Jezdci endurového MS se trápili pod sopku Etnou

Na tři dny probudili spící sopku Etnu nejlepší světoví jezdci endura, kteří se utkali ve vůbec první sicilské Grand Prix v historii. Úmorné vedro a těžká trať způsobily, že třetí závod MS postihlo hodně pádů. Někteří jezdci prohlásili, že 40 km dlouhý okruh u Francavilla di Sicilia byl vůbec nejtěžší, jaký kdy zažili.

SOBOTA: 

Od prvního speciálu šel do čela kategorie E1 Fin Juha Salminen na husqvarně, za ním se o další pozice na bedně přetahovali jeho krajané Matti Seistola (Husqvarna) a Eero Remes ( KTM). Stupně vítězů tak nakonec patřily Finům, zatímco dramatický souboj o čtvrté místo rozhodly sekundy. Nakonec ho vybojoval mladičký Španěl Lorenzo Santolino (KTM) před Francouzem Fabienem Planetem na Shercu, když Belgičan Cédric Melotte na Gas Gasu cíl prvního (a nakonec i druhého) dne neviděl. Pro Santolina to byl nejlepší výsledek v letošním mistrovství světa. Opět totálně zklamal bývalý juniorský mistr světa Thomas Oldrati (KTM), který před svými fanoušky dojel až šestý.
Ve střední třídě vedl pár kol Francouz Johnny Aubert (KTM), ale od 3. kola začal dostávat svalové křeče a přenechal tak vedení obhájci titulu Antoine Meovi z Francie na husqvarně, který se tlačil dopředu po špatném startu do soutěže. Přes zdravotní problémy Aubert nakonec Meovi útok vrátil a nakonec ho porazil o deset sekund. Třetí se umístil hvězdný Španěl Ivan Cevantes na Gas Gasu, před Francouzem Pierrem Alexandrem Renetem (Husaberg) a dalším Španělem Cristobalem Guerrerem na KTM. Stejně jako se v E1 neprosadil Oldrati, podlehl francouzsko-španělské přesile v E2 i jiný slavný Ital Simone Albergoni (Husqvarna).
Za neúčasti zraněného obhájce titulu Davida Knighta ( KTM) si určitě finský čtyřnásobný mistr světa z nižších kubatur myslel, že bude mít pod Etnou v kubatuře E3 snadnou práci. Ale to nepočítal se vzrůstají formou francouzského jezdce Christopha Nambotina na továrním Gas Gasu, který zaskočil zkušeného Fina absolutně bezchybnou jízdou a nakonec i konečným vítězstvím v prvním dnu. „Mika je na každé trati mimořádně rychlý a téměř neporazitelný. Dnes ale udělal pár chyb a já ne, a to vedlo k mému prvnímu vítězství v kategorii E3. Doufám, že brzy budou následovat další,“ uvedl v cíli přešťastný Nambotin, který prakticky vedl od prvního až po poslední test. Poslední místo na podiu zbylo na Švéda Joakima Ljunggrena (Husaberg), který mimo bednu odsunul dalšího Fina Marko Tarkkalu (Huseberg) a Sebastiena Guillauma (FRA - HVA). 

NEDĚLE:

Otázkou druhého dne bylo, zda se podaří Aholovi vrátit sobotní porážku od Nambotina. Hned v úvodu E3 těžce havaroval Ital Alessandro Botturi (Gas Gas) a do cíle už nedojel. Tentokrát se už Ahola poučil a svého mladšího rivala smáznul o víc než minutu. Druhé třetí místo ve dvou dnech vybojoval Ljunggren, který se lepší závod od závodu. Konečně se chytil jeden z předsezonních favoritů této třídy Ital Alex Salvini na husqvarně, který v totálním horku vydřel čtvrté místo. Sicilské podmínky vůbec nesvědčily polskému továrnímu jezdci KTM Taddy Blazusiakovi, který po skvělých úspěších v USA skončil pod Etnou jednou sedmý a jednou osmý.
Po skvělém výsledku v prvním dnu doufal Aubert, že se přenese pře své zdravotní problémy, ale opak byl pravdou. Tovární jezdec KTM na tom byl ještě hůře a se zaťatými zuby stačil dojet čtvrtý. Dal tak šanci Antoine Meovi zvýšit jeho náskok v průběžném pořadí E dvojek v MS, což Francouz také pohodovým vítězstvím učinil. „Jsem za toto vítězství velmi vděčný, hlavně s ohledem k tomu, jak jsem byl včera 25 bodům blízko a nakonec mi díky pár chybičkám utekly. Dnes jsem vedl od startu do cíle a nepociťoval jsem žádné problémy,“ uvedl po dojezdu provensálský mistr světa. Výpadku Auberta využil ziskem druhého místa Cervantes, třetí byl Guerrero. V E1 patřilo podium opět pouze Finům, pořadí ze soboty se ale obrátilo: Seistola, Remes, Salminen. Další podnik endurového mistrovství světa se jede 10. až 11. června v tureckém Fethiye.

Průběžný stav MS po třech závodech (šesti jízdách):

E1:
1 SALMINEN Juha FIN HVA 142
2 REMES Eero FIN KTM 124
3 SEISTOLA Matti FIN HVA 109
4 OLDRATI Tomas ITA KTM 97
5 THAIN Rodrig FRA HM-HONDA 89
6 PLANET Fabien FRA SHERCO 85
7 SANTOLINO Lorenzo ESP KTM 83
8 GAUTHIER Julien FRA TM 82
9 DEPARROIS Nicolas FRA KAWASAKI 77
10 METGE Adrien FRA HM-HONDA 42 

E2:
1 MEO Antoine FRA HVA 137
2 CERVANTES Ivan ESP GAS-GAS 118
3 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG 114
4 GUERRERO Cristobal ESP KTM 94
5 ALBERGONI Simone ITA HVA 94
6 AUBERT Johnny FRA KTM 93
7 BASSET Antoine FRA YAMAHA 79
8 GOBLET Jean-françois BEL YAMAHA 70
9 VOGELS Hans NED HUSABERG 67
10 REIS Goncalo PRT HM-HONDA 63

E3:
1 AHOLA Mika FIN HM-HONDA 144
2 NAMBOTIN Christophe FRA GAS-GAS 131
3 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG 105
4 TARKKALA Marko FIN HUSABERG 96
5 MENA Oriol ESP HUSABERG 91
6 GUILLAUME Sebastien FRA HVA 84
7 FIGUERAS Jordi ESP GAS-GAS 67
8 BOTTURI Alessandro ITA GAS-GAS 57
9 KNIGHT David GBR KTM 47
10 SALVINI Alex ITA HVA 44

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist