Knight jede Kawu a už zase vyhrává!

O víkendu se jel v Západní Virginii (USA) 9. podnik amerického soutěžáckého šampionátu GNCC (Grand National Cross Country). Odehrálo se to v horském lyžařském středisku Snowshoe (Sněžnice) a událostí dne byl návrat dvojnásobného amerického šampiona Davida Knighta z britského ostrova Man.

Poté, co se Knight rozešel s továrním týmem BMW, kde mu pšenka vůbec nekvetla, neztrácel čas – během jediného týdne se přesunul zpět za velkou louži, odkud se pro letošní rok původně vracel do mistrovství světa, koupil si sériovou Kawasaki KX450F a nechal si ji u upravit u Barta Hayese, majitele firmy Powersport Graphics.  Kawa dostala především odpružení WP, s nímž má Knight nejlepší zkušenosti ze své éry KTM. Vzadu se objevilo dokonce i přepákování WP. Výfuk pochází od slovinského Akrapoviče a motocykl je dále vyšperkován samými špičkovými komponenty, jak jsme zvyklí je vídat na speciálech superkrosařů: karbonovými středy kol Talon, ráfky Excel, spojkou Hinson, pneu Pirelli, sedlem Guts, filtrem Twin Air, kryty řídítek Acerbis, řídítky a gripy Renthal, páčkami Sunline a palivovou nádrží IMS.
Soutěž v Snowshoe je označována za nejtěžší v letošním seriálu. Knight jako obhájce titulu startoval s číslem 1 a nezůstal mu nic dlužen – jasně vyhrál. V hlavní kategorii startovalo 202 borců, z toho dvacítka ve třídě XC1 Pro, celkem startovalo v Snowshoe cca 640 motorek a přes 500 čtyřkolek! Kam se na to hrabe nějaká Šestidenní… Druhý v pořadí, vedoucí šampionátu Paul Whibley rovněž na Kawasaki, dostal od Knighta přes třiapůl minuty!
Hlavně, že mě motorka zase baví,” řekl Knight. „Trať nebyla těžká, jen jsem musel trochu používat hlavu.” Knight, který startoval až ve čtvrté řadě dlouho bojoval s továrním jezdcem Suzuki Joshem Strangem, ten se ale v předposledním pátém okruhu srazil s jelenem… a dojel se ztrátou šestý. Jeden okruh se strmými výjezdy a bažinami měl přes 32 km, závod trval i vítězi přes tři hodiny (což ovšem dává slušný průměr cca 60 km/h!).

Další GNCC se jede až v září – co asi bude dělat “Knighter” celé prázdniny? Motorku už má splacenou: za absolutní vítězství bylo 10 000 dolarů, za vítězství ve třídě tisíc a Kawasaki vypsala pro vítěze dalších 10 tisíc! 21 000 doláčů za tříhodinovou jízdu přírodou – to jde, ne?

GNCC Snowshoe (USA) - XC1 Pro
1. David Knight (Ostrov Man, Kawasaki)
2. Paul Whibley (Kawasaki)
3. Nathan Kanney (KTM)
4. Charles Mullins (Suzuki)
5. Jim Jarrett (Kawasaki)
6. Josh Strang (Suzuki)
7. Jesse Robinson (Husqvarna)
8. Kenny Gilbert (Kawasaki)
9. Charles Summey (KTM)
10. Kurt Casselli (KTM)

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist