic udělat. To samé se v neděli několik minut po mně stalo i mému týmovému kolegovi Cristobalu Guerrerovi. Je jasné, že teď se bude náš cíl – získat titul – naplňovat velmi těžko, když mám ztrátu na Mea padesát bodů,“ podělil se se svými pocity Aubert.
Závody se jely za krásného slunečného počasí nedaleko katalánského letoviska Lleida, odkud se celý cirkus začal hned v pondělí stěhovat do Portugalska, kde šampionát ve Vale de Cambra už nastávající víkend pokračuje dalším dvojzávodem. Původně se mělo jet ve Figueira da Foz, ale Portugalci nakonec během rekordně krátké doby připravili 58 kilometrů tratí jinde. Přihlášeno je přes 120 jezdců, bohužel stejně jako ve Španělsku nikdo z Čechů.

Výsledky ze Španělska

Sobota:

E1

1- Juha Salminen (Finsko) Husqvarna
2- Matti Seistola (Finsko) Husqvarna
3- Eero Remes (Finsko) KTM
4- Fabien Planet (Francie) Sherco
5- Rodrig Thain (Francie) Honda

E2

1- Antoine Meo (Francie) Husqvarna
2- Ivan Cervantes (Španělsko) Gas Gas
3- Cristobal Guerrero (Španělsko) KTM
4- Pierre-Alexandre Renet (Francie) Husaberg
5- Simone Albergoni (Itálie) Husqvarna

E3

1- Mika Ahola (Finsko) Honda
2- Christophe Nambotin (Francie) Gas Gas
3- Sebastien Guillaume (Francie) Husqvarna
4- Oriol Mena (Španělsko) Husaberg
5- Tadeusz Blazusiak (Polsko) KTM 


Neděle:

E1

1- Juha Salminen (Finsko) Husqvarna
2- Matti Seistola (Finsko) Husqvarna
3- Fabien Planet (Francie) Sherco
4- Rodrig Thain (Francie) Honda
5- Thomas Oldrati (Itálie) KTM

E2

1- Antoine Meo (Francie) Husqvarna
2- Ivan Cervantes (Španělsko) Gas Gas
3- Pierre-Alexandre Renet (Francie) Husaberg
4- Simone Albergoni (Itálie) Husqvarna
5- Hans Vogels (Nizozemsko) Husaberg

E3

1- Mika Ahola (Finsko) Honda
2- Christophe Nambotin (Francie) Gas Gas
3- Marko Tarkkala (Finsko) Husaberg
4- Sebastien Guillaume (Francie) Husqvarna
5- Joakim Ljunggren (Švédsko) Husaberg

Po dvou jízdách:

E1
1- Salminen 50 bodů, 2- Seistola 44, 3- Planet 38, 4- Remes 35, 5- Thain 34

E2
1- Meo 50 bodů, 2- Cervantes 44, 3- Renet 38, 4- Albergoni 34, 5- Antoine Basset (Francie) Yamaha 28

E3
1- Ahola 50 bodů, 2- Nambotin 44, 3- Guillaume 38, 4- Tarkkala 33, 5- Mena 33

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist