Mistrovství světa v superenduru poprvé v České republice

Fanoušci motorsportu v České republice už byli přítomni téměř všem disciplínám, které si lze vůbec představit. Téměř, protože mistrovství světa v superenduru zavítá do ČR vůbec poprvé. Svoji premiéru má v sobotu 12. března 2016 v Tipsport areně v Praze-Holešovicích, jenž je domácím stadionem hokejového týmu Sparta Praha. Závodníky zde čeká v pořadí pátý závod celkově šestidílného seriálu FIM MS Superenduro 2015/2016.

Světový superenduro šampionát odstartoval loni v prosinci závodem v polské Lodži. Následně se na začátku ledna přesunul do německého města Riesa a odtud putoval v únoru do argentinského Pinamaru a brazilského Belo Horizonte. Praha tak bude druhý březnový víkend hostit předposlední podnik, po němž už bude následovat jen velké finále. To proběhne v aréně hlavního města Španělska v Madridu.

Fanoušci se mohou těšit na hvězdy světové scény extrémního endura, mezi nimiž září jednoznačně Taddy Blazusiak (POL), dále David Knight (GBR), Jonny Walker (GBR), Cody Webb (USA), Colton Haaker (USA), Robert Taylor (USA), Alfredo Gomes (ESP), Daniel Giber (ESP) a Mathias Bellino (FRA). Ale šanci na podium má pochopitelně také celá řada dalších závodníků.

Superenduro je poměrně mladou disciplínou motoristického sportu, která přišla na svět v roce 2007. Nejenže se závodí v halách, ale na všechny závodníky čeká velmi obtížný terén plný záludných překážek, se kterými se vypořádají jen ti připravení. Startuje se hromadně stejně jako v motokrosu a superkrosu ve dvou rozjížďkách (2 x 8 jezdců). Během závodu jezdci zdolávají úseky plné kmenů stromů, všemožně se měnícího terénu v podobě suti, písku a další umělé překážky. Na jezdce každé třídy čekají celkem tří závodní rozjížďky na 6 minut + 2 kola, ve kterých není nouze o celou řadu dramatických momentů. Vyjma dvou hlavních tříd "Prestige" a "Junior" se v Praze představí také domácí jezdci a účastnice MS superenduro žen.

Ve středu uspořádali tiskovou konferenci jejímž cílem bylo představit plánovaný v pořadí už pátý závod Mistrovství světa v superenduru 2015/2016 s termínem v sobotu 12. 3. 2016. Německá společnost Auerswald Event po úspěšných dvou závodech v německé Riese vyhledávala nové lokace a rozhodla se představit poměrně mladou disciplínu superendura v České republice, kde se motoristický sport těší velké popularitě. Místem konání dalšího závodu bude historická budova hokejového klubu HC Sparta Praha, pod jejíž střechou se budou premiérově odehrávat opravdová závodní dramata. Organizátoři přizvali na setkání s médii záměrně také jednoho z úspěšných sparťanských hokejistů, aby mu položili pár záludných otázek.

Pozvání přijal útočník Jan Buchtele, který se kupodivu velmi rychle infikoval virem zvaným superenduro: „Přestože sám na motorce nejezdím a nevlastním ani řidičské oprávnění, momentálně žiji s přítelkyní, jejíž rodiče mají obchod s motorkami. Motocylový sport mě však vždy fascinoval a přitahoval. Pravidelně sleduji závody MotoGP a patřím rovněž mezi fanoušky freestylových závodů Red Bull X-Fighters. I když jsem až do dnešního dne neměl o existenci superendura nejmenší potuchy, nebudeme-li mít zrovna zápas, rozhodně si pražský závod v naší tréninkové hale nenechám ujít,“ řekl.

Během tiskové konference odpovídal na zvídavé dotazy rovněž jeden z nejúspěšnějších českých endurových jezdců posledních let – Víťa Kuklík. „Závod superendura jsem si vyzkoušel hned při jeho premiéře v roce 2007 v Janově. Když jsem se minulý rok dozvěděl, že se takový závod uskuteční také u nás, těšil jsem se, že se ho aktivně zúčastním. Situace se naneštěstí změnila po mém návratu ze slovenské Šestidenní, po které jsem se potýkal se zánětem v obou předloktích. Následovala nucená přestávka a vzhledem k tomu, že budu schopný trénovat na motorce teprve pouhé dva týdny před superendurem v Tipsport Areně, rozhodně si na takový závod bez důkladného a speciálně zaměřeného tréninku netroufám. Pokud se však závody povedou, příští rok budu rád startovat,“ řekl jednatřicetinásobný český šampion v enduru a enduro crossu.

Závod MS superendura do České republiky přivážejí bratři Daniel a Tobias Auerswaldovi, kteří si nepřejí nic jiného, než aby se událost světového formátu v Praze líbila. Oba shodně potvrdili svoji spokojenost s dosavadní spoluprácí s Tipsport arenou, Autoklubem ČR, ale také se všemi dalšími partnery. „Jsme přesvědčeni, že superenduro fanoušky v Praze dle našich očekávání opravdu nadchne,“ dodávají jedním dechem.

Vstupenky jsou rozdělené do tří kategorií – zlaté, stříbrné a bronzové za 1.250 CZK (50 EUR), 1.000 CZK (40 EUR) nebo 750 CZK (30 EUR) a zakoupit je můžete online nebo na obvyklých předprodejních místech. Děti do 6 let mají vstup zdarma bez nároku na vlastní sedadlo.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist