GP Portugalska: Knight tahal Nambotina z řeky

Zcela nové tratě, odpadnutí favoritů, ale i gentlemanský čin bývalého mistra světa Davida Knighta - Velká cena Portugalska měla rozhodně co nabídnout. Vedoucí jezdci endurového světového šampinátu ve všech třídách si ale nakonec udrželi své pozice i po dvoudenních bojích.

Jen týden po Grand Prix AMV Seguros of Euskadi v severním Španělsku pokračoval Maxxis FIM Enduro World Championship 2012 dvojzávodem v sousedním Portugalsku. Kolona vozidel přejela 900 km a týmy znovu rozbalily své zázemí v Torres Vedras. V Portugalsku se jezdí enduro často, ale organizaci letošní GP dostal na starost klub Clube Ecomotor, který vznikl teprve vloni. Stačil zorganizovat jeden enduro cross a jeden podnik domácího endurového mistráku a už dostal tak velkou příležitost! Předseda klubu Licinio Aniceto ale spolu s ředitelem závodu Pedrem Marianem vybrali 55 kilometrů optimálních, přitom náročných  tratí. Okruh jezdci absolvovali každý den čtyřikrát. Jinak je Torres Vedras okouzlující město se 75 tisíci obyvateli, které obklopují nekonečné vinice. Rozkládá se 70 kilometrů severně od Lisabonu. Všichni přítomní byli zvědavi hlavně na to, zda bude pokračovat letošní velká nadvláda francouzských jezdců ve všech třídách. Připomeňme, že šampionát vedli před Portugalskem Antoine Meo, Pierre Alexandre Renet a Christophe Nambotin.
Zprávou dne bylo v sobotu odstoupení suverénně vedoucího jezdce třídy E1, Francouze Antoine Mea (KTM). Dvojnásobnému mistru světa z E1 i E2 odešel v jednom obzvlášť zákeřném místě prvního kola motor jeho KTM a už se nerozjel. O chvíli později skončil další z favoritů, když těžce havaroval Ital Simone Albergoni (HM Honda) na druhém Cross Testu. Z toho těžil Francouz Rodrig Thain, který se do čela třídy dostal na konci druhého kola. Dlouho se na něho lepil Fin Eero Remes (KTM), ale Thain jeho útok odrazil skvělými časy na technicky náročném Extreme Testu a nakonec zaslouženě vyhrál o pět sekund. „Na tento moment jsem čekal celý dlouhý rok,” radoval se v cíli Thain. „Když Meo a Albergoni odpadli, věděl jsem, že musím útočit a útočit. Takový moment, kdy odstoupí dva z největších favoritů, se nenaskytné každý den. Musel jsem toho využít. Jsem z toho vítězství moc šťastný a zároveň je to pro mě i úleva, že jsem konečně zase vyhrál.” Podobně hovořil i Remes, který rovněž zamýšlel, že využije nenadálé situace. „Být druhý o pět sekund je v této situaci jako prohra,“ uvedl. Po celodenním souboji s Francouzem Fabienem Planetem (Sherco) skončil třetí Fin Matti Seistola (Husqvarna), pro kterého to bylo nejlepší umístění této sezony.
V E2 měl zase výpadek Španěl Ivan Cervantes, který měl technické problémy na svém Gas Gasu. Po dlouhé době se tak prosadil jeden z největších talentů endura posledních let Francouz Johnny Aubert, kterého v soustavnějším progresu zdržují častá zranění. Tovární jezdec KTM už od časného rána nasadil ostré tempo a na konci druhého kola už měl víc než dvacetisekundový náskok. Když vyhrál i Cross Test, bylo jasné, že už si Aubert vítězství (první v této sezoně) nenechá nikým vzít. „Dnes šlo všechno excelentně. Na motocyklu jsem si cítil velmi pohodlně a byl jsem schopen dostat se hned brzy do vedení. Je to fajn, konečně získat první vítězství.“ Po svém double z minulého týdne ve Španělsku zopakoval dobrý výsledek Francouz Pierre-Alexandre Renet (Husaberg), který dojel druhý o dvacet sekund za Aubertem. Šokující podium si hned při svém druhém závodě v roce 2012 připsal Francouz Jeremy Tarroux (KTM). Porazil i mnohonásobného mistra světa Fina Juhu Salminena (Husqvarna)!
V třídě Enduro 3 pokračuje v suveréních výkonech Francouz Christophe Nambotin (KTM), na druhého v cíli a svého krajana Sebastiena Guillauma (Gas Gas) najel víc než 90 sekund. „Je skvělé zase vyhrát, ale dneska to opravdu nebylo tak lehké,” poznamenal Nambotin. „Nemohl jsem nějak chytit rytmus, hlavně na suchém a prašném Cross Testu. Naopak od Extreme Testu jsem to rozjel optimálně. Musím také poděkovat svému týmovému kolegovi Davidu Knightovi, který mi dnes nezištně na trati pomohl. Utopil jsem motorku v řece během závěrečné sekce, a kdyby nebylo jeho pomoci, možná jsem ani nedokončil závod.” Na podium se v Portugalsku po dlouhé době vrátil Estonec Aigar Leok a udělal tak velkou radost své fabrice TM.
V neděli se Meo po sobotní poruše vrátil v plném lesku a dokazoval, že pokud mu jede motocykl, nemá v E1 konkurenci. Jel neuvěřitelně uvolněně, bez jakýchkoli zábran. Vyhrál sedm z devíti testů. Před vítěze prvního dne Thaina se nakonec dostal i Fin Seistola a opět si tak vylepšil své letošní maximum. Celkově vede po čtyřech podnicích MS a tedy osmi jízdách Meo před Thainem o 31 bodů. Také třída E2 měla v neděli jiného vítěze než v sobotu. Oba Francouzi si pozice vyměli, zvítězil tentokrát Renet před Aubertem, a to o osm sekund. Tovární jezdec Husabergu si tak upevnil své vedení v šampinátu, před Španělem Cristobalem Guerrerem (KTM) má náskok 15 bodů. Třetí je Salminen a čtvrtý už Aubert. 
Psát, že ve třídě E3 opět v neděli vyhrál loňský vicemistr světa Nambotin, by bylo asi nošením dříví do lesa. Tentokrát najel na druhého v cíli, kterým byl překvapivě Španěl Oriol Mena na Husabergu, 67 sekund. Francouz také vede šampionát bez ztráty jediného bodu - triumfoval ve všech osm jízdách seriálu a že má nakročeno k zisku prvního titulu v kariéře, už nikdo nepochybuje. V juniorech double ze Španělska zopakoval Francouz Mathias Bellino (Husaberg), mezi ženami se o vítězství podělily obě největší favoritky a kolegyně u Gas Gasu, Francouzka Ludivine Puy a Španělka Laia Sanz. Osmidílný šampionát vstoupí do své druhé poloviny na rozhraní června a července v italském Castiglion Fiorentino.

Výsledky z Torres Vedras

E1, první den:

1 THAIN Rodrig FRA HM HONDA
2 REMES Eero FIN KTM
3 SEISTOLA Matti FIN HVA
4 PLANET Fabien FRA SHERCO
5 JOLY Jérémy FRA YAMAHA

E1, druhý den:

1 MEO Antoine FRA KTM
2 SEISTOLA Matti FIN HVA
3 THAIN Rodrig FRA HM HONDA
4 REMES Eero FIN KTM
5 JOLY Jérémy FRA YAMAHA

E1, MS průběžně:

1 MEO Antoine FRA KTM 140
2 THAIN Rodrig FRA HM HONDA 109
3 REMES Eero FIN KTM 93
4 ALBERGONI Simone ITA HM HONDA 83
5 SEISTOLA Matti FIN HVA 83

E2, první den:

1 AUBERT Johnny FRA KTM
2 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG
3 TARROUX Jeremy FRA KTM
4 SALMINEN Juha FIN HVA
5 GUERRERO Cristobal ESP KTM

E2, druhý den:

1 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG
2 AUBERT Johnny FRA KTM
3 GUERRERO Cristobal ESP KTM
4 SALVINI Alex ITA HVA
5 TARROUX Jeremy FRA KTM

E2, MS průběžně:

1 RENET Pierre Alexandre FRA HUSABERG 133
2 GUERRERO Cristobal ESP KTM 118
3 SALMINEN Juha FIN HVA 100
4 AUBERT Johnny FRA KTM 98
5 CERVANTES Ivan ESP GAS-GAS 92

E3, první den:

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 GUILLAUME Sebastien FRA GAS-GAS
3 LEOK Aigar EST TM
4 MENA Oriol ESP HUSABERG
5 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG

E3, druhý den:

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM
2 MENA Oriol ESP HUSABERG
3 LEOK Aigar EST TM
4 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG
5 GUILLAUME Sebastien FRA GAS-GAS 

E3, MS průběžně:

1 NAMBOTIN Christophe FRA KTM 160
2 LJUNGGREN Joakim SWE HUSABERG 110
3 LEOK Aigar EST TM 109
4 KNIGHT David GBR KTM 108
5 MENA Oriol ESP HUSABERG 100

Junioři, MS průběžně:

1 BELLINO Mathias FRA HUSABERG 154
2 MANZI Jonathan ITA KTM 111
3 MCCANNEY Daniel GBR GAS-GAS 109

Ženy, MS průběžně:

1 SANZ Laia ESP GAS-GAS 77
2 PUY Ludivine FRA GAS-GAS 71
3 ROSSAT Audrey FRA KTM 41

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist