Mistrem světa třídy E2 je Salvini

Už první den Velké ceny Francie rozhodl o posledním z hlavních endurových titulů za rok 2013. Mistrem světa ve třídě E2 se stal poprvé ve svém životě Ital Alex Salvini na Hondě, který si sobotním vítězstvím na rozmočených tratích okolo St. Flour zabezpečil takový bodový náskok, že už v neděli nemůže být předstižen.

V okolí St. Flour, kde se koná poslední závod letošního endurového mistrovství světa (Maxxis Enduro World Championship), se v sobotu proháněly od rána na nebi těžké mraky a poté, co jezdci vyjeli na trať, začalo pršet. A i to možná nahrálo Salvinimu, který šel do prvního ze dvou závodů jako lídr průběžné klasifikace třídy E2. Bývalý skvělý motokrosař se v promočeném a kluzkém terénu pohyboval bezvadně a o jeho vítězství nebylo prakticky od začátku dne pochyb. Spousta jeho soupeřů zůstalo v těžkých pasážích viset nebo se nevyvarovalo chyb. Když pořadatelé a ředitelství AMV GP of France viděli, že trať je na některých místech doslova neprojízdná, zastavili závod po čtvrtém cross testu na konci třetího kola.
„Je to neuvěřitelné stát se světovým šampionem. Mým cílem bylo dneska vyhrát. Když začalo pršet, byla to fakt divočina. Já se jenom soustředil sám na sebe, jel jsem nejlépe, jak to šlo a všechno mi vyšlo. Jsem strašně šťastný,” uvedl v cíli Salvini, který neměl daleko k slzám radosti a dojetí. Boj o další místa na stupních vítězů třídy E2 byl těsný, svých dlouholetých zkušeností využil v závěru k zisku druhého místa Španěl Ivan Cervantes (KTM), který za svými zády udržel nejprve obhájce titulu Francouze Pelu Reneta (Husaberg) a později, když se Renet propadl dozadu, i dalšího Francouze Antoine Basseta (Yamaha). Rozdíl v cíli byl mezi Cervantesem a Bassetem šest desetin sekundy a Francouz  vybojoval své první mistrovské podim v kariéře. Kromě Salviniho si ve Francii předčasně zajistil titul také Australan Matt Phillips (Husqvarna) mezi juniory, který dojel druhý za Britem z ostrova Man Dannym McCanneym (Gas Gas).
Ve třídách Enduro 1 a Enduro 3 se o majitelích titulů rozhodlo už dřívě. Francouzi Antoine Meo (E1) a Christophe Nambotin (E3), oba tovární jezdci KTM, ale pokračovali ve svým skvělých výkonech a připsali si další vítězství. Meo se na své KTM 125 EXC chvíli držel zpátky, ale pak zrychlil a dostal se do čela před do té chvíle vedoucího Francouze Jeremy Tarrouxe (Sherco). Ten se později propadl až na šesté místo, na druhou příčku se probil jízdou bez chyb Fin Eero Remes (TM) a na třetí domácí mladík Jeremy Joly (Honda). Až čtvrtý dojel 13násobný mistr světa Fin Juha Salminen (Husqvarna), který po francouzské Grand Prix ukončí svou bohatou kariéru. Nambotin byl silnější s každým odjetým testem a v cíli měl náskok tři minuty. Vedle něj si na bednu třídy Enduro 3 vyskočili Švéd Joakim Ljunggren (Husaberg) a Francouz Fabien Planet (Sherco).

Výsledky ze St. Flour, sobota:

E1

1 MEO Antoine FRA KTM
2 REMES Eero FIN TM
3 JOLY Jérémy FRA HONDA
4 SALMINEN Juha FIN HVA
5 SEISTOLA Matti FIN HVA

E1, průběžně

1 MEO Antoine FRA KTM 251
2 SALMINEN Juha FIN HVA 182
3 SEISTOLA Matti FIN HVA 178
4 REMES Eero FIN TM 160
5 JOLY Jérémy FRA HONDA 126

E2

1 SALVINI Alex ITA HM HONDA
2 CERVANTES Ivan ESP KTM
3 BASSET Antoine FRA YAMAHA
4 MENA Oriol ESP HUSABERG
5 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG

E2, průběžně:

1 SALVINI Alex ITA HM HONDA 243
2 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG 201
3 CERVANTES Ivan ESP KTM 200
4 AUBERT Johnny FRA KTM 188
5 MENA Oriol ESP HUSABERG 129

E3

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
3 PLANET Fabien FRA SHERCO
4 PHILIPPAERTS Deny ITA BETA
5 FORTUNATO Benoit FRA HM HONDA

E3, průběžně:

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM 250
2 LEOK Aigar EST TM 180
3 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG 178
4 CORREIA Luis PRT BETA 149
5 PHILIPPAERTS Deny ITA BETA 122

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist