Jižní Amerika svědčila Meovi a Nambotinovi

Letošní ročník endurového mistrovství světa začal netradičně dvojzávodem v Jižní Americe. Po podnicích v Chile a Argentině se do čela jednotlivých tříd dostali Francouz Antoine Meo (E1), Španěl Ivan Cervantes (E2) a další reprezentant ze země galského kohouta Christophe Nambotin (E3).

Osmidílný seriál (16 jednotlivých závodů) Maxxis FIM Enduro 2012 začal ve stínu nedávného smrtelného úrazu jednoho z nejlepších jezdců světové historie Fina Miky Aholy. Život a motocyklový sport ale musejí jít dál, a tak se koncem března celá kolona mistrovství světa přesunula do daleké Jižní Ameriky. Šampionát začal v chilské Talce. Na start prvního dne nastoupilo v devět hodin ráno za krásného slunečného počasí 150 jezdců. Později ale vyšplhaly teploty na 37 stupňů, a to už jezdcům tak příjemné nebylo. Super Test se jel v samotném centru města Talca a nesmírně rychlá trať vytvářela jakousi osmičku. Pro diváky, kterých přišlo několik tisíc, to bylo velice zajímavé sledovat nejlepší jezdce světa a nemuseli přitom vytáhnout paty z města. Asi už nemá cenu podotýkat, že se jelo bez české účasti. 
Po třech hodinách závodu došlo ke kuriozní situaci, když se do čela všech tříd dostali Francouzi. Rodrig Thain (HM Honda) vedl E1, Johnny Aubert (KTM) E2, nováček u KTM Christophe Nambotin byl nejrychlejší ve třídě E3 a Mathias Bellino (Husaberg) v juniorech. Pak ale začal v E1 úřadovat další Francouz Antoine Meo, loňský mistr světa v prostřední kategorii, a do konce dne nadělil svým soupeřům více než minutu. Také v E2 neudržel vedení Aubert a první do cíle dojel Fin Juha Salminen (Husqvarna). Ten je pro změnu mistrem světa 2011 v E1 a pro letošní rok přestoupil do E2. Fin za sebou nechal druhého Španěla Ivana Cervantese o 18 sekund. V nejsilnější třídě zvýšil nakonec Nambotin svůj náskok na druhého Estonce Aigara Leoka (TM) na 48 sekund. Nejvážnější pád zažil v sobotu Ital Alex Salvini, ale kasal se, že druhý den nastoupí i navzdory svým zraněním. 
V neděli kraloval nejslabší kategorii opět Meo, před třetího Thaina se tentokrát dostal Ital Simone Albergoni. V kategorii E2 si vítězství připsal poměrně překvapivě další Francouz Pierre-Alexandre Renet, zatímco v nejsilnější kategorii E3 nebylo o čem hovořit a stejně jako v sobotu suverénně vyhrál Christophe Nambotin. Renet si tak spravil náladu po nevydařené sobotě, kdy nebyl schopen svůj tovární Husaberg dovézt do cíle v první pětce. „Dnes jsem udělal mnohem lepší výsledek než včera, kdy jsem vyrobil příliš mnoho chyb. Ale v neděli jsem odjel velký den. Základ svého úspěchu jsem položil, když jsem po speciálním testu ztrácel na Salminena jen dvě sekundy. Byl to krásný konec toho těžkého víkendu,“ uvedl Renet v cíli.
Z Chile se všichni jezdci a týmy přesunuli do sousední Argentiny, kde seriál mistrovství světa pokračoval druhým podnikem. Hlavně druhý den v San Juanu byl prohlášen za jeden z nejtěžších závodů v historii světového endura. V sobotu pokračovalo vítězné tažení francouzských hvězd Antoina Mea a Christophe Nambotina, kteří vyhráli třetí den po sobě (dva v Chile a sobotu v Argentině), a upevnili si tak své pozice v čele šampionátu tříd E1 a E3. Prostřední třídu opanoval první den argentinského závodu bývalý španělský mistr světa Ivan Cervantes na Gas Gasu
„Byl to neuvěřitelně dlouhý a vyčerpávající den. A to sálající vedro udělalo ze závodu doslova peklo. Mého vítězství si nesmírně vážím, bylo mé první za poslední rok a půl,“ uvedl Cervantes. Ve třídě E1 pokračoval v parádních výkonech z Chile francouzský jezdec Marc Bourgeois na yamaze a zajistil si další podium. Naopak hořké chvilky prožíval po přestupu z E1 do E2 Fin Juha Salminen (Husqvarna). Loňský mistr světa skvěle v Chile začal, ale pak měly jeho výkony sestupnou tendenci a první den v Argentině Fin dokonce vzdal. „Musel jsem odstoupit, protože se mi dostal kámen mezi pastorek a řetěz, a to zablokovalo zadní kolo,“ vysvětlil Salminen.
Francouz Christophe Nambotin, nováček u KTM, je ve třídě E3 k nezastavení. V Chile dosáhl double a také v San Juanu nasadil od začátku takové tempo, které nikdo nebyl schopen vydržet. Pouze v jediném speciálu nevyhrál a do cíle dojel s pohodlným náskokem 70 sekund nad svým týmovým kolegou, Britem Davidem Knightem. Ten měl loni hroznou sezonu, pronásledovaly ho zranění a operace, ale zdá se, že se zase dostává pomalu do formy. „V tom horku bylo těžké zvolit správné tempo a nepřepálit začátek. Ale zkusil jsem jet od začátku zostra a to mi vyneslo malý náskok, který už potom stačilo jen udržovat, nebo lehce navyšovat,“ řekl Nambotin a pak přiznal, že si ustlal během Extreme Testu. Celkově si ale pochvaloval jak jihoamerické tratě, tak svůj vlastní výkon. „A absolutně nejrychlejší čas dneška ze všech tříd beru jako bonus.“ To bývalý mistr světa David Knight byl skromný: „Vyhrál jsem jen ten poslední test a to je na to, abych fantastického Nambotina porazil, málo.“ Na další podiový výsledkek měl našlápnuto Estonec Aigar Leok (TM), ale jeho naděje zmařil pád v technické pasáži Extreme Testu
V neděli se situace opakovala, alespoň v případech Mea (E1) a Nambotina (E3). V kategorii E2 se vrátil na výsluní Juha Salminen. Závod sledovalo podle odhadu pořadatelů na 15 tisíc diváků, přitom panovalo horko přes 40 stupňů. „A ta trať, ta byla opravdu neskutečně těžká a prašná. Nebylo tam jediné místečko, abyste si trochu oddechli,“ uvedl Salminen. Jako první odstoupil ze závodu s technickými problémy známý Francouz Johnny Aubert (E2), účastník letošního Dakaru, následoval ho Nicolas Deparrois (Kawasaki, E1). Juha Salminen to neměl vůbec lehké a celou dobu odrážel útoky dvojice Cristobal Guerrero (SPA, KTM) a Ivana Cervantese (E- Gas Gas). "Nakonec jsem to dokázal, motocykl jel skvěle a vyvaroval jsem se chyb. Bylo to fantastické zakončení toho těžkého víkendu, který po mě tak hloupě začal (výše popsaná nehoda s kamenem). Ale i takové závady se v motocyklovém sportu stávají," zářil v cíli Salminen a složil poklonu výkonu Cervantese (s Guerrerem nakonec prohrál o tři desetiny sekundy!), který se třetím místem ve druhé argentinské jízdě udržel v čele celkového pořadí E2. Není třeba dodávat, že E1 vede suverénně Meo, E3 stejně tak Nambotin. Další závod mistrovství světa Maxxis FIM Enduro World Championship se jede o víkendu 5. až 6. května ve španělském Euskadi poblíž Muntibaru. 

Výsledky z Jižní Ameriky:

CHILE, E1 – sobota

1 MEO Antoine FRA KTM
2 THAIN Rodrig FRA HONDA
3 BOURGEOIS Marc FRA YAMAHA
4 SANTOLINO Lorenzo SPA HUSQVARNA
5 REMES Eero FIN KTM

E2 – sobota

1 SALMINEN Juha FIN HUSQVARNA
2 CERVANTES Ivan SPA GAS GAS
3 BALLETTI Oscar ITA BETA
4 GUERRERO Cristobal SPA KTM
5 AUBERT Johnny FRA KTM

E3 – sobota

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 LEOK Aigar  EST TM
3 MENA Oriol  SPA HUSABERG
4 KNIGHT David  GBR KTM
5 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG

E1 – neděle

1 MEO Antoine FRA KTM
2 ALBERGONI Simone ITA HONDA
3 THAIN Rodrig FRA HONDA
4 JOLY Jeremy FRA YAMAHA
5 SEISTOLA Matti FIN HUSQVARNA

E2 – neděle

1 RENET Pierre-Alexandre FRA Husaberg
2 CERVANTES Ivan SPA GAS GAS
3 SALVINI Alex ITA HUSQVARNA
4 GUERRERO Cristobal SPA KTM
5 SALMINEN Juha FIN HUSQVARNA

E3 – neděle

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 KNIGHT David GBR KTM
3 LEOK Aigar EST TM
4 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
5 MENA Oriol SPA HUSABERG

ARGENTINA, E1 – sobota:

1 MEO Antoine FRA KTM
2 BOURGEOIS Marc FRA YAMAHA
3 ALBERGONI Simone ITA HM HONDA
4 REMES Eero FIN KTM
5 OLDRATI Thomas ITA KTM

E2 – sobota:

1 CERVANTES Ivan ESP GAS-GAS
2 GUERRERO Cristobal ESP KTM
3 AUBERT Johnny FRA KTM
4 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG
5 SALVINI Alex ITA HVA

E3 – sobota:

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 KNIGHT David GBR KTM
3 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
4 LEOK Aigar EST TM
5 KEHR Marcus DEU KTM

E1 – neděle:

1 MEO Antoine FRA KTM
2 ALBERGONI Simone ITA HM HONDA
3 REMES Eero FIN KTM
4 SANTOLINO Lorenzo ESP HVA
5 THAIN Rodrig FRA HM HONDA

E2 – neděle:

1 SALMINEN Juha FIN HVA
2 GUERRERO Cristobal ESP KTM
3 CERVANTES Ivan ESP GAS-GAS
4 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG
5 SALVINI Alex ITA HVA

E3 – neděle:

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 KNIGHT David GBR KTM
3 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
4 LEOK Aigar EST TM
5 TARKKALA Marko FIN BETA

Průběžné pořadí MS po dvou podnicích (čtyřech závodech):

E1
1 MEO Antoine 80
2 ALBERGONI Simone 55
3 THAIN Rodrig 53
4 BOURGEOIS Marc 51
5 REMES Eero 48
E2
1 CERVANTES Ivan 69
2 GUERRERO Cristobal 60
3 RENET Pierre Alexandre 56
4 SALMINEN Juha 51
5 SALVINI Alex 45
E3
1 NAMBOTIN Christophe 80
2 KNIGHT David 64
3 LEOK Aigar 58
4 LJUNGGREN Joakim 54
5 MENA Oriol 46
Junioři:
1 BELLINO Mathias FRA HUSABERG 74
2 MANZI Jonathan ITA KTM 56
3 MCCANNEY Daniel GBR GAS-GAS 56
4 BENAVIDES Kévin M. ARG KTM 54 
5 GUERRERO Victor ESP KTM 47

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist